用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 repeat 定轉校? 求意見
樓主: Chunyan
go

repeat 定轉校? 求意見

Chunyan 發表於 19-5-3 14:01
自仔升中了, 我都沒上EK了, 最近好多問題, 求意見.
我仔讀中二,升中時是Band 1中, 升上一間Band 1 直資中學 ...
我想法比較大膽,建議不轉校也不留班,趁暑假搵老師一對一追成績。你阿仔上得B1直資,基礎應該唔太差。雖然話現在是倒數,但區都明白學校是冇問題,咁問題係區自身,可能年輕人輸唔起。同區開導,冇必要看著名次,最緊要自己真係學到野,自己成績有進步。要攞曬考試測驗和功課出來,搵個補習老師從頭到尾逐項PASS.利用暑假時間改善,比轉校或留班都好。留班的心理影響好難消除,仲難過“輸唔起”的影響。轉校到B3學校,校風差左,成績排第一都冇意義。關鍵係搵到個好的補習老師。不放暑假,認真追上來。只要區功課跟得上,其他問題就解決了。

樹熊MA 發表於 19-5-10 10:56
我想法比較大膽,建議不轉校也不留班,趁暑假搵老師一對一追成績。你阿仔上得B1直資,基礎應該唔太差。雖然 ...
認同

我想法比較大膽,建議不轉校也不留班,趁暑假搵老師一對一追成績。你阿仔上得B1直資,基礎應該唔太差。雖然 ...

似乎,留班與否並非學生或家長可以決定~~~

elbar 發表於 19-5-3 21:36
或試 銀禧、丘佐榮、蒙民偉、呂郭碧鳳、可立。

人地band2學校都試過唔得, 好難理解" elbar "為何推介人以上中學 ?? 請分享一下.
起碼銀禧、丘佐榮 一定唔會收.

http://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp/school/123
http://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp/school/134

repeat

老實講,如果小朋友真係可以做到,就唔會搞成咁,所以趁暑假搵老師一對一追成績,好可能只係一廂情願既諗法。

回覆 Chunyan 的帖子

我覺得只要小學基礎唔差(band1B),語文唔差,成績跟唔上嘅原因,好大可能係未搵到學習興趣同自信問題,開始時遇到困難,成績比其他同學差,慢慢就開始抗拒,只要解決得到,要短時間追返中一中二兩年成績其實唔會太難。
我嘅建議係要先搵番學習興趣同自信,可以試下訂個好細嘅目標,例如2個月,甚至2個星期,目標要集中,只要求3科(方便將來DSE選科),甚至先以一科做嘗試(成功後先至追其他科),每科只揀選一兩個topic,搵個好嘅補習老師,同佢重新學習(當由零開始),唔好要求佢識做作業同考試卷,只可以要求佢明白了解內容,唔好操練,只可以用同佢傾計形式睇佢明唔明白,例如數學,唔駛佢計答案,只問佢計算方法,歷史就只要佢講得出重點,答得到就俾多啲稱讚,如果佢覺得題目唔難,自己都明白,興趣同自信都可能會返嚟,呢個時候如果佢唔抗拒嘅話,先至可以俾佢試做作業同試卷!一兩個topic得嘅,其他嘅topic應該都會可以,那時候只需要嘅只係時間問題!

我建議趁著今日父親節,同佢傾下,要求佢用2個月或2個星期嘅時間(當然係考完試後)當做父親節禮物,只需要佢下決心去嘗試同肯用心聽補習老師講,完咗之後再檢討,無論任何結果都支持佢!

唔知成功機會有幾高,但作為父母,幾細嘅機會都會想嘗試!

主科中英數合格嗎?表現如何?其他科有邊啲表現好啲?

王家爸爸 發表於 19-6-10 14:33
老實講,如果小朋友真係可以做到,就唔會搞成咁,所以趁暑假搵老師一對一追成績,好可能只係一廂情願既諗法 ...

其實係中二呢個位,仲有機會扭轉局面,當然要小朋友有决心,同埋家長要幫佢。

小朋友唔識諗,勉强升班或留班亦係低處浮沉,捱到畢業,早一年遲一年亦無太大分别。

elbar 發表於 19-5-3 21:36
或試 銀禧、丘佐榮、蒙民偉、呂郭碧鳳、可立。
好多唔收的.

Band5 發表於 19-6-16 11:51

我覺得只要小學基礎唔差(band1B),語文唔差,成績跟唔上嘅原因,好大可能係未搵到學 ...
你要想想到中三科目更多更加辛苦. 留了中 2, 上到中3又點算?

moon88 發表於 19-6-20 16:06
你要想想到中三科目更多更加辛苦. 留了中 2, 上到中3又點算?

對大部份學生嚟講,中三會好辛苦,但對於成績本來已差嘅學生,就其實冇乜分別,因為佢嘅目標已好難要兼顧每一科,我建議佢全力放在中四嘅科目去追,其他科唔得嘅就不如放棄,總好過冇科掂!

Band5 發表於 19-6-21 18:54
對大部份學生嚟講,中三會好辛苦,但對於成績本來已差嘅學生,就其實冇乜分別,因為佢嘅目標已好難要兼顧 ...
但是平均分會拉底, 也是升不到班.

Chunyan 發表於 19-5-3 14:01
自仔升中了, 我都沒上EK了, 最近好多問題, 求意見.
我仔讀中二,升中時是Band 1中, 升上一間Band 1 直資中學 ...

我都建議 repeat 一年S2.  小學B1成績唔代表中學就一定能應付,要睇小學本身課程是否偏淺,又或是家長是否習慣貼身督促,呢類孩子通常升中後一放手好大機會跟唔上。
既然中學唔錯又肯比小朋友留班,應好好利用留班呢年時間努力去追返,打番好底子,因S3係最多科目嘅一年,若S1-2基本功差S3都幾難讀得好,勉強升只會更大錯敗感,而且S3成績要選科,成績差未必能選心儀科目,影響深遠。
樓主孩子既然仍受教,要多引導佢思考讀書係為自己嘅將來,讓佢明白學歷低將來條路會好難行,唔係讀書材料唔緊要,畢業後可以學門手藝一樣揾倒食,但大前題係要盡力做好本份先,最少科科合格升倒班。

moon88 發表於 19-6-25 11:57
但是平均分會拉底, 也是升不到班.

點至可以升級,間間學校可能唔同,以我所知,好多學校都睇重主科,而且留班只係考最後果幾個,如果力追主科加兩三科,要贏到最後果幾個,機會可能更大,總好過科科兼顧科科唔到岸!

即使升唔到班,既然已先搞掂咗主科同某幾科,到時轉校讀中四可能易啲,如果唔走,留班果年再追剩餘嘅科目,都會容易啲!