用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 有無人參加HKIMO晉級賽?
go

有無人參加HKIMO晉級賽?

仔未學過奧數,第一次參加奧數比賽,抱住試下心情,初賽有個銀獎,話有晉級賽,請問呢個比賽認受性點樣?

raro 發表於 19-5-2 17:30
仔未學過奧數,第一次參加奧數比賽,抱住試下心情,初賽有個銀獎,話有晉級賽,請問呢個比賽認受性點樣? ...

我仔也是未學過奧數之下有銀獎,其實有金銀銅一共有幾多%人有獎,我見所有識的全部有獎

anpanman_baby 發表於 19-5-2 20:22
我仔也是未學過奧數之下有銀獎,其實有金銀銅一共有幾多%人有獎,我見所有識的全部有獎
...

睇官網,有數據, 大約少過50 %參加者有銅獎以上, 可以參加進階賽。
華夏  環亞太 一般 係 60 %

MissUmuch 發表於 19-5-2 20:59
睇官網,有數據, 大約少過50 %參加者有銅獎以上, 可以參加進階賽。
華夏  環亞太 一般 係 60 %
...

華夏環太比較出名,原來超過60%會有獎,都幾好,原意想睇下小朋友有無興趣,有獎的確鼓勵到佢繼續參加,所以我會選擇晉級賽。只係都想知道呢個比賽多唔多人知道,權威性去到邊度。

raro 發表於 19-5-2 17:30
仔未學過奧數,第一次參加奧數比賽,抱住試下心情,初賽有個銀獎,話有晉級賽,請問呢個比賽認受性點樣? ...

我仔就唔參加晉級賽喇,其實係太多數學比賽,又臨近考試,P2今年已經參加過>10次比賽,玩埋港澳盃決賽就P3再玩,有時間咪玩,HKIMO冇咩認受性啦