用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 仲有一個月第一次呈分
樓主: tomato100hk
go

仲有一個月第一次呈分   [複製鏈接]

小乖豬 發表於 19-6-4 14:30
回覆 rulerL 的帖子

GS要10O分都好難架,出一兩題課外題就隨時唔讀唔識。

要100分就真係難,最怕係佢有字唔識寫,同埋今次咁,我相信佢狀態差先係主因。時事題反而多數捉得到(佔4-5分)。

我哋都係今日考完呈一。好似發夢,已經考完
今日放手一日,打機。
自我感覺okay, 不過佢一向屬於樂觀人士,次次覺得考的好,結果未必。

錯一題常識,應該係我幫佢溫錯  原來我自己閱讀理解都好大問題。

回覆樓主:

仲有兩日先考完。考前一個月,都唔比睇ipad。電視。反而考試每晚都開電視睇下愛回家,當輕鬆下。其實平時有溫開,所以考試先好快溫完。不過要大意嘅錯,就一定幫唔到了。

rulerL 發表於 19-6-4 15:08
要100分就真係難,最怕係佢有字唔識寫,同埋今次咁,我相信佢狀態差先係主因。時事題反而多數捉得到(佔4- ...
呈分要歷時大半年呀,已考完就唔好諗,唔係好難捱架!

回覆樓主:

仲考緊,溫到噁血,英文preposition 要背好多

tomato100hk 發表於 19-6-4 20:55
仲有兩日先考完。考前一個月,都唔比睇ipad。電視。反而考試每晚都開電視睇下愛回家,當輕鬆下。其實平時有 ...
你同我一樣....考個幾日仗好得閒, 因為其實要溫的都溫晒, 日日愛回家, 平時反而忙功課同溫下書, 冇得睇~而且考試個幾日係特別早訓, 9:30要上床啦

rulerL 發表於 19-6-4 14:58
感覺唔抵呀嘛⋯⋯嗰兩題問答題係書本上知識,亦都有溫過,可惜都係記唔好。不過我無怪佢,怪就怪自己無早 ...
其實常識係最有把握一科...因為有得背, 背熟就OK....所以我通常一個月前開始溫, 每個周未都背書內容, 有D真係好難背, 要背四五次.

回覆 mianyang_99 的帖子

GS靠背書?恐怕不是好方法吧!靠背的只是短暫記憶,很大機會考完試两星期後你再問小朋友什麼原因做成環境污染,全球天氣暖化,心臟腎臟功能等等,統統已記不清答唔到了。就算小朋友學數學不同形狀面積好的老師也不應叫學生死背公式就算。當然都明白如果講極小朋友都唔明,死背是最後選擇,但肯定不是好方法。

小乖豬 發表於 19-6-5 10:15
回覆 mianyang_99 的帖子.

GS靠背書?恐怕不是好方法吧!靠背的只是短暫記憶,很大機會考完試两星期後你再 ...

其實都唔係死背嫁....好似今次要考日蝕同月蝕,我個仔一定要明個LOGIC 先背到....唔係就咁死背嫁....不過如果佢明左....但唔背熟D答案又有咩用....唔通到時先黎組織個答案??冇可能LOR因為得個40分鐘咋~

我仔上堂係好留心.....但我一定唔會叫佢唔背就咁去考...

GS靠背書?恐怕不是好方法吧!靠背的只是短暫記憶,很大機會考完試两星期後你再 ...

如果死背書只係為了應付考試獲取分數,死背爛背記熟咗就能輕易拿取分數嘅,何樂而不為呢?

我認同學習是為了獲得知識,要明白事物箇中道理。平日要留心聽書,有唔明白就要問個究竟,咁先學到嘢。但去到考試就要「執生」了,明白與否已不是重點,最緊要你答對答案就得。

mianyang_99    發表於 19-6-5 13:33

IloveJJ 發表於 19-6-5 13:44
請教一下,GS可以不用背嗎?有什麼方法呢?

我諗佢意思係,如果只背熟書中內容但其實並不明白內容含意,即係不求甚解,咁唔係咁理想囉。

小乖豬    發表於 19-6-5 15:35

rulerL 發表於 19-6-5 15:32
我諗佢意思係,如果只背熟書中內容但其實並不明白內容含意,即係不求甚解,咁唔係咁理想囉。
...
其實唔明內容....係冇辦法背熟嫁尤其日蝕月蝕個D課題...單靠背, 一定撈亂

我都唔贊成靠死背書,最好係理解咗啲內容。死背既話,啲問題轉一下,可能就唔識。

mianyang_99 發表於 19-6-5 15:44
其實唔明內容....係冇辦法背熟嫁尤其日蝕月蝕個D課題...單靠背, 一定撈亂 ...
日蝕既問題,最好係攞個波,一支電筒,做一次實驗俾小朋友睇。做咗實驗,小朋友一定記得。

回覆 王家爸爸 的帖子

我用地球儀和兩個size合適的球體作太陽和月球去解釋日蝕和月蝕現象

王家爸爸    發表於 19-6-5 19:08

小乖豬 發表於 19-6-5 18:48
回覆 王家爸爸 的帖子

我用地球儀和兩個size合適的球體作太陽和月球去解釋日蝕和月蝕現象
叫小朋友單起隻眼,當係企係地球既人,個波仔當月球,包咗顏色紙既電筒當太陽。當個「月球」,慢慢走近「太陽」,就見到日偏蝕,係正中間就見到日全蝕或者日環蝕。順便同小朋友講,太陽比月球既直徑大咗大約400倍,但係太陽離地球既距離又比月球多400倍,所以日全蝕或者日環蝕都有可能發生。

小乖豬    發表於 19-6-5 19:16

回覆 王家爸爸 的帖子

事實上當要講解這類形課題予小朋友時, 把一大段文字圖像化來解釋, 效果遠勝只看文字

‹ 上一主題|下一主題