用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 仲有一個月第一次呈分
樓主: tomato100hk
go

仲有一個月第一次呈分  

回覆樓主:

明日考試了,個仔上星期中流感又出風癩 (係屋企休息左5日) 明日夠精神考試已經偷笑,無得操。

yuensiu 發表於 19-5-29 17:02
明日考試了,個仔上星期中流感又出風癩 (係屋企休息左5日) 明日夠精神考試已經偷笑,無得操。
...

加油呀!呈分第一任務:保持身體健康

little_yolky 發表於 19-5-29 17:11
加油呀!呈分第一任務:保持身體健康

係呀 真係考試先黎病 最慘就係無端端出風癩痕到佢發癲。

考到試合格已經算,唔夠膽要求高。

yuensiu 發表於 19-5-29 17:12
係呀  真係考試先黎病  最慘就係無端端出風癩痕到佢發癲。

考到試合格已經算,唔夠膽要求 ...

加油!最緊要小朋友盡左力。

有無辦法止痕

我出過風癩,㾗到想死,咩心機都冇,希望你小朋友快些好番,食藥打針應可以止得下,考完試先慢慢調理,一般的風癩壓力係主因

little_yolky 發表於 19-5-30 19:54
有無辦法止痕

佢久唔久無端端出,通常食抗敏藥,出幾日先慢慢退。
最慘唔知由乜引發

sumchanma 發表於 19-5-30 22:43
我出過風癩,㾗到想死,咩心機都冇,希望你小朋友快些好番,食藥打針應可以止得下,考完試先慢慢調理,一 ...

係呀,頭2日最勁,痕到佢想c

回覆 yuensiu 的帖子

每次大約考試前一個月左右, 即進入閉關期, 期間收手機(只容許有限度使用), 飲食亦要配合, 少吃肥膩野減少肚呵機會, 少吃煎炸熱氣野, 不能夜訓, 保持身體健康, 盡量避免被同學傳染而生病, 當然要用心溫習.....

聽來你小朋友應對某類食物可能有過敏反應, 最常見會引致過敏反應的食物有海鮮類, 蛋類, 花生乾果類, 肉類等等, 可到政府醫院要求轉介做敏感測試.

小乖豬 發表於 19-5-31 01:39

聽來你小朋友應對某類食物可能有過敏反應, 最常見會引致過敏反應的食物有海鮮類, 蛋 ...

因為佢平時都係食個d野,所以就係煩唔知邊樣過敏 定食藥過敏。

個日食完紫菜食藥一陣就開始起。但平時紫菜都有食。

有時係屋企食完dinner都試過無端端起。

yuensiu 發表於 19-5-31 07:26

因為佢平時都係食個d野,所以就係煩唔知邊樣過敏  ...

C6話有無可能係壓力,因為佢一心煩就起濕疹。

小乖豬 發表於 19-5-31 01:33

每次大約考試前一個月左右, 即進入閉關期, 期間收手機(只容許有限度使用), 飲食亦要 ...

因為阿大好易病,我仲加埋日日康鈣C、在學校長戴口罩。有次個老師幾無禮貌,見阿女戴口罩,問佢咩病,佢話無病,只係怕被傳染。老師話知佢乜病,係神經病

b3410    發表於 19-6-1 10:20

little_yolky 發表於 19-5-31 09:36
因為阿大好易病,我仲加埋日日康鈣C、在學校長戴口罩。有次個老師幾無禮貌,見阿女戴口罩,問佢咩病,佢話 ...

乜個老師咁衰
我仔女最近病完又考試,我都要佢地返到學校入面要帶口罩

little_yolky 發表於 19-5-31 09:33
C6話有無可能係壓力,因為佢一心煩就起濕疹。

壓力真係唔知佢有無,佢又唔緊張自己成績。 反而情緒可能有影響,但個日又見佢好地地。

yuensiu 發表於 19-5-31 09:39
乜個老師咁衰  
我仔女最近病完又考試,我都要佢地返到學校入面要帶口罩
...

咪係囉!有同學病唔戴口罩佢哋都唔話D同學,搞到周圍傳染

今日終於考完呈一啦,心情忐忑中。今日考常識科,心目中常識科係相對易取分的科目,昨晚同仔溫過,但今日卻有兩題問答題佢唔識答(各佔2分),昨晚見佢狀態麻麻,果然失水準,本來只要背熟就得嘅依家無啦。

rulerL 發表於 19-6-4 12:54
今日終於考完呈一啦,心情忐忑中。今日考常識科,心目中常識科係相對易取分的科目,昨晚同仔溫過,但今日卻 ...
考完就算,唔識呀仔都唔想。我都知呈分好緊要,但我會諗呀女失手時人地都可能失手,所以等出咗成績先再諗過

回覆 rulerL 的帖子

GS要10O分都好難架,出一兩題課外題就隨時唔讀唔識。

熱媽 發表於 19-6-4 13:14
考完就算,唔識呀仔都唔想。我都知呈分好緊要,但我會諗呀女失手時人地都可能失手,所以等出咗成績先再諗過 ...

感覺唔抵呀嘛⋯⋯嗰兩題問答題係書本上知識,亦都有溫過,可惜都係記唔好。不過我無怪佢,怪就怪自己無早啲同佢溫,諗住上一次考試都係早一日同佢惡溫一輪,第二日考試就得咗。