用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園適合細B嗎?
go

學之園適合細B嗎?

9月男B入學之園,本身性格有d驚青,有冇細B家長分享下,老師有愛心耐性嗎?

可否train到自信心(定係focus on較主動的學生)

B學生跟到課程嗎?

回覆 Kainy 的帖子

補充一問:紀律方面教得好嗎?

Kainy 發表於 19-5-2 15:39

補充一問:紀律方面教得好嗎?
我小朋友比你更細,老師很有愛心,定期有show & tell 活動要小朋友响班面前演說。幸好我小朋友亦能跟得上課程。
紀律其實學校很注重,排隊双手放後,入班房敲門。。。

Kainy 發表於 19-5-2 13:38
9月男B入學之園,本身性格有d驚青,有冇細B家長分享下,老師有愛心耐性嗎?可否train到自信心(定係focus on ...
請問係k,call waiting 嗎?Which campus?
Thx!!

wongkayue 發表於 19-5-3 09:59
請問係k,call waiting 嗎?Which campus?
Thx!!
Pm you for details

學之園收細B讀n班?

KathyHuenHuen 發表於 19-5-23 15:40

學之園收細B讀n班?

N班只收到8月中,因為LH8月中開學,未夠2歲不能讀N班,報N細b要等多年做超大或報K。

回覆 wg_ann 的帖子

多謝你,明白曬ah

wg_ann 發表於 19-5-23 17:55
N班只收到8月中,因為LH8月中開學,未夠2歲不能讀N班,報N細b要等多年做超大或報K。
...

請問讀咗little Habs 會不會對入PN/K 有用? 我小朋友10月出世,應該今年10月讀N. 咁如果想入學LH,係咪應該讀埋little Habs??

mrs.3845 發表於 19-6-26 22:33
請問讀咗little Habs 會不會對入PN/K 有用? 我小朋友10月出世,應該今年10月讀N. 咁如果想入學LH,係咪應 ...

讀little habs無priority入LH的,但有人講過LH面試時唱既歌就係little habs既歌,所以有人覺得讀little habs對面試有幫助。但小朋友既面試表現好睇當天既狀態,有好多因素影響,所以我覺得唔需要太執意報little habs。

我覺得只要係好既playgroup, 不論對面試有無幫助,都係好值得上,因為可幫助訓練小朋友既大小肌肉、認知、感統等,大人又可以更加了解小朋友既發展同學習點同小朋友玩。

你小朋友10月b, 只可做超大報N或做細B報K1, 好多LH超大b都係足2歲時插其他幼稚園N讀住先,然後再考LH N做超大,坦白講,咁做被取錄既機會係較高,因為小朋友已適應學校生活,面試表現較穩定,坐得定同會識舉手答問題,但都唔一定必收,因為LH都揀家長的,所以要見埋家長。

註: 我未上過little habs

wg_ann 發表於 19-6-27 10:01
讀little habs無priority入LH的,但有人講過LH面試時唱既歌就係little habs既歌,所以有人覺得讀little ha ...

謝謝你詳細說明❤️