用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 2019 香港書展
樓主: huba
go

2019 香港書展

回覆樓主

請問升中一練習有推介嗎?

醒目開學勳章

星期六同小兒再闖書展, 實在人太多, 地方又大,心中想買的書我倆行到腳痛都未找到, 所以只花了數百元就離去.

另 發現小兒對書本的興趣正與日俱減, 以前買到唔停手的白貓黑貓已經一本都揀唔落手, 我話帶他去睇GERONINMO D 書, 佢又話睇唔睇都得, 如斯情境實在令我偒心和擔心.

PY-Sing 發表於 19-7-22 09:59
星期六同小兒再闖書展, 實在人太多, 地方又大,心中想買的書我倆行到腳痛都未找到, 所以只花了數百元就離去. ...

當行下囉,以前有幾年我都買唔到嘢。如果書展太多人,可以避免周日及下午時間。另外小朋友大了,看的書又不同了,注意一下他們的興趣。希望你們能重拾行書展的樂趣。

PY-Sing 發表於 19-7-22 09:59
星期六同小兒再闖書展, 實在人太多, 地方又大,心中想買的書我倆行到腳痛都未找到, 所以只花了數百元就離去. ...

小朋友的興趣經常會改變,可能過一段時間發現一本致愛圖書,又會重拾閱讀樂趣。

星期六一早10點去,人不多,可以行的好舒服。2,3點之後開始多人。好多時候如果刻意去搵一本書,未必搵到,指定的書,我覺得都係網上search, 訂,比較方便。書展適合行行企企,唔覺意中發現好書。
小朋友如果開始覺得累,就會去賣文具的展館行一陣。佢哋揀文具,我提早去排隊,等俾錢