用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 誠心請教: cky p2 插班
go

誠心請教: cky p2 插班 [複製鏈接]

請教過來人考什麼內容?大概水平是要求什麼程度?謝謝
   1    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

我有一年玩過cky插班...
少少分享...
當年未駛收咁貴報名費,插小2可能有2-300人!越高班越少人,同個cky家長傾開,佢話其實呢刻學校都未知有無位,只係搞場筆試,攞咗資料,到有位時就call人

cky重視語文,但聽聞近年想收數學人,唔知係咪喇,但如果講當年阿仔唔成功,可能係中文唔夠好,小四嘅佢,唔知咩叫議論文,因為學校未教過,佢唔知基本要求
仲有,最重要嘅係:未必有位!
恐龍家

回覆樓主:

好奇點解會插CKY, 我擔心呢間冇測驗,冇默書會太happy! 而且萬一佢跟唔上,我又唔識跟。考慮緊去唔去3rd in

醒目開學勳章 貢獻勳章

Ann201403 發表於 19-12-5 19:06

好奇點解會插CKY, 我擔心呢間冇測驗,冇默書會太happy! 而且 ...

呢間學校教法近似國際學校,校內多NET,多資源,老師包容度高,我唔知測考情況,但眼見收得嘅,本身能力都高 (有個無take offer,抽神津後考級一!另外認識幾個資優生讀緊),屋企唔駛跟,學校老師搞得掂
而我報插班係因為有前人試過跳班有offer加獎學金 (最後去咗真道),cky對我交通上比真道理想
可惜... cky唔收我仔...唯有繼續傳統津校日日話唔想返學...

其實揀學校,教學理念好緊要,如果你唔認同就無謂人報你又報喇

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題