用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人乙1放了跨區少位學校?
樓主: YS_mommy
go

有無人乙1放了跨區少位學校?

LeeCC 發表於 19-5-5 14:28
但其他人唔博,佢博囉

同埋早一兩年,應該人數唔似今年甘多
聽講林護係勁谷的學校, 無人放乙1唔出奇. 你不如問下當事人依家有無後悔好過.

pccw2017 發表於 19-5-5 22:28
聽講林護係勁谷的學校, 無人放乙1唔出奇. 你不如問下當事人依家有無後悔好過. ...
我都想知,聽聞家長失蹤了,無人知佢讀成點

pccw2017 發表於 19-5-5 22:28
聽講林護係勁谷的學校, 無人放乙1唔出奇. 你不如問下當事人依家有無後悔好過. ...
系勁谷的,但奇怪自行甘多人報,點解統一派位佢地唔揀呢?

LeeCC 發表於 19-5-5 14:28
但其他人唔博,佢博囉

同埋早一兩年,應該人數唔似今年甘多
林護放乙五都不可以說是博, 只不過是引證了將所有BAND 1學校填唒才填BAND 2的策略是絕對正確的.

另外, 從荃灣區只得六個BAND 1他區借位來看, 今年全港升中的學生似乎是多了不少, 但留在荃灣參與統一派位的學生其實完全沒有增加.

LeeCC 發表於 19-5-5 22:35
其實大部份人都過不到心理關口, 想揀林護但到最後一刻又填番荃官第一, 其他志願覺得機會更微, 就更唔想浪費機會所以冇填. 最後全區可能只剩得三幾個人揀林護第一, 但卻全部已於自行被心儀學校錄取, 沒有參加統一派位的機會.

jcctiu 發表於 19-5-6 06:09
其實大部份人都過不到心理關口, 想揀林護但到最後一刻又填番荃官第一, 其他志願覺得機會更微, 就更唔想浪費 ...

明白,謝謝你的分析

jcctiu 發表於 19-5-6 06:09
其實大部份人都過不到心理關口, 想揀林護但到最後一刻又填番荃官第一, 其他志願覺得機會更微, 就更唔想浪費 ...

其實自行揀得林護的都非泛泛之輩,就算自行一唔得,可能自行二都收左,都唔洗統一派位

LeeCC 發表於 19-5-5 08:17

個個都唔甘博,益左d將借位學校放乙5的人

有人將他區林護放乙5,自行甲部都無揀過,竟然入左林護,林護借2個位俾佢果區咋。

上個月仲有人話。。。

所謂自殺,係乙二,三 林護,安柱唔放乙一係入唔到。 點解唔用乙二放埋王少清入去? 再將李/廖放前做止蝕。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3748693&page=1#pid47787185

睇黎要請包公出黎審烏盆喇。。。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

LeeCC 發表於 19-5-5 22:35
呢個要教署先回答到 .

回覆 奥脫福 的帖子

我都放左間他區在乙二, 連我自己都覺得自己超級博,
所以見到你地有人放他區在乙一,
閣下真的非常非常佩服佩服~

Kitty1230 發表於 19-5-9 09:40
回覆 奥脫福 的帖子

我都放左間他區在乙二, 連我自己都覺得自己超級博,

我都係放他區乙2,所以得兩個位入嘅機會都微+博,總係有跌去b2嘅感覺,好不安

回覆 love-baby 的帖子

係好不安架, 但又真係好心儀,
所以一於去馬博一鋪,
我預左浪費乙二這個保險位架,
所以乙三填左間好保守~

Kitty1230 發表於 19-5-9 09:57

也是荃灣區嗎
好保守嘅b1。。。王少清嗎
但王校多數人都放乙2做保險線
放乙3可能都未必入到

PM u

Same

我又係荃灣區,你乙二,乙三是王少清嗎?

醒目開學勳章

Kitty1230 發表於 19-5-9 10:03

PM u

請問能夠參考一下你的排位嗎?

YmOra 發表於 19-5-2 12:22
實有,九龍城區為例,自1一定有多於2個好多好多嘅人揀"嘉諾撒聖瑪利書院",那麼會响乙1揀番的機會少極 ...

我囡屆的TOP 2 同學, 就是这样駁到, 佢放聖瑪莉在自一, 乙一
之前協恩, 德望早有OFFER 佢都放棄咗, 去大抽獎,
不过我諗佢在自一已收居多
有時放工, 撞見佢放學, 舟車勞顿,
面青青, 向車中眼瞓, 應該係好辛苦,
我FD 個囡, 從小向聖瑪莉小升上龍中,
中三已去澳洲了, 佢中學成績係TOP2X, 唔係跟唔上,
係頂唔順, 而讀得壓力大

YS_mommy 發表於 19-5-2 10:42
今次真係好搏! 跨區B1學校通常是得2-6個位不等。放了乙1,等上天安排!
(我見到以前的BK POST  ...
曾經, 乙2選跨區B1學校都中呀!

TwinWong 發表於 19-5-10 08:17
我囡屆的TOP 2 同學, 就是这样駁到, 佢放聖瑪莉在自一, 乙一
之前協恩, 德望早有OFFER 佢都放棄咗, 去大抽 ...

係呀!我校有兩屆top1和一屆top3嘅都好鍾情"聖瑪利",固乙1必填無異。結果,2個入咗!我哋班jm估計其中一個top1係自行已經入咗!另一個top3係抽入的。其實,乙1填得她的jm都會响自行揀了她,我估哩種孩子會是幾適合讀聖瑪利。所以,乙1填她是理所當然,不再是計有幾多""命中率""。