用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學 VS 優才
樓主: WIN1WIN
go

九龍塘小學 VS 優才  

Yanamami 發表於 19-5-3 23:20
我唔係講紧你,係講紧條link入边page23~28, hkpapa同其他人要㘭到幾熱鬧下……唔係話神聖不可侵犯,而係觉 ...

單就呢個問題,你要考慮 GT 系12年後是否保持 50%。

但揀學校唔係睇適唔適合咩?GT強調拔尖、補底、數理,要考慮埋 IB,假如小朋友數理有天份,相對你 list 出既 band 1A,GT應該更有發揮。有必要咁 obsessed with band 1 A定B嗎?

https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1

跟據 Greenapple 個表
GT >5+=24.55% (这个應該是真的)
3大<41%

全港入三大有50%的學校大概十間左右,GT公布的dse result 有幾真,跟據咁多年來的經驗,大家心知肚明。而由dse result 推論3大率大家應該心中有數,雖不準也差不遠。

GT是一間好学校,成績也相當不俗,但是對学校的[可能意圖]誤導,我们有些反感,所以選了TSL, 接受挑戰。

73662710 發表於 19-5-4 09:10
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3659724&extra=page%3D1

跟據 Greenapple 個 ...

GT 2018 本地大學入學率及3大% 是在家長會正式公布出來。
你參考的資料可能是舊料, 用舊料討論 2018 update 資訊, 當然格格不入了。

Yanamami 發表於 19-5-3 23:20
我唔係講紧你,係講紧條link入边page23~28, hkpapa同其他人要㘭到幾熱鬧下……唔係話神聖不可侵犯,而係觉 ...
B1A中學唔會唔開M1
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-4 10:54
B1A中學唔會唔開M1

咁請教GT中學實際大約是band幾?

marcowong96 發表於 19-5-4 11:02

B1b

marcowong96 發表於 19-5-4 11:02

5+% 24.55 係準確的。根據EK嘅共識,仍然都係 1B 吧

hkpapa852 發表於 19-5-4 10:54
B1A中學唔會唔開M1
我女间中学有M1/M2, 但从來只有4+%,我都觉得佢只係1B校。

993rs 發表於 19-5-4 11:12
5+% 24.55 係準確的。根據EK嘅共識,仍然都係 1B 吧

不清楚开辦IB後將來成绩如何了

最近D龍校成績進步得好快,其中一個原因是因為學生本身的班底很團結。 12年的生活令百多個同學養成互相幫助共對外強的精神。這會把一些B2學生拉到B1水平。這就是親生仔的分別!

chungque 發表於 19-5-4 11:24
最近D龍校成績進步得好快,其中一個原因是因為學生本身的班底很團結。 12年的生活令百多個同學養成互相幫助 ...

的確龍校會少一些勾心鬥角、你虞我詐(人之常情),但倒質疑是否因為親生仔團結而整體成績好左(當然呢d野用家最清楚)

MrBeast 發表於 19-5-4 11:47
的確龍校會少一些勾心鬥角、你虞我詐(人之常情),但倒質疑是否因為親生仔團結而整體成績好左(當然呢d野 ...

因不用考中學, 不排名次, 又不分精英班。

回覆 MrBeast 的帖子

我覺得讀書好個人,最緊要都係個人能力+師資+學習氣氛。我覺得直資成績好咗,可能係因為:1. 越嚟越多人揀一條龍,學校多咗選擇(學生),intake學生質素一年比一年好
2. 當學生質素一年比一年好嘅時候,學校/老師對DSE經驗又多咗,知道點樣to maximize the DSE outcome,資源運用又相對靈活。

Yanamami 發表於 19-5-4 11:16
我女间中学有M1/M2, 但从來只有4+%,我都觉得佢只係1B校。

4+反而可以反映大圍學生表現,5+只能睇到尖子表現。

部分學校只出5+唔出4+,可能因為5+比4+好睇 (即係4+唔夠靚仔)。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

haihaimom 發表於 19-5-4 12:08
回覆 MrBeast 的帖子

我覺得讀書好個人,最緊要都係個人能力+師資+學習氣氛。我覺得直資成績好咗,可能係因 ...
贊成呀~百年1A老校之所以係穩企1A就係禁解。 新晉小生要成為1A, 只要持續保持高水平成績,經过某些年月,就可以穩坐1A.  口碑同地位都需要年月發酵急唔黎吖~

Yanamami 發表於 19-5-4 13:28
贊成呀~百年1A老校之所以係穩企1A就係禁解。 新晉小生要成為1A, 只要持續保持高水平成績,經过某些年 ...

校舍坐落區域, 外型, 都會吸引不同水平學生。

Lee123456789 發表於 19-5-4 13:28
定揀九龍塘宣道小學

一分耕耘, 一分收穫。
要先了解自己小朋友是什麼材料, 吾好盲目去跟。

assado 發表於 19-5-4 13:39

校舍坐落區域, 外型, 都會吸引不同水平學生。

都係㗎~我女间津中座落屋邨之间,生源大都係附近区屋邨小学,水平始終係有个上限。(唔係歧視,唔好打头)

Yanamami 發表於 19-5-4 14:02
都係㗎~我女间津中座落屋邨之间,生源大都都係附近区屋邨小学,水平始終係有个上限。(唔係歧視,唔好打头) ...
其實唔係歧視係事實!住屋邨畁你考到DGS都唔敢讀!個個外補又 MathXXXX,又 i-Leaning等。一年級已懂乘除數。又不用老師教就自然會看英文書。如果你只係一個聰明的屋邨女仔,一佢看不上你,二你唔外補就等轉校!