用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs 高主教 vs 聖類斯?
go

KTS vs 高主教 vs 聖類斯?

男仔點揀?(emoji)

回覆樓主:

樓主仲 hold 住三間學校個位?有咩要考慮令到咁難決定到?

MAsept 發表於 19-5-2 00:07
男仔點揀?(emoji)

RC 有中學band 1 (而家仍然是)

回覆樓主:

樓主是不是港島區人,如是,KTS冇校車去港島,要搵街車

回覆樓主

高主教地點真係一個問題,要住港島先考慮。希望樓主快d決定,然後放位,因為好多家長都等緊音樂椅轉

我會out咗聖類斯先,
其餘兩間揀地點

dragon2013 發表於 19-5-2 07:28
RC 有中學band 1 (而家仍然是)

是否高小生要拼命排頭位才可自行或抽入上高中?

我不是高小家長,EK 升中版見高中仍是band 1

回覆 marcowong96 的帖子

拼命又唔需要,但唔可以鬆懈,分數大家追得好貼,我小朋友那班數學測驗卷可以半班取90分以上,大家能力相若。
另級名次老師提過要考最少80內可升上書院,但我預算級60內穩陣啲。事實上,我地一班高小家長想升中向外闖的想法並沒有坊間估的咁多,始終學生愈來愈多,愈穩陣就愈好。

PTL_L 發表於 19-5-3 07:46

拼命又唔需要,但唔可以鬆懈,分數大家追得好貼,我小朋友那班數學測驗卷可以半 ...

苦然成績不相百中,只差1分半分而拉开名次,希望考到60內稳陣上書院,是否容易的事?

回覆樓主:

一定揀聖類斯,冇得輸!

cheungmansze 發表於 19-5-2 17:52
高主教地點真係一個問題,要住港島先考慮。希望樓主快d決定,然後放位,因為好多家長都等緊音樂椅轉
...

RCPS地點不是問題,因灣仔網(兵家必爭之地)又有B1中學,上學大部份都是校車或保母車。 如果接放學行樓梯其實10分鐘行到落黎灣仔市心。

高主教書院有74個直屬位俾小學, 相信當中包括Band1及Band2學生.
要穩上書院就是要成為band1生.
band2生唔是穩上書院
高主教既band1率就自己估啦.
雖然灣仔是強區, 但高主教是私校, 我相信band1率唔會低過1/3.

MegaKnight 發表於 19-5-3 12:26
一定揀聖類斯,冇得輸!
真的假的?

Sing13 發表於 19-5-3 12:28
高主教書院有74個直屬位俾小學, 相信當中包括Band1及Band2學生.
要穩上書院就是要成為band1生.
band2生唔是 ...

請問一级多少人?

我早年在港島住及讀書,我覺得純以名氣論,高主教似稍優。
三者之中我會先放聖類斯(無數據分析過,純粹個人意見,因當年讀書中間位的才選此校,但都已經是幾十年前都事)

KTS我無讀過但今年我小朋友有考,感覺是一間好學校

高主教,識幾個當年讀小學中學的學生,品行同讀書都唔錯,都係傳統學校,但高主教有中學對某些家長來說是優勢

KTS and Ramondi 我覺得兩者都可選,睇居住地點

但若你是進取型的家長..KTS可能較適合,因為無聯繫中學的私校,學生可能會更投入讀書(更博命)

重申我無小朋友讀呢三間,小朋友今年有考KTS,無論考另外兩間

MegaKnight 發表於 19-5-3 12:26
一定揀聖類斯,冇得輸!

间间都無得輸,KTS咪輸哂?

qip1371    發表於 19-5-3 14:21

回覆 sunnymama2 的帖子

坦白講, 港島區而言,會先考慮高主教。
但個人覺得,聖類斯也是不錯的選擇, 由其聖類斯的校園環境好大,又有歷史建築物,學校本身好有歷史,校友網絡很定好大。 這點是一般新成立的直資不及的地方。 

高主教, 有直屬中學,成績比聖類斯好

Yanamami 發表於 19-5-3 14:16
间间都無得輸,KTS咪輸哂?

Take it easy la