用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 轉眼又輪到畢業試
樓主: 熱媽
go

轉眼又輪到畢業試 [複製鏈接]

ch-cheung 發表於 19-5-6 21:47
阿女呈二三都考得好出色,我都想佢考好個畢業試,希望可以博到啲學科獎或級十以內,但我女明顯睬我都傻mo ...

其實有名次真係好D,雖然話求學不是求分數,但無名次阿女明顯無咗動力。佢話,咁搏命做咩,成績表都係個A字而已,85同100分係一樣的。

little_yolky 發表於 19-5-7 12:46
其實有名次真係好D,雖然話求學不是求分數,但無名次阿女明顯無咗動力。佢話,咁搏命做咩,成績表都係個A ...

你地真好 85已A

pypy405 發表於 19-5-7 15:25
你地真好 85已A

係呀

little_yolky 發表於 19-5-7 12:46
其實有名次真係好D,雖然話求學不是求分數,但無名次阿女明顯無咗動力。佢話,咁搏命做咩,成績表都係個A ...

呈分試時,全A係basic plan...仲要高分高分.... 我地學校真係可以全A都去到8x名由其呈分個幾次

今次畢業試口號:不求名次,只求全A......

阿女當堂話壓力細咗,不過今次數學考中一英數,又考HKAT試題,數學都好驚抄

熱媽 發表於 19-5-2 09:00
回覆 Cliokohonda 的帖子

MCS...未必肯in我囡

By the way, 呢三間大家會點排?

HTC/QES/MCS? 自己最喜歡HTC, prefer 有宗教背景的學校, 朋友閒聊點解咁多人like MSC??DSE成績肯定冇HTC/QES咁好,又唔近地鐵, no doubt, 個校舎真係無敵既(emoji)
拍拖問題題外話:昨天在學校附近見到小白菜女仔拖住個男仔,女似初中生,我見倒都有D shocked

回覆 BBCoffee 的帖子

3間都係好學校。我自己排法係,H T C,M C S,Q E S(因呀囡只想讀女校)
自行只亦揀了H T C見,所以叩門M C S未必肯見我囡(唔㨂因交通不便)

gigayan 發表於 19-5-8 10:29

呈分試時,全A係basic plan...仲要高分高分.... 我地學校真 ...

咁我哋又無咁誇,P5上學期無名次,班主任話,如果全A一般係頭幾名,多一個B,就後幾個位咁。我見阿女細項有2-3個B⋯

於是,呈一時就捽阿女數,叫佢全A,全A果然係10名內。呈二時再捽,話全9。全9又前多2名。不過係累計名次,所以唔知確實影響有幾大。C6話,好彩我唔係老細,係咁捽D馬仔數

回覆 little_yolky 的帖子

你真好運,捽就有數收!我就無咁幸運,捽完D分數不升反跌,所以呈三我只敢堤下哦下唔敢再捽呀囡,分數又回復正常咁。

BBCoffee 發表於 19-5-8 10:35

HTC/QES/MCS? 自己最喜歡HTC, prefer 有宗教背景的學校, 朋友閒聊點解咁 ...
MCS 的成績好好,不如HTC/QES嗎?

HTC/QES/MCS? 自己最喜歡HTC, prefer 有宗教背景的學校, 朋友閒聊點解咁 ...

delete

唔係喎,MCS DSE好過HTC , 有冇好過QES就唔知。
HTC冇公佈about5%, 比about4,MCS都好過HTC。MCS all subject about5 約46%

kirstyau 發表於 19-5-8 19:00
唔係喎,MCS DSE好過HTC , 有冇好過QES就唔知。
HTC冇公佈about5%, 比about4,MCS都好過HTC。MCS all subj ...

Really??因我見dse big exam 個web site 個全港排名(based on last year DSE 成績), MSC 係排19-29, HTC 排3-6, 等我再仔細睇睇,唔該你

熱媽 發表於 19-5-8 14:25
回覆 little_yolky 的帖子

你真好運,捽就有數收!我就無咁幸運,捽完D分數不升反跌,所 ...

係呀,君子動口不動手,我出聲捽就得架啦。不過呈二時,我捽C6數,佢幾乎發飆。事緣呈一時捽佢9字頭佢交到數,所以呈二時我叫佢用100分作為基準佢話睬我都儍
‹ 上一主題|下一主題