用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖保羅男女中學附屬小學 (SPCCPS) 小一生源 ...
樓主: alanyeungsl2011
go

聖保羅男女中學附屬小學 (SPCCPS) 小一生源 [複製鏈接]

isoalc 發表於 20-5-16 12:42
想問下如果有sibling 讀 SPCC, 中學部
當細佬妹考SPCCPS 時,當唔當果70% 有關係人士之內?thanks
...

1.  不超過70%學位收取與學校有關係之申請人(其兄  /  姊在本校中  /  小學就讀;中  /  小學畢業生或教職員或校董之子女)
2.  不少於30%收取與學校無關係者
3.  從整體學額中撥出5%予幼稚園提名(助學)計劃之申請人

alanyeungsl2011 發表於 19-5-2 19:04
其實我覺得香港靈糧堂幼稚園個數好靚,1間幼稚園,又唔係聖公會自己宗派既學校,都可以出到4個。
...

係!同埋以靈糧堂既課程,佢d學生考得好好

CandyCheung123 發表於 20-5-16 10:47
想請教下 大家覺得如何裝備小朋友幫助入到spcc?例如補習、考啲咩證書?
...

一般證書我諗幫唔到你,除非真係好outstanding 果隻(音樂神童或者IQ140以上),學校要你去interview就係要測試你嘅能力同個性特質是否適合學校,一般cert嘅學歷證明學校可以喺面試中測試到出嚟,除非係音樂、體藝同資優兒呢類型嘅能力佢地需要相關證書去參考。

但有一樣特質應該可以幫到小朋友提高機會,就係培養佢真心愛閱讀。

回覆 devilbody 的帖子

SKH都系一樣.張Form沒有, 但家長一定會想辦法讓學校知道,

劍鳴每年都會有2-4個
‹ 上一主題|下一主題