用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 香港數學盃協會
樓主: tszchungmama
go

香港數學盃協會

回覆 Monosaru 的帖子

叻叻,有盃攞

回覆 MissUmuch 的帖子

你小朋友好叻呀! 應該拿到狀元或金獎.我兩個都做唔晒, 有成7,8題無做, 但都拿到銀獎和銅獎, 所以真係好少人可做晒!

waisylam 發表於 19-5-3 12:58

你小朋友好叻呀! 應該拿到狀元或金獎.我兩個都做唔晒, 有成7,8題無做, 但都拿到銀 ...

其實數學盃得獎率大約12 % 仲要排年齡 ,所以我覺得係名單內, 狀元金銀銅優異獎, 都係好叻叻, 唔似出面比賽 60% 就有獎 ....
會出席頒獎禮嗎 ?

回覆 waisylam 的帖子

7-8題冇做?!應該好難有機會攞到銀。仲要保證做咗嘅題題啱。不過我相信你兩個仔仔有銀銅。叻叻,恭喜。

回覆 Dallain 的帖子

佢2個比完賽出來都好唔開心, 很少比賽會唔夠時間完成, 仲要有7,8題做唔到... 一出來就話明年不參加! 所以佢地昨天知道得獎都有點難以至信!! 又話明年會參加了。

不知道那天舉行頒獎禮, 如果無撞其他活動, 會出席的.

回覆 waisylam 的帖子

呢個比賽好處:金銀銅記得好似都有獎盃(攞盃的小朋友會好開心)且一次過賽事。缺點:比賽時間真係好緊迫(45分鐘)絕大部分考生都反映時間唔夠,唔過癮,好難發揮。賽程60分鐘合理些。

waisylam 發表於 19-5-3 14:00

13/5頒獎,不過唔出席喇,獎盃不重要啦,我問小朋友去玩定頒獎典禮,諗都唔駛諗揀去玩,頒獎典禮好悶啦

回覆 Monosaru 的帖子

13/5 參加了另一個比賽, 可能去唔到頒獎禮了~

Monosaru 發表於 19-5-3 14:20
13/5頒獎,不過唔出席喇,獎盃不重要啦,我問小朋友去玩定頒獎典禮,諗都唔駛諗揀去玩,頒獎典禮好悶啦
...

咁快知邊日頒獎禮嘅?我未收到email, 如果是13/5 真係未必去到,果日好多比賽。

tiffany168168 發表於 19-5-3 14:39
咁快知邊日頒獎禮嘅?我未收到email, 如果是13/5 真係未必去到,果日好多比賽。
...

我個calendar mark左,應該係報名時已經知掛,太多比賽,我全部mark低日子

Monosaru 發表於 19-5-3 14:45
我個calendar mark左,應該係報名時已經知掛,太多比賽,我全部mark低日子

我通常都mark calendar, 但呢個比賽第一次參加,我連報咗都唔記得咗,收到準考證先醒起(emoji)

waisylam 發表於 19-5-3 13:55
回覆 Dallain 的帖子

佢2個比完賽出來都好唔開心, 很少比賽會唔夠時間完成, 仲要有7,8題做唔到... 一出來 ...

請問小朋友幾年級 ?  7~8題無做 ??

waisylam 發表於 19-5-3 14:00

頒獎禮應該係下晝舉行, 我仔上午都有數學比賽

MissUmuch 發表於 19-5-3 19:36
頒獎禮應該係下晝舉行, 我仔上午都有數學比賽

打去問咗頒獎禮是11am 至4pm, 我仔應該是下午,信入面有寫實時間,等收信再確認去唔去到啦。

tiffany168168 發表於 19-5-3 20:05
打去問咗頒獎禮是11am 至4pm, 我仔應該是下午,信入面有寫實時間,等收信再確認去唔去到啦。
...

明白, 謝謝, 真係要睇時間再安排

MissUmuch 發表於 19-5-3 20:09
明白, 謝謝, 真係要睇時間再安排

13/5帝京

Monosaru 發表於 19-5-6 17:20
13/5帝京

謝謝, 請問係幾年級嘅時間 ?  我仔嘅信寄學校, 未派返嚟。

MissUmuch 發表於 19-5-6 17:36
謝謝, 請問係幾年級嘅時間 ?  我仔嘅信寄學校, 未派返嚟。

P2

P4