用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 減低近視靠戶外活動
樓主: Cheeselover
go

減低近視靠戶外活動  

ABC-DAD 發表於 19-5-3 09:48
可能你經驗淺,小朋友有機會參與全日戶外活動嘅日子多著,唔係你話只係某2小時咁寫意。
自理能力由生活習慣 ...

如果有玩開球隊的小朋友,烈日當空曬一個上午或下午真係閒事,真係熱到出汗出到件衫滴水的,但佢地好享受

重有風帆。獨本舟。單車越野賽,風帆...水陸鐵人等等。

ruby 、排球, 、籃球。。。。都真係唔少。

ABC-DAD 發表於 19-5-3 11:54

ruby 、排球, 、籃球。。。。都真係唔少。 ...

户外活動係唔少。但曬得多,即使曬足防曬,又久唔久補吓,都好易曬出雀班。出咗一面班,仲難搞過近視。攞命。

ABC-DAD 發表於 19-5-3 11:54
康民處平靚正

MrBeast 發表於 19-5-3 12:28
康民處平靚正
好提議,要早啲報2。

Jane1983 發表於 19-5-3 12:11
户外活動係唔少。但曬得多,即使曬足防曬,又久唔久補吓,都好易曬出雀班。出咗一面班,仲難搞過近視。攞 ...
因人而異,媽咪會諗得掂嘅。

Jane1983    發表於 19-5-4 11:02

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-5-3 16:44
是的,知識又不太高,又不太富裕,且人生家庭除了先生及一個小朋友而已,經驗方面的確不多.2小時在公園或戶外衹 ...
值得分享嘅應該還是有的。我細個都係住廉租屋,成三十年,靠兩個腳踏實地累積出一個家庭,相信大部分香港人家庭都係咁。
細個咪去公園圖書館,做街童,睇餸食飯啫。

計算就一定要,計自己數,人地條數係人地自己計。

MrBeast 發表於 19-5-3 07:57
食物安全標準,歐較安全,美就要take w a grain of salt。
好多野都是事在人為,身邊好多朋友,得個講字, ...

我們應該欣賞人類的軟弱,這個世界才進步。

MrBeast 發表於 19-5-3 08:02
模擬即是唔係一樣,況且又唔知有冇加料如uv。眼操我以為係自己做就得,要買機的嗎? ...

如果不能做到,例如北歐人照太陽燈,模擬總比什麼都沒有好。
人總是懶,做運動減肥最見效,但仍然有很多人依賴機械。

IloveJJ 發表於 19-5-3 16:38
點解不能想無腌製食物的世界呢?唔明你意思。
不過我就有食既,我覺得耐不耐食無所謂。
...

醃製食品是人類飲食人化一個重要的里程碑,即使現在,醃漬仍然非常流行,特別一些受生活環境限制的地方,腌製食物幾乎是主要食糧,而且還有醬料,如果按世衛標準生活,即使活到一佰歲,還有什麼樂趣!

户外活動係唔少。但曬得多,即使曬足防曬,又久唔久補吓,都好易曬出雀班。出咗一面班,仲難搞過近視。攞 ...

用SPA50+++防曬乳吧,兩小時補一次,有幾款日本產品,效果不錯。

Cheeselover 發表於 19-5-4 07:47
醃製食品是人類飲食人化一個重要的里程碑,即使現在,醃漬仍然非常流行,特別一些受生活環境限制的地方, ...

its true.  所以我唔會介但會減。真人真事,有朋友對生日好重視,在fb 見到佢家人生日每次幾個旦糕(農歷、西歴、weekend出街食飯),老人家中風後tradition 似舊,位24孝老人家又唔識say no,仲要只係普通貨色,你話什麼cxva 都死得值呀
ps 若我係佢就以3個平價錢買一個貴同好味的,甚至將幾個家人生日飯group 做一餐

可能仔係唔駛理雀斑。

再曬多,變成個黑炭頭。

Jane1983    發表於 19-5-4 11:07