用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 減低近視靠戶外活動
樓主: Cheeselover
go

減低近視靠戶外活動   [複製鏈接]

眼科醫生講

佢 措辭 係防止/減慢近視加深。

個別人有眼科問題,去見眼科醫生,佢畀診斷建議係基於專業訓練,接納與否,家長自己決定,亦可以見多過一位醫生去攞專業意見。

retriever 發表於 19-4-30 08:12
戶外活動是否等於太陽光可減低近視風險?!

戶外活動令眼睛FOCUS 放遠係可以理解,但太陽光或反射光對眼 ...

嗯,應該用日光較恰當,上網找一下,Myopia 與sunlight 的關係,內有很多文章指出日光(陽光)可有助對抗近視,文章多用亞州(東亞)兒童跟澳洲兒童比較,因為東亞受華人文化較少注重戶外活動的裨益,所以值得我們借鏡。

会唔会医得近视黎又提高左白內障风險?

retriever 發表於 19-4-30 10:25
主要係樓主QUOTE 左句 "節目令我有所領悟,太陽光可防止近視。"

對,猛烈太陽光肯定不會對眼睛有益,特別是uv等強幅射。

lui 發表於 19-4-30 11:39
去驗眼時視光師一早說要曬太陽以防近視,不是新鮮事。
但對大人來說,則不應該,因加速老花。但又同時扺觸 ...

已經近視或遠視的眼球,日光是無法改變,只可以減緩。曬太陽也應該適可而止,曝曬對任何年紀的人也不好。

ABC-DAD 發表於 19-4-30 18:18
我做得比你多,最好你注意下自己語氣。我超過四十年戶外活動經驗啦。

戶外活動可以減近視度數,我都唔使戴 ...

我唔期望可以減近視,只期望減慢加深速度

ABC-DAD 發表於 19-4-30 12:46
多作戶外活動,減低加深近視嘅「可能性」,會否基於視野嘅深同闊度變化,有助眼球活動同變焦。呢個講法會易 ...

多作戶外活動,眼睛自然接觸多一些日光,現時有兩個觀點,一是陽光UVB抑壓dopamine,減緩眼球生長過速,另一是陽光有助維他命D吸收,澳洲和南韓硏究發現正常視力的孩子體內有較高維他命D水平(但多吃補充劑是否可減少近視,則未能證實)。
一旦有近視,除了手術外,基本做什麼吃什麼也沒有用,只有減緩度數增加。

李大人 發表於 19-4-30 21:34
涼亭觀景,遮到太陽,又不失戶外活動

在有遮陰的位置也要小心,UVB一樣利害,所以最好還是避一下中午前後兩小時的太陽幅射。

Cheeselover 發表於 19-4-30 22:44
多作戶外活動,眼睛自然接觸多一些日光,現時有兩個觀點,一是陽光UVB抑壓dopamine,減緩眼球生長過速,另 ...

咁我咪講左唔該去戶外活動注意保護眼睛同皮膚囉。
要診斷,自己去揾醫生好無?

我同啲細路出戶外,幾歲就買防uv 鏡,大概係太陽眼鏡啦。

到戶外活動我從來都(唔)會係因為要減近視。

重點再重覆一次,要診斷,揾醫生。

保護眼睛係為健康,留意下日常生活習慣,注意休息睡眠質素。

研究發現嘅嘢,自己去瞭解下。

Cheeselover 發表於 19-4-30 20:40
嗯,應該用日光較恰當,上網找一下,Myopia 與sunlight 的關係,內有很多文章指出日光(陽光)可有助對抗近 ...
又會不會較多西方的小朋友唔被谷讀書所以小d近視呢? in any case, 多些戶外運動對身體點都是好事,尤其vit d, calcium要在成長時build up, 老左飲乜奶成效都不大

Yanamami 發表於 19-4-30 20:52
会唔会医得近视黎又提高左白內障风險?
仲有女仔的話哂黑左選唔到港姐

ps 你幾時又變成問題媽媽?

jli008 發表於 19-4-30 18:12
自然光的机器和眼操
願聞其詳,唔開名+事先聲明唔復pm就唔會比人話賣廣告

Cheeselover 發表於 19-4-30 22:44
多作戶外活動,眼睛自然接觸多一些日光,現時有兩個觀點,一是陽光UVB抑壓dopamine,減緩眼球生長過速,另 ...
韓國人食好多芝麻,超級補鈣,唔飲奶既可以日曰食芝麻補充,而且唔洗好似食深綠色菜禁要大量食,真係好方便。

Yanamami 發表於 19-5-1 08:46
韓國人食好多芝麻,超級補鈣,唔飲奶既可以日曰食芝麻補充,而且唔洗好似食深綠色菜禁要大量食,真係好方便 ...
磨碎好過粒粒食

2jkidsfather 發表於 19-5-1 10:02
磨碎好過粒粒食
芝麻糊、麻醬+shabu shabu、脹粉

2jkidsfather    發表於 19-5-1 10:33

2jkidsfather 發表於 19-5-1 10:02
磨碎好過粒粒食
我家下都习慣左係飯面灑幾粒,煎蛋都灑幾粒黑芝麻係面當装飾,整cup cakes/ hot cakes都加-把入去.....

Yanamami 發表於 19-5-1 10:47
我家下都习慣左係飯面灑幾粒,煎蛋都灑幾粒黑芝麻係面當装飾,整cup cakes/ hot cakes都加-把入去..... ...
Yes, black is better than white.

IloveJJ 發表於 19-5-1 10:48
我都有買芝麻,但成日唔知點食好?係咪撈落飯定點呢?
剛剛上面講左……沙律都可以灑幾粒係面,麻酱雞絲粉皮又灑……
‹ 上一主題|下一主題