用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 減低近視靠戶外活動
樓主: Cheeselover
go

減低近視靠戶外活動   [複製鏈接]

簽名被屏蔽

bobbob 發表於 19-5-4 13:44
好誇
我反而覺得小朋友黑黑實實幾健康,可惜個仔曬極唔黑

嚇親你唔好意思 我廿年來都需要戶外工作,上山出海巡視地盤,防曬對於我好重要。加上女人係貪靚,我唔會做肥C奶亦唔想成面斑去證明自己為頭家付出幾多,keep好外表都好重要。

老公和呀女皮膚好白,容易曬傷,長時間戶外活動搽防曬是必需的。

Elenalan 發表於 19-5-6 15:42
嚇親你唔好意思  我廿年來都需要戶外工作,上山出海巡視地盤,防曬對於我好重要。加上女人係貪靚, ...

原來你係做工程的?!

retriever 發表於 19-5-6 15:55
原來你係做工程的?!

好出奇咩 工程界別好大

着防曬衣物有無用?
巡site 有車吖,避得一陣得一陣。

ABC-DAD 發表於 19-5-6 21:21
着防曬衣物有無用?
巡site 有車吖,避得一陣得一陣。

入工地要戴安全帽,已經唔可以戴太陽帽遮太陽,面頸一定要搽足防曬+戴太陽眼鏡。身上可穿防曬手袖/外套。巡site有車都要泊車,地盤可大可小,起路橋渠係可以公里計,點都要用腳行,唔係每個位都有site office可泊車。女人仔入地盤仲撑起把傘姿姿整整,真係會俾人笑。

醒目開學勳章

Elenalan 發表於 19-5-6 15:42
嚇親你唔好意思  我廿年來都需要戶外工作,上山出海巡視地盤,防曬對於我好重要。加上女人係貪靚, ...
我近1x年已經無搽任何嘢,所以真係幾震撼

bobbob 發表於 19-5-7 11:48
我近1x年已經無搽任何嘢,所以真係幾震撼

你是男士吧!皮膚好似智商,得天獨厚者唔會明白先天不足的痛苦

MrBeast 發表於 19-5-1 11:22
正苦建議日日2+3,冇仔細去硏究呀,只要日日一路順風、心想事成都ok 嘅  ...
https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/realtime/article/20190507/59570072?utm_campaign=hkad_social_AS.AppleDaily&utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_content=link_post&fbclid=IwAR1PMnZYpTt2MhlNUi6vpf8ePrZZm8AZ86kyYoDAgDgxemzhxfgM8WQ_Poc

Elenalan 發表於 19-5-6 22:07
入工地要戴安全帽,已經唔可以戴太陽帽遮太陽,面頸一定要搽足防曬+戴太陽眼鏡。身上可穿防曬手袖/外套。 ...

搽乜鬼呢,無用兼嘥時間。要出就出了。我之前做地盤都日日搽,後生丫嘛。但有一日,真係攰,見陰天咪偷懶唔搽囉,點知半日就出咗一粒斑!我把鬼火之後唔搽,加埋出唔夠10粒,有乜所謂。我兩個女都唔搽防晒。

Jane1983 發表於 19-5-7 12:42

你是男士吧!皮膚好似智商,得天獨厚者唔會明白先天不足的 ...

都無乜痛苦丫,有年夏天晒到黑人咁,要搽酒紅色唇膏至見色,幾得意丫

little_yolky 發表於 19-5-7 16:22
都無乜痛苦丫,有年夏天晒到黑人咁,要搽酒紅色唇膏至見色,幾得意丫
...

浄黑唔出班就係lor。我有個中學同學,皮膚係天生白裏透紅。我經過咁多年的努力,使咗不知幾多錢,捱咗幾多laser的痛,最近聚會見到佢,佢話好懶無乜理,先叫做同佢打成平手。

醒目開學勳章

Jane1983 發表於 19-5-7 12:42

你是男士吧!皮膚好似智商,得天獨厚者唔會明白先天不足的 ...
反而係因為皮膚敏感所以唔搽嘢,去行山我寧願戴帽或擔遮

Jane1983    發表於 19-5-8 08:31

Jane1983 發表於 19-5-7 16:54
浄黑唔出班就係lor。我有個中學同學,皮膚係天生白裏透紅。我經過咁多年的努力,使咗不知幾多錢,捱咗幾多 ...

每個人不一樣,我好容易變朱古力,所如果我預計自己在外有兩小時,一定做足防曬,尤其夏天太陽,好像針一樣。

Jane1983    發表於 19-5-8 08:31

醒目開學勳章

https://www.am730.com.hk/news/%E6%96%B0%E8%81%9E/fda%EF%B8%B0-%E8%B6%85%E6%A8%99%E9%80%BE-400%E5%80%8D-%E6%90%BD%E9%98%B2%E6%9B%AC%E7%96%91%E8%87%B4%E7%99%8C%E7%89%A9%E5%8F%AF%E5%85%A5%E8%A1%80-171768
搽還搽,大家都要留意下防曬產品嘅安全問題。。

http://www.etnet.com.hk/mobile/tc/lifestyle/health/healthyd/45040

http://www.etnet.com.hk/mobile/tc/health/anticancer/LA45040

little_yolky 發表於 19-5-7 16:20
搽乜鬼呢,無用兼嘥時間。要出就出了。我之前做地盤都日日搽,後生丫嘛。但有一日,真係攰,見陰天咪偷懶 ...

你又係做地盤? 女中豪傑!

Jane1983 發表於 19-5-7 16:54
浄黑唔出班就係lor。我有個中學同學,皮膚係天生白裏透紅。我經過咁多年的努力,使咗不知幾多錢,捱咗幾多 ...

點打成平手? 以點數計?

retriever 發表於 19-5-14 19:05
你又係做地盤? 女中豪傑!

我後生時擔泥架年紀大咗無咁好力,改咗揸筆

retriever 發表於 19-5-14 19:06
點打成平手? 以點數計?

塊面點會鬥多點,緊係計純淨度同白淨度啦,你真係
‹ 上一主題|下一主題