用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 減低近視靠戶外活動
樓主: Cheeselover
go

減低近視靠戶外活動  

retriever 發表於 19-5-1 12:38

其實係咪講緊光線充足環境,加上放遠FOCUS?

我猜他們會做足研究工作,我沒有逐一分析每份論文,但我相信多做戶外活動,肯定對身體有好處。

Yanamami 發表於 19-5-1 11:00
護眼食花青素高食物。近曰試过-隻紫色蘿蔔,用烚佢既水煲飯变粉紫色好鬼靚~~ ...

有位朋友糖尿,e生叫佢每天吃彩虹生果,我笑言咁咪食七咁食?joking aside, bright colors 通常代表antioxidant,而紫色疏果都有某程度抗癌作用

Cheeselover 發表於 19-5-1 23:23
我猜他們會做足研究工作,我沒有逐一分析每份論文,但我相信多做戶外活動,肯定對身體有好處。
...
看這些硏究第一要睇邊個比$

MrBeast 發表於 19-5-2 08:28
有位朋友糖尿,e生叫佢每天吃彩虹生果,我笑言咁咪食七咁食?joking aside, bright colors 通常代表antiox ...
我都觉食彩虹好~均匀吖嘛~

Cheeselover 發表於 19-5-1 22:20
研究指出看多少書和電子產品也無妨,重要是每天1-2小時戶外活動,當然,1-2小時戶外活動對香港小學生是非 ...
樓下公園都是個good compromise,kg 至小一我們都盡量每星期比小朋友去幾次,之後term time是有些難度

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

IloveJJ 發表於 19-5-2 10:12
佢醫生無建議佢食「低碳」?我行低碳。
正路應該有不過又唔見佢提,只是約食飯訂餐時佢special order.  其實我都唔知同糖尿有乜真接關係,可能good for health in general which in turn helps his confition.

jli008 發表於 19-5-2 11:33
回覆 MrBeast 的帖子

都是一些類似自然光的機器,眼操就更不用說,在網上隨時找到很多,問題是什樣令孩子認真 ...
thx, 眼操我覺得都有些幫助

IloveJJ 發表於 19-5-2 15:57
順便一提,想高纖維,食菇、茄子、蕃茄比蔬菜更好。黑朱古力都高。
都有食,以前蕃茄仔頗貴,e加大6d雖然唔係特別好味(細路唔會食),勝在平民價。dark chocolate good for blood vessel too.

IloveJJ 發表於 19-5-2 11:08
所以我覺得世衞既建議其實無可能達到,全都唔可以憑均衡飲食做到,必需借助輔助品,我懷疑有商業利益關係  ...

我都知道要達到世衞標準是不可能的任務,有沒有商業成份我不敢說,世衛也是外交和利益較勁的地方,我們要用自己眼光判斷。建議少食臘腸等腌製食物,我真不能想沒有腌製食品的世界是怎樣?

jli008 發表於 19-5-2 11:33
回覆 MrBeast 的帖子

都是一些類似自然光的機器,眼操就更不用說,在網上隨時找到很多,問題是什樣令孩子認真 ...

我真是上淘寶看有沒有模擬自然光的枱燈,最接近的是用射燈燈泡,但好像找不到一款用射燈燈泡的枱燈....
眼操就像按摩一樣,可能淘寶都有!

Cheeselover 發表於 19-5-3 07:03
我都知道要達到世衞標準是不可能的任務,有沒有商業成份我不敢說,世衛也是外交和利益較勁的地方,我們要 ...
食物安全標準,歐較安全,美就要take w a grain of salt。
好多野都是事在人為,身邊好多朋友,得個講字,然後舞照跳脹照食

Cheeselover 發表於 19-5-3 07:09
我真是上淘寶看有沒有模擬自然光的枱燈,最接近的是用射燈燈泡,但好像找不到一款用射燈燈泡的枱燈....
眼 ...
模擬即是唔係一樣,況且又唔知有冇加料如uv。眼操我以為係自己做就得,要買機的嗎?

jli008 發表於 19-5-2 11:26
回覆 ABC-DAD 的帖子

這當然一定要,正常都不會在烈日當空企著來暴晒,孩子放學都3-4點,回到家休息下到4-6點 ...
可能你經驗淺,小朋友有機會參與全日戶外活動嘅日子多著,唔係你話只係某2小時咁寫意。
自理能力由生活習慣做起。

提下你,你嘅「生養教陪」咁有心得,我想學下未來揍孫,分享多啲教呀,陪呀,要點先有效果,你目前達到咩成就呢?