用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 減低近視靠戶外活動
樓主: Cheeselover
go

減低近視靠戶外活動  

Yanamami 發表於 19-5-1 08:46
韓國人食好多芝麻,超級補鈣,唔飲奶既可以日曰食芝麻補充,而且唔洗好似食深綠色菜禁要大量食,真係好方便 ...
不過菜多健康d,尤其 cruciferous 類,防癌

2jkidsfather 發表於 19-5-1 10:50
Yes, black is better than white.
myth or science?

MrBeast 發表於 19-5-1 10:53
不過菜多健康d,尤其 cruciferous 類,防癌
禁菜不嬲都係禁既份量食,唔会為加鈣夾硬食多斤,食芝麻補鈣方便d啫,尤其唔飲奶又唔可以餐餐食成斤菜,禁多手灑幾粒芝麻上飯好方便。

Yanamami 發表於 19-5-1 10:50
剛剛上面講左……沙律都可以灑幾粒係面,麻酱雞絲粉皮又灑……
芝麻蝦多士
細個時有隻芝麻餅好香芝麻味,好懷念,e加香港買到的小食都冇以前的味道

Yanamami    發表於 19-5-1 11:01

護眼食花青素高食物。近曰試过-隻紫色蘿蔔,用烚佢既水煲飯变粉紫色好鬼靚~~

Yanamami 發表於 19-5-1 10:56
禁菜不嬲都係禁既份量食,唔会為加鈣夾硬食多斤,食芝麻補鈣方便d啫,尤其唔飲奶又唔可以餐餐食成斤菜,禁 ...
我們在家晚餐真的每人裝滿一個碗菜,其實都未夠recommend 的份量,但至少比其他人多(視測親友只吃幾條,就算中過大脹癌都是old habits die hard)

IloveJJ 發表於 19-5-1 11:11
一碗菜既纖維都好少!我自己每日用apps計算,如果唔食牛油果、奇亞籽,嗰日就點都食唔到足25g纖維。

...
正苦建議日日2+3,冇仔細去硏究呀,只要日日一路順風、心想事成都ok 嘅

MrBeast 發表於 19-5-1 10:56
myth or science?
Science.
黑芝麻比白芝麻更多些鈣﹑鐵。

IloveJJ 發表於 19-5-1 11:08
咁其實係咪太少呢?
我話補鈣咋,幾粒野纖維梗唔夠啦~

2jkidsfather 發表於 19-5-1 11:24
Science.
黑芝麻比白芝麻更多些鈣﹑鐵。

我之所以問是因為看過另一文章,黃豆和黑(黃)豆營養相約

MrBeast 發表於 19-5-1 12:15
我之所以問是因為看過另一文章,黃豆和黑(黃)豆營養相約
唔係話黑色野補血咩?木耳之类

Cheeselover 發表於 19-4-30 20:40
嗯,應該用日光較恰當,上網找一下,Myopia 與sunlight 的關係,內有很多文章指出日光(陽光)可有助對抗近 ...

其實係咪講緊光線充足環境,加上放遠FOCUS?

純粹兩地某群體活動環境,因可能素太多了。

Yanamami 發表於 19-5-1 12:27
唔係話黑色野補血咩?木耳之类
唔知la, 只知中國食療好多時以形補形,曾經有位朋友話飲麥精維他奶會變黑,仲要係大學生,直無言,不過去korea 食參鷄湯烏雞的確好味d

MrBeast 發表於 19-5-1 08:12
又會不會較多西方的小朋友唔被谷讀書所以小d近視呢? in any case, 多些戶外運動對身體點都是好事,尤其vit ...

研究指出看多少書和電子產品也無妨,重要是每天1-2小時戶外活動,當然,1-2小時戶外活動對香港小學生是非常奢侈消費。

Yanamami 發表於 19-5-1 08:46
韓國人食好多芝麻,超級補鈣,唔飲奶既可以日曰食芝麻補充,而且唔洗好似食深綠色菜禁要大量食,真係好方便 ...

芝蔴含豐富的鈣,但我們仍然需要維他命D輔助吸收,韓國人食芝蔴為攝取鈣,我要問下一些韓國朋友,我只知道他們喜歡吃泡菜(胃癌發生率最高地區之一)。
世衛建議成人每天攝取鈣不少於1000my, 女人要更高,計計數,只有吃鈣片才可以湊夠數。

IloveJJ 發表於 19-5-1 11:11
一碗菜既纖維都好少!我自己每日用apps計算,如果唔食牛油果、奇亞籽,嗰日就點都食唔到足25g纖維。

...

好認真計算,我靠感覺,一餐有菜有肉有湯就算,去到街市看到什麼就馬上決定當天吃什麼。

Cheeselover 發表於 19-5-1 22:52
芝蔴含豐富的鈣,但我們仍然需要維他命D輔助吸收,韓國人食芝蔴為攝取鈣,我要問下一些韓國朋友,我只知道 ...

禁我又無食鈣片。細个阿媽每朝-定要灌我-杯奶,我中学畢業就無飲(細时未識欣賞芝士yoghurt之类野)。反而每朝-杯咖啡(间唔中多两杯)……间中食下yoghurt、芝士, 食多d深色菜(食幾多西蘭花),芝麻、豆漿之类,都係-般正常份量……生左两件,剛体檢完医生話我骨質密度非常好,讚我叻叻添。