用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 職業治療
go

職業治療 [複製鏈接]

想勞煩大家指教:

1 理大的職業治療收生要求?(DSE要幾多分,英文要考到幾?是否需要修M1 or M2)
2 全港是否只有理大有職業治療讀?

謝謝(emoji)‍♀️
   9    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

香港有2間院校:
https://www.jupas.edu.hk/tc/sear ... D%E6%B2%BB%E7%99%82

1. 理大
OT係理大神科之一, BEST 6收生平均分係33.1 (上面JUPAS入面有LINK去理大收生頁)
理大課程係UGC FUNDED, 跟教資會學費42100, 讀4年

2. 東華
東華課程不是教資會課程, 受SSSDP資助後每年學費65490讀4年
據報導, 收生分數為22.2 (應該係BEST 5)http://std.stheadline.com/daily/article/detail/1906132-教育-自資院校收生成績+東華職業治療居首

以前得POLYU一間, 而東華認證2017至有,而以前未有SSSDP自資學費4年要4X萬, 所以呢幾年仲有變數, 暫時未睇到未來幾年收生就業有咩變化 ("有學生已獲聘", 無講幾多人, 亦唔知大圍數字), 究竟係僱主繼續揀理大唔要東華, 定兩間不相伯仲, 定因供應多左整體月薪一齊拉低, 暫時未知
http://news.takungpao.com.hk/paper/q/2017/0705/3469930.html

非常感謝!(emoji)(emoji)

Charlotte_mom 發表於 19-4-29 14:17
香港有2間院校:
https://www.jupas.edu.hk/tc/sear ... D%E6%B2%BB%E7%99%82

除了理工大學及東華學院的職業治療學士課程
理大的職業治療碩士 MOT 也重新開辦了
亦已有畢業生
所以近年職業治療師是多了

回覆樓主:

大家問下律師就知,城大出同中大港大出有咩分別

回覆樓主:

另外,職業治療師多數係政府機構同NGO 做,有薪酬標準,所以分別應該唔大
但之後進升機會會唔會有唔同就好難講,始終上面班老闆都係理大出身

Charlotte_mom 發表於 19-4-29 14:17
香港有2間院校:

近年越來越多人揀,越來越高分,比醫科只差兩三分,真係好難。

醒目開學勳章 王國長老

我同事外國回流,本來一心唸住個仔做xx治療都唔錯;佢自知唔熟本地學制,同我8,我一講近年收生分數,佢即刻摺埋,決定掟個仔返澳洲(佢個仔高中成績只係中上)

Charlotte_mom 發表於 19-5-3 15:22
我同事外國回流,本來一心唸住個仔做xx治療都唔錯;佢自知唔熟本地學制,同我8,我一講近年收生分數,佢即 ...

澳洲 University of Queensland 都不錯      

a_wu 發表於 19-5-3 11:53
近年越來越多人揀,越來越高分,比醫科只差兩三分,真係好難。

各家長注意,這類專職醫療個收生近10年真係十分高,但畢業後其實人工待遇未必太高,因為這類專職醫療人員係政府編制仍是高級文憑水平畢業生,只有大約點14人工,例如你去讀張職安健高級文憑,出黎做安全主任,人工會同這類人差唔多。

所以如果差兩三分,能力可以,不如選擇出外讀醫,前途會好點同濶d, 加上相信黎緊返港執業機會會大d....

除非真係好鍾意同非做不可

Terencema7 發表於 19-5-3 11:25
成績比讀邊間大學重要. 成績唔好, 律師都無得做.

只是定律吧,需要100人,但有200畢業生,當然是最好100畢業生有工做,雖然成績不是是唯一考慮,考120、130都有機會揾到工,但考180、190的學生就很難搵工了。但如果市場需要250人,那學生當然揾工冇難度。

中美貿易戰,大概會使到今明兩年的畢業生,無論是中學還是大學的畢業生,都應該會面對揾工難了。

算起來,對醫療系畢業生還是比較細,但再過幾年,最真是衹有天知道了。  

Terencema7 發表於 19-5-17 12:05

各家長注意,這類專職醫療個收生近10年真係十分高,但畢 ...
好貴呢。

Terencema7 發表於 19-5-3 11:25

del....

samsam123321 發表於 19-5-25 08:58
好貴呢。

做醫生之路同做治療師分別好大,日後事業同收入可以話差天同地

所以讀醫係絕對值得投資,唔計私家

政府薪酬,一個治療稱要做起碼15年先有一個新入職醫生嘅人工。

回覆樓主:

簡單d 講,治療師,專職醫療,現在收生好高,但係薪酬入面,醫療界入面只屬技術人員行例
因為50年不變

Terencema7 發表於 19-5-25 09:04
簡單d 講,治療師,專職醫療,現在收生好高,但係薪酬入面,醫療界入面只屬技術人員行例
因為50年不變
...
del....

Terencema7 發表於 19-5-25 09:01
做醫生之路同做治療師分別好大,日後事業同收入可以話差天同地

所以讀醫係絕對值得投資,唔計私家

del....

samsam123321 發表於 19-5-25 09:57
工作壓力分別大好多。

又咁講,我曾經有個女仔,A level 3A

就係有同佢講過呢句,佢揀左物理治療.....

大家企係中間想一想,有邊行唔辛苦,冇壓力,做會計都有喇

物理治療師係醫管局門診一日都要睇40至50個病人,壓力都唔係輕

世間上係冇free lunch
‹ 上一主題|下一主題