用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幼稚園學校校長推薦信
go

幼稚園學校校長推薦信 [複製鏈接]

小朋友讀既幼稚園唔係咩名校 , 我想問大家如果叫到校長寫推薦信.....
到底有無幫助直 / 私收自己小朋友既機率 ?

如果每個家長都叫校長寫 , 咁咪好唔得閒 ? 定係校長只會幫人寫扣門信呢 ?

2    0    0    0

恐龍爸爸524 發表於 19-4-29 11:41
小朋友讀既幼稚園唔係咩名校 , 我想問大家如果叫到校長寫推薦信.....
到底有無幫助直 / 私收自己小朋友既機 ...

個人覺得唔太有用。
都係嗰句,面試表現最實際。

如果要交portfolio, 要諗清楚校長寫的野有冇用,如果冇乜用,只會浪費一版portfolio.

回覆樓主:

同意樓上,沒有很大用處,除非你校長是強烈推薦你的小朋友而且在推薦信中的措辭反映到這一點(而非普通讚下小朋友乖巧受教品德好之類),因為其實不少幼稚園的校長都會俾這類推薦信。所以有和無分別不大。

Arabellahk    發表於 19-4-29 13:16

恐龍爸爸524 發表於 19-4-29 11:41
到底有無幫助直 / 私收自己小朋友既機 ...

臨場表現一直係最重要。冇人會真正知有冇用,我地又唔係收生嗰個。我上年K3一開學就問定校長拎信。

有點都好過冇嘅,拎定先無妨,到時自己再取捨放邊d落portfolio.

回覆 恐龍爸爸524 的帖子

就算指名某小學校長收, 推薦信係直私收生階段都作用不大, 何況大包圍不指名嘅推薦信.
如果校長強烈推薦小朋友非讀某小學不名, 佢直接打去仲大作用啦

回覆樓主:

大部份直私只相信自己眼光,睇小朋友面試表現,校長信冇咩用。

回覆 Diversifyedu 的帖子

同意,如果校長有相熟小學,打電話加信入叩門位係最大機會。其實唔限校長,到叩門就識人好過識字。所以大多數名人都唔洗為小朋友入學而煩惱。

有位你咪放,攞定無壞

回覆樓主

間間唔同,有啲小學校長特別同某間小學屬友好關係,校長有心幫打個電話講兩句就已經可以爭取多個機會!普通一封校長信其實作用不大!

sunnymama2 發表於 19-4-29 12:15
個人覺得唔太有用。
都係嗰句,面試表現最實際。

我份portfolio 八頁,有三頁都係頭頭尾尾無意思的cover page,個人資料(報名表已有既野),校長信又可以充撐一頁。

冇比賽冇証書係咁上下

校長推薦信主要對叩門津小最有幫助,因為係叩門入場劵。我覺得直私進入了sec in,校長推薦信起sec in 果時交比直私小學做參考,都有d參考同幫助。

Bearay 發表於 19-5-2 13:24
校長推薦信主要對叩門津小最有幫助,因為係叩門入場劵。我覺得直私進入了sec in,校長推薦信起sec in 果時交 ...

我也覺得扣津小應該有用的。我當年交表時,對資料的人,將封校長推薦信由後面排左上前面。我見無要求,自己放到最後。 咁啱這間對資料,我先有機會見到。 其他投箱的,就唔知啦!

所以,有就唔好浪費啦!

呢封信對考直私黎講真係無用
‹ 上一主題|下一主題