用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教育局係咪應該要清楚告知學生實際Banding呢? ...
樓主: goodboy1
go

教育局係咪應該要清楚告知學生實際Banding呢?   [複製鏈接]

gracelam 發表於 19-4-30 08:20
自行得30%位實在太少, 點解唔50 50咁分? 有D真係靠運氣抽入。。。。。 中學應該歡迎, 收生源有多D保証, 可 ...

改為50%自主收生權,可能要先考慮下對南區,荃灣,北區,TKO,呢D區既影響,到時統一就仲激烈~~~

kiukiupig 發表於 19-4-30 08:10
做阿媽嘅緊係想咁,但細路讀書真係話唔埋嘅!個個選校都想有好餸食,但若banding唔高,打開概覽填表,好餸 ...

明白的。先係自行努力過後唔得,第一,都叫做努力過,俾孩子知道他係努力過,只是基礎功未夠而矣!但不要擔心你還有時間趕上的,我們退而求其次,找間校風好DD嘅再响初中階段慢慢追番之前未如理想嘅成績,高中才是你學習路途上重要的時刻,依加就以入中學嘅英文班為第一目標先。咁樣再重新與孩子找學校,總可以找到又適合又平靚正又有營養嘅餸。努力加油呀!

kiukiupig 發表於 19-4-30 08:10
做阿媽嘅緊係想咁,但細路讀書真係話唔埋嘅!個個選校都想有好餸食,但若banding唔高,打開概覽填表,好餸 ...
係啊,好多B2同學仔家長都有同感。但就算是B1,其實都有呢個感覺,因為大家一窩蜂選最好的學校,通常同一區最TOP個幾間都是只可以三選一或四選一,如果唔中,去到其他學校,雖然都是B1,一樣會失落的。其實做家長的,心態好緊要。適合自己孩子就算了,沒必要追名氣。

gracelam 發表於 19-4-30 08:20
自行得30%位實在太少, 點解唔50 50咁分? 有D真係靠運氣抽入。。。。。 中學應該歡迎, 收生源有多D保証, 可 ...

其實,大抽獎不是想像中佔咁多百分比。我們要响每個階段盡力選校,把握每個機會才可以增加入讀心儀中學。

舉例:
華英中學::136人
自行=41人=30%
重讀=_8人=_6%
甲部=_9人=_7%
他區=_5人=_4%
乙部=73人=54%

從例子可以得知乙部54%只佔去整體一半多D左右。

YmOra 發表於 19-4-30 10:24
其實,大抽獎不是想像中佔咁多百分比。我們要响每個階段盡力選校,把握每們機會才可以增加入讀心儀中學。
...

係嘅!! 明白!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

3cats 發表於 19-4-30 08:07
依家唔公開,學校為左保住頭三志願的聲名要Band 1揀band 2學校,我覺得band 2生好慘,好band 2學校都被band ...

永遠揀唔晒, 只係band2 校㑹有band1 生讀, 但大抽獎每年都有好彩number 靚反而偷到雞, 同樣有人band1 number 唔靚但只填band1 , 結果唔知去左邊! 所以大家填表的方法都好影響成件事的機率! 所以老師同呢到d老手都叫我地唔好乙1-乙3填同一級的學校

覺得自己考成點都得個知字唧。偏偏呈分次第唔公開,自己知自己考第幾又點解唔得。仲要成績表上名次唔同呈分。令到大家錯估實力。影響升中配對成功成數,咁學校有乜著數?我一直唔明

BearMoon 發表於 19-5-16 01:08
覺得自己考成點都得個知字唧。偏偏呈分次第唔公開,自己知自己考第幾又點解唔得。仲要成績表上名次唔同呈分 ...
評核為BAND 1 就好o者, 如果評核為BAND 2,選校前公佈banding, 一定有家長話評錯,
日日去學校同教育局嘈,投訴甚至告學校同教育局

2jkidsfather    發表於 19-5-16 10:24

其實我覺得好難話到比你知你係咩BANDING先煩,

好似小朋友呈一失手, 學校話係邊沿人, 因為咁去睇左 好多B2中學,

點知呈二 又大躍進, 老師又話佢上返B1B, 又睇返B1中學,

到呈三, 平平穩穩, 係B1C 成績, 咁三次呈分後, 究竟我係咩BANDING呢!?

zenobiawong 發表於 19-5-16 10:29
其實我覺得好難話到比你知你係咩BANDING先煩,

好似我小朋友呈一失手, 學校話係邊沿人, 因為咁我睇左 好多 ...

點解你老師咁大整蠱,唔講累計名次?

little_yolky 發表於 19-5-17 11:30
點解你老師咁大整蠱,唔講累計名次?

到第三呈完結先講, 我自行都唔敢博 ...

整個分組別的方法,是有好多爭議點!

如果司法覆核,隔代成績參數是好有機會被推翻。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 goodboy1 的帖子

教育局應該唔會公布BANDING,因為間間小學程度唔同, 公布左, 一定有學校/學生/家長不滿, 如果要公布一定要公平,大家用同一水平方法測試, 回復升中試, 學能測驗, 但到時又有另問題, 又話壓力大......  

Lucifer3960 發表於 19-5-17 14:53

教育局應該唔會公布BANDING,因為間間小學程度唔同, 公布左, 一定有學校/學生/家長不 ...
還有就近入學,家長一樣反對

ANChan59 發表於 19-5-17 13:58
整個分組別的方法,是有好多爭議點!

如果司法覆核,隔代成績參數是好有機會被推翻。
司法覆核係需要受影響既人, 提出証據去申請先得

EDB一早封咗呢條路, 因為你唔會有証據証明到任何嘢!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-17 17:49
司法覆核係需要受影響既人, 提出証據去申請先得

EDB一早封咗呢條路, 因為你唔會有証據証明到任何嘢!

我意思就是EDB不會 disclose the banding.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Greentea123 發表於 19-4-29 19:18
如果教育局可以管理到任何一間中學都係優質,咁派去邊間,家長都唔駛咁擔心。
有冇探討過升中選 ...

中中,搞到個個要去爭取英文位。5爭1,鬼唔係嚇到條起跑線係咁推前咩

Lucifer3960 發表於 19-5-17 14:53

教育局應該唔會公布BANDING,因為間間小學程度唔同, 公布左, 一定有學校/學生/家長不 ...

我一向都覺得應該有一個 統一的 升中 考試, 更加 唔應該由師兄師姐界定, 既然 要分band又唔畀 考生自己同家長 知道自己係咩 banding ,根本就係亂 設 龍門, 造成無數 錯配 ,

其實教署應該調查下佢呢種方法入嘅band1生讀完兩年中學後係咩成績 , 可以知道有幾多錯配

HaYi 發表於 19-5-18 13:29
我一向都覺得應該有一個 統一的 升中 考試, 更加 唔應該由師兄師姐界定, 既然 要分band又唔畀 考生自己同 ...

完全同意
‹ 上一主題|下一主題