用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教育局係咪應該要清楚告知學生實際Banding呢? ...
樓主: goodboy1
go

教育局係咪應該要清楚告知學生實際Banding呢?  

goodboy1 發表於 19-4-29 16:58
畢業禮時,學校點頒獎
唔...... 從幾時開始, 畢業禮一定有頒發同學術有關既獎呢?

唔通好似當年劉華第一次攞影帝時講, 攞獎無得唱歌唔多慣...... 無講閞於學術既嘢, 就唔係畢業禮乎?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

2jkidsfather 發表於 19-4-29 13:02
填蔥題:

公務員做事心態, ___做___錯。

阿媽對阿仔阿女做練習時心態:

LingChiBaBa 發表於 19-4-29 16:47
我個答案但求合格喳。

未、先
我冇你咁高境界,想丶已

LingChiBaBa    發表於 19-4-29 22:04

mcl203 發表於 19-4-29 12:53
可能,連3C1直都反對公開~~~

照計3C1直應該歡迎公開,反而係嗰啲1x或個位%band 1率嘅小學唔想公開,好似中學話唔俾同區學生扣門,一定係band2/3中學唔想多過band 1中學唔想。

回覆樓主

如果唔分banding,由成績高至低優先選校,會唔會好D?會有咩問題?

Greentea123 發表於 19-4-29 18:56
如果唔分banding,由成績高至低優先選校,會唔會好D?會有咩問題?

依家啲發展商想玩暗標,又點㑹想好似居屋噤揀樓

haihaimom 發表於 19-4-29 19:09
依家啲發展商想玩暗標,又點㑹想好似居屋噤揀樓

如果教育局可以管理到任何一間中學都係優質,咁派去邊間,家長都唔駛咁擔心。
有冇探討過升中選校對大人細路造成幾多壓力和引伸的問題?

回覆樓主

攪到樣樣小朋友的資源都要爭,好似怕買唔到奶粉要食大頭奶粉咁

Greentea123 發表於 19-4-29 19:18
如果教育局可以管理到任何一間中學都係優質,咁派去邊間,家長都唔駛咁擔心。
有冇探討過升中選 ...

我當然明白依家選校制度係幾噤折騰家長同學生,因為EDB要照顧嘅唔止家長/學生嘅利益,仲有辦學團體、校長、教師........所以如果可以一小步一小步噤行,已經好好。

回覆樓主:

單數年升中災情較嚴重,買馬都有準確數據分析,升中人生大事只靠非官方網站估估吓學校收生banding,賭博成份相當高。

升小已摶一次,到現在升中又要摶一次。。。真係死好多細胞㗎!

其實係有學者做過研究,應該用一個model去計算學校增值率,而唔係用DSE成績做指標,不過政府當然_做_錯啦

教育局管得再好學生都有高低, 家長培養都有長短, 其實升中只係俾d係果個band d 人番番去適合自己的學校, 咁唔係幾好嗎? band2 或3 的學校都有好學校, 只係收的學生唔係band1 生, 當然成績就無人咁好! 再講教育局要管, 但各校長做法有唔同, d家長就算無分band , 都會追住d名牌校長去選, 到時在討論區都會分番級!

樹熊MA    發表於 19-4-30 10:01

Greentea123 發表於 19-4-29 18:56

咁會好似以前5個band 年代, band1 越高級, band5 越飛仔!

kiukiupig 發表於 19-4-29 20:38
升小已摶一次,到現在升中又要摶一次。。。真係死好多細胞㗎!

所以,唔想靠搏才入到心儀中學,就要盡量呈1呈2考好D自行攪掂。

回覆樓主:

依家唔公開,學校為左保住頭三志願的聲名要Band 1揀band 2學校,我覺得band 2生好慘,好band 2學校都被band 1生揀左,佢地都想搵間好學校都困難。

回覆樓主:

依家學生大部份都係中或數較差,所以Band 2 學校未必開唔到英文班

YmOra 發表於 19-4-30 07:50
所以,唔想靠搏才入到心儀中學,就要盡量呈1呈2考好D自行攪掂。
做阿媽嘅緊係想咁,但細路讀書真係話唔埋嘅!個個選校都想有好餸食,但若banding唔高,打開概覽填表,好餸擺在眼前,但你冇資格食,只可食人餸尾,你話做家長嘅幾心噏?!

YmOra 發表於 19-4-30 07:50

自行得30%位實在太少, 點解唔50 50咁分? 有D真係靠運氣抽入。。。。。 中學應該歡迎, 收生源有多D保証, 可能部分家長又認為鼓吹催谷。。。。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 3cats 的帖子

呢樣唔多成立。
如果夠位,學校唔會叫b1揀b2,最多揀b1尾。就算真係咁早,b1生入b2, 淨返啲b1位咪留俾b2生,其實b2仲著數左。

如果唔夠位,b1生放b2頭學校係第三定第三十,都唔會影響到b2揀學校嘅機會率。

學校要b1學生頭三志願保守,只會影響該學生,唔會搞到其他b2生。