用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 小朋友天賦潛能
go

小朋友天賦潛能 [複製鏈接]

可預知小朋友天賦潛能,因材施教,有冇人想做?
   1    0    0    0

曉如1312 發表於 19-4-29 10:29
可預知小朋友天賦潛能,因材施教,有冇人想做?

點様可以知?

TY-mama 發表於 19-4-29 23:41
點様可以知?

取小朋友口腔分泌物測試

醒目開學勳章 貢獻勳章

我公司以前有賣,香港人唔接受
嗰時係send 去星架波做,成本都成萬蚊,又要搵專業人士解

我聽聞近年HK多咗人有相關訓練/資歷,亦有lab 做到,價位低咗,但...
唔知,我唔太信基因天賦測試,反而皮紋嘅感覺仲好少少,可以身邊較多人做過皮紋...
恐龍家

小曳人 發表於 19-4-30 10:15

我覺得係因為價錢高問題,如果平,相信好多人去做。外國係好流行做基因檢測的

小曳人 發表於 19-4-30 10:15

你身邊有無朋友做過皮紋又做左IQ test? 兩者結果一唔一致?

醒目開學勳章 貢獻勳章

Iloveu520 發表於 19-4-30 12:40
你身邊有無朋友做過皮紋又做左IQ test? 兩者結果一唔一致?
interesting...
其實皮紋睇到比較多性格特點,長處,但我估無人做過比較 (e.g. 到底皮紋嘅分數同IQ score 嘅關係)
我响資優家長group的確聽過人話做咗,幾準,但唔知準d乜喇

恐龍家

小曳人 發表於 19-4-30 17:15
其實皮紋睇到比較多性格特點,長處,但我估無人做過比較 (e.g. 到底皮紋嘅分數同IQ score  ...

我係兩樣都做過。基因test ,我女有一兩項特質係爆星,剛好佢真係好明顯有呢一些特質,準到爆。有d冇星的項目,又真心below average 喎。整體我都覺得係準確

小曳人 發表於 19-4-30 17:15
其實皮紋睇到比較多性格特點,長處,但我估無人做過比較 (e.g. 到底皮紋嘅分數同IQ score  ...

皮紋test 主要分析小朋友思考學習模式,以我小朋友為例,呢部份也是準確的。皮紋也分析一籃子能力的強弱,例如創造力,管理力,空間想像力,推理能力,藝術,肢體操作能力,音樂情感表達能力,語文記憶力,  認知圖像能力,閱讀觀察能力。我女兒現未夠6歲, 很難準確judge 到準確度。for example, 皮紋report 中,女兒「語文,記憶力」within normal range , 但係十項(emoji)分數最低的,剛好基恩test ‘memory ‘一項,也是冇星的,咁佢又真係記野背野唔叻的人。但我女其實語文能力又幾好架,所以我都對呢一part 內容有confuses

小曳人    發表於 19-5-3 07:40

貝珠 發表於 19-5-2 22:50
皮紋test 主要分析小朋友思考學習模式,以我小朋友為例,呢部份也是準確的。皮紋也分析一籃子能力的強弱, ...

我小朋友都係語文,記憶(聽覺區)最差,但佢好多野講,詞彙亦豐富的,個導師話因爲佢精神區邏輯區強所以鍾意講野表達自己,只是唔善於用聽力學習,上堂會遊雲。呢點我同意的,所以睇完皮紋之後我更加肯定將來行國際學校路線。另外其實佢未講所有野之前,就話我小朋友係資優,唔洗曬錢做IQ test, 我唔知佢用咩準則得出呢個結論,

Iloveu520 發表於 19-5-4 14:10

同你差不多,不過我女不是資優。佢也是不合適靠聽去學習嘅,加上記憶力普通,讀本地學校應該會好辛苦

我女也是邏輯區強勢

係咪小朋友個TRC值勁高分?

我囡個TRC值係below average,不過皮紋分析師話TRC值同IQ值冇直接關係。而我囡曾經被一位心理學博士話佢係資優(純粹係觀察左阿囡5~10分鐘下得出既結論)

阿囡未夠6歲,雖然皮紋TRC值唔高,但我覺得整體分析係好準,啲特質越大越明顯。

scgift 發表於 19-5-5 08:13
係咪小朋友個TRC值勁高分?

我囡個TRC值係below average,不過皮紋分析師話TRC值同IQ值冇直接關係。而我囡 ...

佢TRC180幾,未算好高,但分佈好唔平均,最強係曬頭4隻手指,姐係精神區同邏輯區,但佢d指紋好特別,有反孔雀反箕等等,佢個人鍾意逆向思維,自我,固執,思緒敏感,總之就好難攪,教佢真係嘔血,不過佢的確空間感,邏輯推理都好強,聯想力豐富,創意無限的

貝珠 發表於 19-5-2 22:34
我係兩樣都做過。基因test ,我女有一兩項特質係爆星,剛好佢真係好明顯有呢一些特質,準到爆。有d冇星的 ...

請問那裡可做皮紋測試?

Iloveu520 發表於 19-5-5 09:53

佢TRC180幾,未算好高,但分佈好唔平均,最強係曬頭4隻手 ...

我仔BB 時做過皮紋測試,TRC 值240, 皮紋師話係佢做過最高分。我仔都做過IQ test, 確定資優,但相對我覺得皮紋分析的內容更準確。個人意見。

註: 唔好問我邊度做,太耐,已經冇咗個contact 了。

tiffany168168 發表於 19-5-20 22:38
我仔BB 時做過皮紋測試,TRC 值240, 皮紋師話係佢做過最高分。我仔都做過IQ test, 確定資優,但相對我覺得 ...

我記得越高TRC代表腦部處理訊息太快,小朋友會坐唔定,唔鍾意重覆性學習,你小朋友有無呢d問題?佢難唔難教?

Iloveu520 發表於 19-5-21 08:48
我記得越高TRC代表腦部處理訊息太快,小朋友會坐唔定,唔鍾意重覆性學習,你小朋友有無呢d問題?佢難唔難 ...

佢係坐唔定,但喺學校會努力扮乖,搏取讚賞,操行有A. 做嘢好急好快,學每一樣嘢都聽到老師叫佢慢d, 唔使急。So far 除脾氣大起大落外,成績理想,唔算特別難教。

tiffany168168 發表於 19-5-20 22:38
我仔BB 時做過皮紋測試,TRC 值240, 皮紋師話係佢做過最高分。我仔都做過IQ test, 確定資優,但相對我覺得 ...

我小朋友做過TRC 268.但係個皮紋師 冇講過我哋係特別高

hippoo 發表於 19-5-30 14:49

我小朋友做過TRC 268.但係個皮紋師 冇講過我哋係特別高:ques ...

268 應該好高,因皮紋稱話一般120 ~180. 不過當個reference 算,高唔高都係咁。
‹ 上一主題|下一主題