用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思小學附屬幼稚園
go

啟思小學附屬幼稚園 [複製鏈接]

想請教用家意見呀!即將要決定阿仔來年k1安排,想知情牛津道嘅啟附幼主打訓練小朋友自信心及表達力,唔知英普嘅語境如有呢?
另外,我見學校升小成績不錯,唔知多唔多要狂外補呢?
因為我本身住區離學校遠,要坐個多鐘先返到學,我要考慮清楚係咪作呢個選擇,謝謝!
   0    0    0    0

回覆樓主:

你是否心儀啟小? 如果你想考其他真私,啟小附幼唔值得搭咁遠車讀。

貓皮 發表於 19-4-29 07:32
想請教用家意見呀!即將要決定阿仔來年k1安排,想知情牛津道嘅啟附幼主打訓練小朋友自信心及表達力,唔知英 ...

啟思附幼唔值要坐咁遠車

咁要睇下你其他choice係邊間....

回覆 boojiji 的帖子

本身有一間語境唔錯嘅學劵學校N之後可以直升,仲有一間冇學劵的OFFER,心目中都係考直私

回覆 piglover 的帖子

呢間係我其中一個目標,但當然都會試其他,始終啟小唔算平

回覆樓主:

如果要試其他,就唔好摶啟小幼。

咁樓主其他的offer 的升小成績如何?

每人揀的幼稚園的取決因素唔同,有些重學術,有些重自信訓練,,有些重思維訓練,有些重關愛。

樓主你重邊樣? 如果係重學術,啟小幼幫唔到你,因為學術偏淺(以考小一程度黎講),但其他方面做得好好。

至於雖唔雖要狂外補,每個人都唔同,作為前用家,我自己小朋友冇外補,以及零課外活動。但升小成績算過得去。

回覆 sunnymama2 的帖子

其實我唔鍾意谷嘅學校,如果唔計距離,首選一定係啟附幼,因為我想小朋友係活動中學習,至於升小,我仔本身收個兩間都係多入區內直資,如果睇成績,都係啟附幼好D。只不過成個幾鐘頭校車,唔知小朋友可唔可以

貓皮 發表於 19-4-30 08:38

其實我唔鍾意谷嘅學校,如果唔計距離,首選一定係啟附幼,因為我想小朋友係活動中 ...

其他兩間是否步行距離? 語境如何?  如果唔係差太遠,可以揀另外兩間。
其實考直私,學校之外,最重要都係家長如何培養子女。

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

貓皮 發表於 19-4-30 08:38

其實我唔鍾意谷嘅學校,如果唔計距離,首選一定係啟附幼,因為我想小朋友係活動中 ...

如唔要太催谷又活動教學,啟小絕對符合妳要求,每天都會有Net跟普通話老師上堂語境都不太大問題,雖然學術比不上其他名幼,但我反而喜歡佢地係教學術以外嘅知識,有時放工返黎佢都會問啲好奇怪問題,連自己都要上網搵資料,比個機會我地大人都識到,原來自已都唔知嘅事情。

考小一就睇妳要咩心儀學校喇,我地兩公婆目標係無咁大壓力嘅小學,所以學術上無特別催谷,放工返去都係睇下功課,再加15~30分鐘溫習,其他時間就係玩,玩,玩,K2開始就逢星期六就返兩個鐘英文班。
最後都有唔少offer:啟小,啟基,聖31,音小,崇真,禮賢,德箤同九龍灣聖約瑟。最後揀左第一目標啟基小學。

雖然啟思學術真係比唔上好多名幼,學校又唔會特別催谷,但都有唔少同學入到出名嘅直私,亦都有唔少扣到名 津,所以啟小都係一個唔錯嘅選擇。
‹ 上一主題|下一主題