用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問Pre-S1考試
樓主: ljason
go

請問Pre-S1考試  

奥脫福 發表於 19-5-7 16:07
回想起來,當年我的小一都幾坎坷。。。

第一年的小一,是在油麻地咸美頓街一間「私小」(唔肯定係咪,只 ...

以前中文,小學教書信,文白都要識寫。

兒童尺牘,怕已失傳。

IloveJJ 發表於 19-5-14 15:48
你哋學校無要學生做?自己買,你仔肯做嗎?我哋學校有齊中英數,堂上做功課做,我自己無再買了!
...
學校無要求,我自己加操仔肯做練習,不過次次要求難度適中。話太簡單悶,太深打擊自信,所以我好頭痛買邊套。

b3410 發表於 19-5-14 16:50
學校無要求,我自己加操仔肯做練習,不過次次要求難度適中。話太簡單悶,太深打擊自信,所以我好頭 ...

適中其實就是在舒適圈內

b3410    發表於 19-5-15 08:19

IloveJJ 發表於 19-5-15 11:39
有教練講過,沈詩錕父親都講過,太淺無用,但深亦非一味深,係比原本深少少,經引導後能做得到的,先叫合 ...
我會混合一起。見佢錯太多,就會放水,出簡單D。全對,開始浮躁,就出難題。

IloveJJ 發表於 19-5-15 13:08
錯太多?咁就太難了吧?
中文一去到段落/文章主旨,就開始好似買六合彩咁錯數學通常是題目多,專注力開始下降,就連續錯。

ch-cheung 發表於 19-5-15 13:52
睇返學校俾嘅pre S1 last paper 真係幾易
你哋學校可以見到past paper?我剛剛認真睇咗一份坊間數學pre s1模擬題,感覺好深,多tricky point, 題目兜來兜去咁。
英文聽力就讀的慢,一定明白講咩,不過文章長,會忘記前面所講內容

b3410 發表於 19-5-16 10:47
你哋學校可以見到past paper?我剛剛認真睇咗一份坊間數學pre s1模擬題,感覺好深,多tricky point, ...

坊間模擬試卷,會唔會加重D難度,谷行銷量,令家長們覺得真係要買番本操下~~~

mcl203 發表於 19-5-16 10:51
坊間模擬試卷,會唔會加重D難度,谷行銷量,令家長們覺得真係要買番本操下~~~
...
唔知
網上可以search 到 raw score 對照表,應該每年出題目有深有淺。

Norm Tables of Pre-Secondary One Hong Kong Attainment Test 2018 and
Conversion Tables of Pre-Secondary One Hong Kong Attainment Tests 2016 and 2018

HKPAPA之前show 幾間B1A校pre S1 成績,如果可以對應返果屆題目,是否可以知道小朋友能力適合邊間

b3410 發表於 19-5-16 11:06
唔知
網上可以search 到 raw score 對照表,應該每年出題目有深有淺。

當年小學從來無理,我地亦懶理,連學校買果D平常練習都只要做少少,根本唔知PS1深淺~

回覆 a_for_apple 的帖子

非常同意a_for_apple的說法,學能測驗又可以將自己的命運操縱反喺自己手上,唔係交左去師兄師姐手上。