用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問Pre-S1考試
樓主: ljason
go

請問Pre-S1考試   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 19-5-7 13:42

我99同你阿爸阿媽一樣,所以同C6由唔錯既學校轉咗去間村校。我之前完全唔理解,原來係常態。

我阿爸阿媽讀書少過62 99,但我哋讀書時,阿爸周圍問街坊,又去學校睇D小朋友放學咁幫我哋選校。後來搬屋,我哋要跨區返學。

回想起來,當年我的小一都幾坎坷。。。

第一年的小一,是在油麻地咸美頓街一間「私小」(唔肯定係咪,只知要交學費)。
當年我係由原校幼稚園上小一的,但我父母好似唔知有「小一派位」呢樣野,結果自
然係無官津學校讀,而「原校直升小一」的同學係要交學費既,為此我父母十分耿耿
於懷。。。

果陣我係同小二學生同一個課室(即混合班):前半堂老師教小一的野,小二同學就
自修;而後半堂就掉番轉,老師教小二的野,小一同學就自修。細個既我為人甚好奇
,雖然無小二的書,但我照聽。

當年有一科叫「尺牘」,我最喜歡上呢科,因為我學識左點寫信,可以好鬼豪言咁同
(女麻)(女麻)講:妳可以唔駛去榕樹頭找寫信佬啦!

就係咁,我好似級三名之內完成小一(全級十幾人),過左暑假,就去左油天返學了
。不過原來佢地又擺左烏龍。。。以為去到係讀小二,點知開學至知係小一。。。真
係OMG。。。

不過更加OMG的係,才讀左一個學期,我地上到葵涌公屋,因為要俾校車費,我又
被轉去一間村校。結果我在果年拿了人生中唯一一次的級一。。。

為此輪到我一直耿耿於懷。。。到了今時今日我都仲係度諗,如果我在油天讀到小六
,會唔會有機會做左「華仁仔」呢?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

IloveJJ 發表於 19-5-7 15:48
咁我仔好點,我問埋啦!數學pre S1 80分。英文就88,不過呢份係屋企做,無計時的。我叫佢下次計時,睇下有 ...

佢哋考第一個女仔數學都係7X咋。數學唔知係咪女仔真係差D

奥脫福 發表於 19-5-7 16:07

第一年的小一,是在油麻地咸美頓街一間「私小」(唔肯定係咪,只 ...

唔好意思,笑咗出嚟,笑死我啦

我小學最悲慘既,係升中選校。因為係我自己填,當年無數據王教路,我就將最好最熱門既排晒響前面,然後補B2學校,就咁就入咗中文中學⋯⋯

little_yolky 發表於 19-5-7 16:31

我小學最悲慘既,係升中選校。因為係我自己填,當年無數據王教路,我就將最好最熱門既排晒響前面,然後補B2學校,就咁就入咗中文中學⋯⋯

如果命運能選擇。。。

升中選校時,我應該係級五之內,但印象中無去過任何中學交表、面試,即係無報
過自行?!

到大抽獎,我係心儀林護既,但班主任「迫」班頭三選「荃官」,咁第二只能放四
中。。。就咁入左四中。

如果當年有數據王教路,我點都要整番個KL1地址。。。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

第一年的小一,是在油麻地咸美頓街一間「私小」(唔肯定係咪,只 ...
好曲折呀!如果你當年喺油天畢業可能係皇仁仔添,成绩次一班的才是华仁仔。

奥脫福 發表於 19-5-7 17:06
如果命運能選擇。。。

升中選校時,我應該係級五之內,但印象中無去過任何中學交表、面試,即係 ...

喂你上堂有尺牘我都無喔,你點睇都大過我啦,前輩!我哋年代無自行架,叩門都無,係得個大抽獎
你咪好囉,級五內入四中,我級二入中文中學呀!我係KLN3網架

IloveJJ 發表於 19-5-7 17:14
吓?咁我仔啲數學都ok喎!

係呀!今次統測出深D,阿大即刻跌到84啦!

口痕講下,我都有讀尺讀,係你同年代的人,我俾人早入學,入私校,因近父母工作地點,他們當托兒,直上小學,點知二年級時學校關門大吉,要轉校,唔知邊個三姑六婆介紹入了一間屋企附近的津校,入到去,才知恐怖,爛仔竇咁,俾人蝦,有人自己唔小心整爛野,屈我賠錢(要見家長),賠完老師仲開口叫我父母代買手飾,當然係唔會俾番錢啦,我好怕返學,朝朝都肚疼,好彩媽咪省目,即刻揾學校轉,挨了一年轉了校,才重現笑容。

到今日我都好感激媽咪,當年如果她唔幫我轉校,我唔知我會變成點!

我小學全級第三,但為了省車錢飯錢,揀左間最近屋企的新校,當時中四收外校生,都好雜,有人在學校食煙,在屋村群打。 到自己收既8班中一升到中四,不用收外校生,仲cut淨四班,就明顯乖好多了。後來仲升格做屯門4大添。
其實學校唔係教得特別好,但在管學生紀律上係幾嚴,學生形象好,真是會較吸引家長揀。

成績表樣衰囉!咁多個B,仲要主科,點叩門呢!

IloveJJ 發表於 19-5-8 15:59
點解學校咁奇怪?無端端今次出深?不過我覺得你女自行一定掂,唔會叩門既!
...

係呀,可能呈分淺,依家唔計分就深D掛。望係咁望啦。阿女話入到自行或乙1-3都唔叩喔。

scooper 發表於 19-5-8 11:01
口痕講下,我都有讀尺讀,係你同年代的人,我俾人早入學,入私校,因近父母工作地點,他們當托兒,直上小 ...

little_yolky 發表於 19-5-6 12:38
你真係嚇到我幾乎暈底

TSA就緊係9X啦!阿女數學pre-S1得6X分咋。中文唔計寫作、就9X。嚇得我丫
你哋學校用邊個出版社的pre S1 題目?

b3410 發表於 19-5-14 12:27
你哋學校用邊個出版社的pre S1 題目?

唔知喔,返去睇下先。

IloveJJ 發表於 19-5-14 14:11
你有研究開?邊間深?邊間淺呢?我以為呢啲公開試,統一既添!
我就係唔知之前見到學校用躍思,不過好似只做過數學。依家諗是否應該中英數都練習一下。暫時買了教圖,classroom,未開始做。
‹ 上一主題|下一主題