用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問Pre-S1考試
樓主: ljason
go

請問Pre-S1考試  

回覆樓主:

以前個社會肯做就有工,工廠妹都唔知幾巴閉,自力更生唔洗靠男人,考個車牌做司機養起成家,現今港童問題嚴重,擔擔抬抬工人作就算肯做又做得嚟都被外藉少數族裔搶晒,或者真係搵到師傅學手藝,到左四五十歲又開始做唔嚟體力勞動工種。如果讀到書係比小朋友多啲選擇空間,但並非讀唔到書就世界末日。作為家長,總希望盡自己能力比子女更多發展空間和將來選擇出路的自由,如已盡力就已無後悔。

回覆樓主:

想請問,網上面有冇PRe s1pass paper ?

IloveJJ 發表於 19-5-1 16:33
#17講返,原來係TSA,唔係Pre S1

你真係嚇到我幾乎暈底

TSA就緊係9X啦!阿女數學pre-S1得6X分咋。中文唔計寫作、就9X。嚇得我丫

IloveJJ 發表於 19-5-1 10:45
考得低分,咪讀無咁好既學校囉!人人都係B1嗎?考得唔好,細路無感覺,其實咪錯囉!明明係細路既事,點解 ...

題外話,阿妹終於對自己成績唔好有反應了,真係一天都光晒,我好似見到條彩虹咁

Arabellahk    發表於 19-5-6 14:51

今年的Pre-S1只會用黎分班,不會計入小學分banding。如果有中學自行另設分班試,咁考黎直頭無用。

little_yolky 發表於 19-5-6 12:38
你真係嚇到我幾乎暈底

TSA就緊係9X啦!阿女數學pre-S1得6X分咋。中文唔計寫作、就9X。嚇得我丫
TSA同Pre-S1水平差好遠
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-6 13:07
TSA同Pre-S1水平差好遠

PS1中文: 50分鐘包括一篇聆聽,10條句和段義,兩篇閱讀,再加兩篇作文,一篇100字,一篇200字。

唔洗講攞幾分喇,做得晒以贏左一半人啦。

Olympian 發表於 19-5-6 14:01

PS1中文: 50分鐘包括一篇聆聽,10條句和段義,兩篇閱讀, ...

數學都係,做唔切。

回覆 little_yolky 的帖子

真係要摩打手先得

IloveJJ 發表於 19-5-1 10:44

係呀!贊同呀!點解以前既細路無咁大壓力?因為以前阿媽唔會要求我哋一定係B1,讀到就讀,讀唔到去做野都無所謂。但而家既家長,讀唔到都要讀到,一科唔掂都唔接受,要補到掂。其實壓力係來自家長!

以前(七、八十年代)邊有人講乜野B1架?普遍d家長選校首要條件,近!

就係咁我就從油天去左一間屋材學校。。。依家呢個年代都應該無人會咁做囉。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 19-5-6 15:30
以前(七、八十年代)邊有人講乜野B1架?普遍d家長選校首要條件,近!

就係咁我就從油天去左一間屋材 ...

我讀大天, 升中自己填表, 求其抄同學d表

你講得啱,我媽首志願揀那間係想我返屋企食飯,但我最後派左要出街食飯的,我好開心,但那間是第四志願。

我都係自己填 完全吾考慮咩strategy 結果派左第2自願

我99同你阿爸阿媽一樣,所以同C6由唔錯既學校轉咗去間村校。我之前完全唔理解,原來係常態。

我阿爸阿媽讀書少過62 99,但我哋讀書時,阿爸周圍問街坊,又去學校睇D小朋友放學咁幫我哋選校。後來搬屋,我哋要跨區返學。

IloveJJ 發表於 19-5-6 22:59
今日,我媽都叫我仔唔好去英華,留响自己網抽獎近啲

唔好理D老人家,我開頭都聽99唔少說話。