用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE (JUPAS) vs 自修或兼讀 IAL/GCEAL/OSSD (Non JUPAS) ...
樓主: 小時了了
go

DSE (JUPAS) vs 自修或兼讀 IAL/GCEAL/OSSD (Non JUPAS)   [複製鏈接]

以我大女禁爛既中文,係無範文情況下四卷拉扯有3,我估而家有範文应該唔再“死亡之卷”啦啩~

回覆樓主:

十分多謝分享!
有D時間慢慢看。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

hkpapa852 發表於 19-4-29 10:17
咦, 原來中大有要求? 我之前識個幾個入HKU, 係無考過任何中文科, 只係海外中學考幾科GCE-AL入 (海外中學其 ...

海外考GCEAL有機會考埋中文。

如果AL唔考,可以以IGCSE中文代替,那個程度是初小級,唔洗點温去考廣東話既一定pass.

如果進取些,可以用其他外文代替,如法文、西班牙文。

所以佢地無考中文,考左你都唔知。因為名校中一中二已去考IGCSE中文了。

hkpapa852 發表於 19-4-29 10:17
咦, 原來中大有要求? 我之前識個幾個入HKU, 係無考過任何中文科, 只係海外中學考幾科GCE-AL入 (海外中學其 ...

好似中、英文都有要求。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3738885&extra=page%3D1&ordertype=1

回应66#

Yanamami 發表於 19-4-30 09:49
好似中、英文都有要求。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3738885&extra=page% ...
英文requirement 係必須 fulfill

留意2nd language requirement係有呢一句:

if you have difficulties in fulfiling the second language requirement, please apply for a waiver.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-30 10:15
英文requirement 係必須 fulfill

留意2nd language requirement係有呢一句:
我大女幼稚園同学考AL入HKU, 無考ielts, 我估佢应該係SPCS时考哂IGCSE中文。英文佢話prove到連續中学六年用英語学习就ok.

Yanamami 發表於 19-4-30 10:22
我大女幼稚園同学考AL入HKU, 無考ielts, 我估佢应該係SPCS时考哂IGCSE中文。英文佢話prove到連續中学六年用 ...
讀得SPCS, 一定考過IGCSE English, 所以英文一定有成績証明.

反而中文其實有咩証明需要你? 証明你係香港出世讀咗12年本地中小學, 真係會唔識中文?

全世界既U, 主要著重學生証明有 "英語能力"

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-30 10:27
讀得SPCS, 一定考過IGCSE English, 所以英文一定有成績証明.

反而中文其實有咩証明需要你? 証明你係香港出 ...
唔知喎……好似如果係DGS讀AL, 都要考埋中英文……

hkpapa852 發表於 19-4-30 10:27

反而中文其實有咩証明需要你? 証明你係香港出 ...

Second Language ?~~~

mcl203 發表於 19-4-30 10:40
Second Language ?~~~
HKU 只需英語能力和2nd language能力証明

不過中文係香港人既1st lang, 所以其實根本唔適用於佢地所文既語文能力証明, 而更大機會係根本唔需要証明

Arabellahk    發表於 19-4-30 13:18

del....

del....

979catcat 發表於 19-5-4 22:44
有冇人知道私立考IAL課程, 學費大約幾多?

之前我曾問過但唔記得,平過去英國及一般普遍香港國際學校。(呢間我啱啱搵到 One Year IAL program  Total cost: $89,100 ,First installment: $22,275 http://www.estudy.edu.hk/course/27) 明天你可以直接打電話問。其中一間私立考IAL,係幾個月前EK網友介紹俾我認識香港除咗直資中學外,香港原來有私立教育機構以實惠價錢開辦全曰制GCE AL,該網友孩子就係香港私立教育機構上全日制GCEAL課程,前兩年成功考入大學。

此外,你可以參考有一間私立教育機構聲稱有DGS學生quit 咗無讀去咗佢間私立教育機構讀GCE AL課程而有牛津unconditional offer

回覆 小時了了 的帖子

呢幾年,我同阿囡分別幫本來毫無關係既小朋友補中/英文,發現:家長既思維方法,好大程度影響小朋友既學業發展。
例如,我一直以為只要有閱讀習慣,語文能力就一定冇問題。不過有個學生幾乎係書不離手(中文),但寫出來既中作都係言不及義,搵唔到重點?原來,佢家長講既都類似……

呢個題外話好似同樓主呢個post無關?呵呵,我只係想講,睇小時了了呢位超級阿媽經常發掘咁多有參考性既資料,又可用咁一目了然既方法post上黎,我真係唔擔心妳囡囡既分析力和統整能力噃

到高中,選科和語言能力是重要的,但更需要的,是小朋友自燃能力。各種渠道皆是枝葉,小朋友自我探索自己是個怎樣的人,有什麼樣的能力,才最重要?|

不過,好多謝小時了了咁多咁富參考價值既post以妳既post質素推想妳囡既潛力,相信只要佢想行,無論行邊條路都好有力

979catcat 發表於 19-5-5 14:46
原來都有咁實惠既既學校, 我岩岩都有問過你上面講個間既資料, 貴到嚇死人, 一個月既學費都差唔多等於呢間既 ...

咁貴!

Excel 嗰間會唔會平啲? (呢間就係EK網友介紹) (全年學費約 HKD $66,000 學費詳情 https://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolfee/598003.pdf
https://www.schooland.hk/is/excel-london-college)  &  http://www.jisuhk.com/News/479.html

近近地,去大灣區深圳讀? Shenzhen College of International Education http://www.scie.com.cn/curriculum/a-levels/ & http://www.scie.com.cn/about-us/achievements/

del....

回覆 小時了了 的帖子

YHKCC (港青基信書院) has already ended the admissions for Form 5 GCE A-Levels for the 2019/2020 school year.

留名

多謝分享!
‹ 上一主題|下一主題