用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE (JUPAS) vs 自修或兼讀 IAL/GCEAL/OSSD (Non JUPAS) ...
樓主: 小時了了
go

DSE (JUPAS) vs 自修或兼讀 IAL/GCEAL/OSSD (Non JUPAS)   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

想請問,到底用IAL報non-jups,要唔要考中文?要考~考返IAL定DSE??

我响group問過人,有兩兄弟無考中文,但3大都收,唔知佢點搞exemption..

我想提多一樣野,for those 考試考IAL定其他公開試
non-jupus睇所有公開試,都等同DSE,要中六畢業,唯獨IAL/GCEAL,因為係中七程度,所以唔需要中六畢業

小時了了    發表於 19-4-29 10:30
恐龍家

小曳人 發表於 19-4-29 10:04
想請問,到底用IAL報non-jups,要唔要考中文?要考~考返IAL定DSE??

我响group問過人,有兩兄弟無考中文, ...
香港既大學對所有國際試收生係無中文方面既要求 (IBDP要考中文就只因為IBDP既要求)

基本上收咗之後, 會再求學生考一個大學校內既中文能力試, 或要求學生暑假上一個中文course, 咁就OK

Arabellahk    發表於 19-4-30 13:16
小曳人    發表於 19-4-29 15:53
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-29 10:08
香港既大學對所有國際試收生係無中文方面既要求 (IBDP要考中文就只因為IBDP既要求)

基本上收咗之後, 會再 ...
中大, 我見要有中文學歷要求, 港大及科大我就見唔到要有中文學歷(我睇漏?!)

Chinese Language Tests http://admission.cuhk.edu.hk/non-jupas-yr-1/requirements.html
GCE AL/AS: E
GCSE/ IGCSE: C/ Grade 4
GCE OL: C
IB: 4
AP: 3
HKDSE: Level 3
HKALE: E
HKCEE: E/ Level 2

Waiver of the Chinese language admission requirement may be granted, at the discretion of the Faculty Deans concerned, on the condition that the non-JUPAS applicant concerned should have pursued a curriculum leading to a recognised non-local qualification at secondary or above level prior to admission.

小時了了 發表於 19-4-29 10:13
中大, 我見要有中文學歷要求, 港大及科大我就見唔到要有中文學歷(我睇漏?!)

Chinese Language Tests http: ...
咦, 原來中大有要求? 我之前識個幾個入HKU, 係無考過任何中文科, 只係海外中學考幾科GCE-AL入 (海外中學其實唔會好多可以報考中文喎? 呢個要求其實係咪有問題? 所以唔怪得我以前識親個D人外國讀完書返嚟都係入HKU)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-29 09:33

hkpapa852, 我思前想後, 都係想打攪你搵你幫忙幫我計以下 2 個課程中大 JUPAS vs Non JUPAS GCEAL 普通敎育高級證書文憑 收生比例, 唔該晒你呀!

JUPAS 中大
Psychology https://www.jupas.edu.hk/tc/programme/cuhk/JS4862/

Offer Statistics (as at the Announcement of the Main Round Offer Results)

YearBand ABand BBand CBand DBand ETotal
2019年 First Year Intake: 54 學額

SOCIOLOGY https://www.jupas.edu.hk/tc/programme/cuhk/JS4886/

Offer Statistics (as at the Announcement of the Main Round Offer Results)

YearBand ABand BBand CBand DBand ETotal
2019年 First Year Intake:  39 學額

Non - Jupas 中大 (普通敎育高級證書文憑 BSSc in Sociology / B.S.Sc. Psychology) http://gia.info.gov.hk/general/201807/04/P2018070400714_287505_1_1530701707791.pdf

終於搵到 2018-19年度大學收生學額
2018 年度大學聯招學額分佈 https://www.schooland.hk/hi/jupas2018

編碼院校課程名稱學額
JS4801CUHK社會科學
Social Science
JS4862CUHK心理學
Psychology
JS4886CUHK社會學
Sociology

2013 - 2018 年經非聯招取 錄最多本地學生的 首 20 個 敎資會資助第一年學 立法會二十二題附件二"http://gia.info.gov.hk/general/201807/04/P2018070400714_287505_1_1530701707791.pdf >>> P37  2018年中文大學經非聯招取錄的本地學生人數
Social Science (broad-based): 11人 (12.5%) (GCEAL: 5人; IB: 2人; Other: 4人)
B.S.Sc. Psychology : 7人 (12%) (GCEAL: 2人; IB:4人; Other: 1人)
BSSc in Sociology: 8人 (20%) (副學位學歷: 6人; Other: 2人)

小時了了 發表於 19-4-29 10:23
hkpapa852, 我思前想後, 都係想打攪你搵你幫忙幫我計以下 2 個課程中大 JUPAS vs Non JUPAS GCEAL 普通敎 ...

俾D時間我........

認真幫妳計計

Arabellahk    發表於 19-4-30 13:17
小時了了    發表於 19-4-29 10:54

小時了了 發表於 19-4-28 23:03
大家及早知道及了解將來考大學嘅方法及要求, 對於大家係升中選校及高中選科方面, 我自己認為係幾重要的.

阿大早2日補完中文,佢話好憎中文,可唔可以唔考DSE,我話阿女你間中學係得DSE,唔讀唔得lor,最少要3先有大學讀架,阿爸阿媽冇錢過你去外國讀

回覆 hkpapa852 的帖子

好耐冇上嚟,一上就見到好嘢

hkpapa同小時了了,再一次證明一加一可以大過二嘅道理,加油!

IYY    發表於 19-4-29 13:50

培僑書院都有IAL, 我既理解是為前列學生中五多一個機會升大學.
(後面既學生又有另一個國際課程IFY)

2016資料
培僑書院中學部今年開始設立國際課程,容許二十名升中四生,兼修中學文憑試及IAL,成績優異的學生可於中五應考IAL,有望提早一年入大學。除海外升學以外,學生可用文憑試成績經聯招或以IAL成績經非聯招報讀本地大學,提高入讀心儀學系的機會。

https://www.puikiu.edu.hk/news.aspx?clid=134&atid=2441&lan=1

https://hk.news.yahoo.com/%E5%9F%B9%E5%83%91%E8%B3%87%E5%84%AA%E7%94%9F%E8%B7%B3%E7%B4%9A%E8%AE%80%E7%89%9B%E6%B4%A5-221112690.html

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3362471

小時了了    發表於 19-4-29 15:09

kirstyau 發表於 19-4-29 13:36
阿大早2日補完中文,佢話好憎中文,可唔可以唔考DSE,我話阿女你間中學係得DSE,唔讀唔得lor,最少要3先有大學讀架,阿爸阿媽冇錢過你去外國讀

如果女女真係怕鬼咗中文, 係香港讀都得架, 價錢都好實惠, 仲有4個方案選擇, 詳情係 #5 有清楚顯示嗰 3個方案呢

回覆樓主:

好有用,謝謝,即刻收藏咗

kirstyau 發表於 19-4-29 13:36
阿大早2日補完中文,佢話好憎中文,可唔可以唔考DSE,我話阿女你間中學係得DSE,唔讀唔得lor,最 ...

轉校~~~

mcl203 發表於 19-4-29 16:06
轉校~~~

佢好鍾意依家中學,唔會了。再講轉得去邊,國際學校冇財力

咁佢中文要3唔難既,只係唔鍾意這科。

kirstyau 發表於 19-4-29 16:08

佢好鍾意依家中學,唔會了。再講轉得去邊,國際學校冇財力 ...

維港煙花境~~~

比較有趣既地方, SPC, DGS等都是從中五開始專讀IAL, 但培僑是從中四開始讀DSE同時課後班(每週一天1.5小時)兼讀IAL

https://www.puikiu.edu.hk/upload ... 754e16111113540.pdf

唔確定IAL是否可以入本地大學比較容易.但肯定既是可以避開DSE死亡之卷-中文科
https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20150927/19311820

Sing13 發表於 19-4-29 16:32
比較有趣既地方, SPC, DGS等都是從中五開始專讀IAL, 但培僑是從中四開始讀DSE同時課後班(每週一天1.5小時) ...
IAL同NSS雙修, 其實係咪EDB所允許呢?

或者係因為唔允許, 所以要提前完成, 要到讀走咗先, 入唔到就去死掂DSE

Sing13 發表於 19-4-29 16:32
比較有趣既地方, SPC, DGS等都是從中五開始專讀IAL, 但培僑是從中四開始讀DSE同時課後班(每週一天1.5小時) ...

DGS GCE學生係S4下學期開始的~~~

mcl203 發表於 19-4-29 16:47
DGS GCE學生係S4下學期開始的~~~

上述新聞是講, 中四學生明年可以讀.

實際情況就不知道了.

劉靳稱已向教育局提出在中五及中六各撥出一班考英國高考,將開8科選修科,學生選修4至5科;餘下各級4班維持教新高中課程。若獲批明年中五推行,即本學年中四學生可選讀.

hkpapa852 發表於 19-4-29 16:35
IAL同NSS雙修, 其實係咪EDB所允許呢?

或者係因為唔允許, 所以要提前完成, 要到讀走咗先, 入唔到就去死掂DS ...

是否允許就唔知道啦.

上文中有提這樣的好處是學生變相有兩次機會, 分別以IALDSE成績升學.

但同一年間只可選擇以JUPASNON JUPAS報讀本地大學.

IAL成績不理想, 估計除DSE外都可轉去IFY.

Sing13 發表於 19-4-29 16:53
上述新聞是講, 中四學生明年可以讀. 實際情況就不知道了.
劉靳稱已向教育局提出在中五及中六各撥出一班考 ...

呢個係實際情況~~~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊