用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE (JUPAS) vs 自修或兼讀 IAL/GCEAL/OSSD (Non JUPAS) ...
發新帖回覆
go

DSE (JUPAS) vs 自修或兼讀 IAL/GCEAL/OSSD (Non JUPAS)   [複製鏈接]

小時了了 發表於 19-4-29 00:56
將來考公務員考慮:

考GCEAL (Non JUPAS 考香港8大)但同時用自修生身份只考DSE 中文呢一科(目標只係考  ...
關於"將來考公務員考慮"

其實唔駛特別為呢點先考慮, 因為首要係要 Degree 畢業

公務員個 CRE 其實唔算好難, 就算你中英可以唔駛考, 點都要考Aptitude Test, 甚至基本法

先攪掂入到U緊要D

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小時了了 發表於 19-4-29 09:21
hkpapa852, 我想你幫個忙, 我想知依家 8大 JUPAS 及 Non JUPAS 香港本地生嘅比例 (以教資會公佈 Year 1  1 ...
其實一直只有限制UGC收取 "非本地學生" 既限額, 對本地學生, 無論係以 JUPAS  定 Non-JUPAS 收生, 一直無規定, 只係過往各大學都相對較 克制, 唔會太過份 (不過其實 3大 熱門科目, 一直有30%-60%學額係收 NJ 學生), 整體比例一直維持係 80:20 之內

香港 UGC 學位, 經 JUPAS 收生時要有高透明度, 每年仲要公佈各科目既收生分數統計俾人知.

所以大學如果要抬高學科身價, 最好就係收少D經 JUPAS 入嚟既學生 (位少咗收生分數自然佰高咗, 咁大家只係見到 JUPAS 收生分數高咗就認為難咗, 至於 NJ 收生分數如何, 根本無人知, 因為無官員追問的話係從來唔會公開)

情況就好似地產商招標賣樓唔公開發售一樣

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小時了了 發表於 19-4-29 09:21
hkpapa852, 我想你幫個忙, 我想知依家 8大 JUPAS 及 Non JUPAS 香港本地生嘅比例 (以教資會公佈 Year 1  1 ...
其實妳搵既資料, 係咪我上年係呢度計個D呢?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3658644&extra=page%3D9

小曳人 發表於 19-4-29 10:04
想請問,到底用IAL報non-jups,要唔要考中文?要考~考返IAL定DSE??

我响group問過人,有兩兄弟無考中文, ...
香港既大學對所有國際試收生係無中文方面既要求 (IBDP要考中文就只因為IBDP既要求)

基本上收咗之後, 會再求學生考一個大學校內既中文能力試, 或要求學生暑假上一個中文course, 咁就OK

Arabellahk    發表於 19-4-30 13:16
小曳人    發表於 19-4-29 15:53

小時了了 發表於 19-4-29 10:13
中大, 我見要有中文學歷要求, 港大及科大我就見唔到要有中文學歷(我睇漏?!)

Chinese Language Tests http: ...
咦, 原來中大有要求? 我之前識個幾個入HKU, 係無考過任何中文科, 只係海外中學考幾科GCE-AL入 (海外中學其實唔會好多可以報考中文喎? 呢個要求其實係咪有問題? 所以唔怪得我以前識親個D人外國讀完書返嚟都係入HKU)

小時了了 發表於 19-4-29 10:23
hkpapa852, 我思前想後, 都係想打攪你搵你幫忙幫我計以下 2 個課程中大 JUPAS vs Non JUPAS GCEAL 普通敎 ...

俾D時間我........

認真幫妳計計

Arabellahk    發表於 19-4-30 13:17
小時了了    發表於 19-4-29 10:54

Sing13 發表於 19-4-29 16:32
比較有趣既地方, SPC, DGS等都是從中五開始專讀IAL, 但培僑是從中四開始讀DSE同時課後班(每週一天1.5小時) ...
IAL同NSS雙修, 其實係咪EDB所允許呢?

或者係因為唔允許, 所以要提前完成, 要到讀走咗先, 入唔到就去死掂DSE

Yanamami 發表於 19-4-30 09:49
好似中、英文都有要求。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3738885&extra=page% ...
英文requirement 係必須 fulfill

留意2nd language requirement係有呢一句:

if you have difficulties in fulfiling the second language requirement, please apply for a waiver.

Yanamami 發表於 19-4-30 10:22
我大女幼稚園同学考AL入HKU, 無考ielts, 我估佢应該係SPCS时考哂IGCSE中文。英文佢話prove到連續中学六年用 ...
讀得SPCS, 一定考過IGCSE English, 所以英文一定有成績証明.

反而中文其實有咩証明需要你? 証明你係香港出世讀咗12年本地中小學, 真係會唔識中文?

全世界既U, 主要著重學生証明有 "英語能力"

mcl203 發表於 19-4-30 10:40
Second Language ?~~~
HKU 只需英語能力和2nd language能力証明

不過中文係香港人既1st lang, 所以其實根本唔適用於佢地所文既語文能力証明, 而更大機會係根本唔需要証明

Arabellahk    發表於 19-4-30 13:18

losoco 發表於 20-6-4 13:01
想請教下
在IGCSE裏,考英文同其他語文可以當作將來符合入大學的語文條件
但其他科目考來又有甚麼意義?
IGCSE其實係初中畢業銜接高中前既能力評估,理論上有S3水平就考得,如果S4/S5先考,其實不少科目應不用花太多時間。

小時了了 發表於 20-10-19 15:03
個post 係下面。 我啱啱上星期五先至 print 咗 IGCSE 2018年past paper, 係繁體字及簡體字。小女下月11日 ...

份IGCSE中文如何?

小時了了 發表於 21-3-10 21:37
上個月出咗成績係9

nicolemummy 發表於 21-3-11 10:20
我亞大2020入大學,舊年有報加國大學。

101係畀加國高中去報,有D似香港JUPAS。加國高中會直接同加國大學 ...
香港好似有國際學校係可以銜接加拿大升學
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊