用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 有無男仔係唔鍾意玩電子產品?
go

有無男仔係唔鍾意玩電子產品? [複製鏈接]

0    0    0    0

冇可能唔鍾意,就算係小朋友屋企時唔玩,返學受朋輩影響,個個都分享緊自己玩乜睇乜時,就會心思思想試

自細一定要約法三章,否則再大啲管唔到就弊

冇可能禁到,返學日子冇得玩。

yaijing 發表於 19-4-29 11:39
我爸爸讚我妹妹管教嚴厲,完全唔準佢個五歲既女睇電視, 絕對唔會畀電話佢睇。 所以而家好成功,佢一望到電 ...

女同仔不同。

數主問八歲以上男仔。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

yaijing 發表於 19-4-27 21:07
有無仔仔 (8歲以上)係完全唔鍾意電子產品? 不論打機,上網或睇youtube。 有冇家長成功禁止小朋友用電子產 ...

小學,高危期,無smart phone / PC
初中,反叛期,有smart phone,偷偷玩
高中,管唔到,唔多打機,多texting

我估好似吮手指,過左個階段,唔會沉迷

yaijing 發表於 19-4-29 11:39
我爸爸讚我妹妹管教嚴厲,完全唔準佢個五歲既女睇電視, 絕對唔會畀電話佢睇。 所以而家好成功,佢一望到電 ...

電視我女自細就好少開比佢睇而家都會睇, 但見唔岩睇佢自己會熄左佢唔會狗屎垃圾都睇一餐
我地要小朋友開tv前一定要問大人, 唔可自己開
我地就會睇住時間唔會比佢勁睇

不過有時是老公自己想睇就開左, 老公果邊成家是電視精
人就係咁, 有tv 就會定左眼乜都睇, 所以都係唔開好d
好彩暫時個女對睇tv 既慾望唔大, 好少主動話要開

‹ 上一主題|下一主題