用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你哋嘅仔,幾時開始識緊張呈分試?
樓主: tong831
go

你哋嘅仔,幾時開始識緊張呈分試?   [複製鏈接]

回覆樓主:

樓主不如你放手比個仔爸爸教啦!見到你幾個post 既回覆都有啲扭曲。
又要求個仔好似大人咁。
我仔如果肯教同學,我讚佢都黎唔切,只會提佢唔肯定就亂噏教錯人。

tutik 發表於 19-4-29 00:35
樓主不如你放手比個仔爸爸教啦!見到你幾個post 既回覆都有啲扭曲。
又要求個仔好似大人咁。
我仔如果肯教 ...
其實我開始覺得佢係假膠......

haihaimom    發表於 19-4-29 08:25
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

回覆 tong831 的帖子

"真係教極唔聽,其他例如,寫字唔好咁慢,校服唔好周圍掉,永遠唔聽,佢好難教"

咁似我果個嘅,我都係由細到大自動波,偏偏個仔唔似我,而家中學啦,都仲係咁,時時都好激氣,有好重的無力感,衰在阿媽呢份工冇得辭職

回覆樓主:

首先,對應停止閙仔,就算好火都要忍住,同埋,如果佢成績唔係太差,唔洗特別做補充,唔洗日日溫書,反而,培養閱讀習慣仲有效,中,英文書有冇日日睇? 鍾意邊個作家? 男仔呢個年紀可以睇金庸小說,英文,harry potter, percy jackson like唔like?  總之搞好關係,令佢開心,佢先會聽話。

tong831 發表於 19-4-28 23:12
教係可以,唔好太多,唔好乜都教,我仔易被人氹,又直,人哋話唔識,立即出盡全力,乜都教晒。
咁人哋洗乜 ...

其他嘢我唔評論,但你成日「數」你仔嘅兄弟,干涉你仔做人處事的方式,犯咗男人(包括男仔)嘅大忌。咁樣只會令你地倆母子關係愈來愈差。
天助自助者,  別再怨天尤人

回覆樓主:

感覺到樓主你有好大生活壓力,令到你掌握唔到點去教養小朋友,你呢種單向地我係為你好嘅模式,只會將個仔越推越遠。好好同個仔從心去溝通吓,咩都可以輸,親子關係唔可以輸。

教係可以,唔好太多,唔好乜都教,我仔易被人氹,又直,人哋話唔識,立即出盡全力,乜都教晒。
咁人哋洗乜 ...

樓主,旁人睇到你個留言都感覺到好大嘅壓迫感,改善下自己對小朋友嘅態度,其實如果你肯改變你嘅態度你嘅小朋友同你關係轉好,呢一個係更加有幫助推動到你個小朋友自發地肯合作溫書。越用高壓手段,反抗就越大,到時得不償失。我哋做父母嘅,有時真係要反省下自己點樣對小朋友嘅態度,你越係咁樣用呢啲手段去處理和你仔的關係會更差。

都五, 六年級, 實在唔好評論佢同學甚至人地父母.... 你仔會覺得你唔尊重同唔信任佢... 咁點會聽你講? 同你講親野都唔會開心...

tong831 發表於 19-4-28 18:42
我陪佢溫習,好多年了,好累.....
我媽同事個仔,小一已自動溫習,溫到夜晚10:00都唔瞓,佢學到人哋1成已 ...
小一已自動溫習,係定力夠,唔分心,無諗其他野。你小朋友需要陪佢溫習,即係容易分心,睇緊一樣野,諗緊第二樣野。
不過你又可能咁睇,睇緊一樣野,諗緊第二樣野,其實到出嚟做野既時候,未必係壞事,因為諗得比其他人多同埋闊,人哋舉一反三,佢可能可以舉一反五。

tong831 發表於 19-4-27 18:18
幾時識主動溫習,唔洗你勞氣,唔會等你收工返屋企,再罵一輪,催佢一輪,才郁手做嘢?
我仔完全唔理唔緊張 ...

你先不要氣餒,養孩育孩看着他們成長係要做嘅事情。首先,你一定要放鬆自己重新計劃過未來日子點行點做,就如從小一開始重新教過相處過,不要把現在小五年紀的大個兒應有的能力和態度作為你可容忍嘅最低界線。倆公婆都工作好容易出現缺乏教養情況,你咪就當係他的學習態度或愛玩的性格只是停留响小一階段囉!在他有好多嘢都未明未懂事之下,猶如一個乜都唔識嘅小一學生般需要爸媽適心教導。如果想孩子追番本年紀應該有但未有的學習態度;家長亦要重新計劃追番多年前未做得好嘅教育工程。jm不要放棄孩子,他是世上唯一一個出自你倆的""寶貝兒"",只有你倆才會最緊張他呢!努力加油呀!建議你在重整工程的同時,務必要重建之間的""關係"",正所謂關係好,辦事都會容易DD,說話都願意聽多DD嘛!

一d都唔緊張,反而係我恐嚇佢萬一派到b3學校會遇到咩問題,將報紙上童黨事件、學校欺凌事件、連以前既「逃學威龍」都播比佢睇,呈分會影響佢黎緊六年中學生涯。

有少少效果,一路keep 到b1b-c 成績之內。

davywm    發表於 19-4-29 11:01

咁人哋洗乜 ...
你d谂法好似我阿妈有d自私,你仔揀得佢地做好友一定有原因,可能佢地都有優点你吾知。仔大左佢有交友自由我地干涉不來,只要吾好在好友身上学d衰野就冇问题。既然做得好朋友互相幇助下吾好咩,尤其你的是獨子,将来可能都需要朋友幫下手呢。依家d细路比以前醒好多,不能再用母威高壓方法教,最重要係打好母子关系萬事先有得倾。

IloveJJ 發表於 19-4-29 13:49
咪係囉!我係旁觀者,都覺得佢咁樣數人哋唔好啦!佢仔又點會聽佢講呀!
...

我細個嘅時候,一樣唔喜歡呀媽批評我嘅同學。況且對住啲仔,真係「彩」你都儍。
天助自助者,  別再怨天尤人

回覆 tong831 的帖子

如果你係要求阿仔毎日放学吾玩住,自動自覺即刻執好晒d野丶做好晒功课再毎日温習同做练习,我谂大部分的小学男生都做吾到,放松d啦媽咪!

artroboy 發表於 19-4-29 10:27
一d都唔緊張,反而係我恐嚇佢萬一派到b3學校會遇到咩問題,將報紙上童黨事件、學校欺凌事件、連以前既「逃 ...

我以前都係一有呢D新聞即刻比仔睇

Mrs.Luckycat 發表於 19-4-29 14:03
我細個嘅時候,一樣唔喜歡呀媽批評我嘅同學。況且對住啲仔,真係「彩」你都儍。
...

曾經看過一個兒童心理學家教授講過, 如果成日數個小朋友是點點點...其實係家長自己塑造了小朋友就是呢D咁嘅人, 個小朋友就會覺得反正點都係比父母鬧, 好自然大大下便會物以聚....所以做父母係要用一D比較正面的教導.
‹ 上一主題|下一主題