用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你哋嘅仔,幾時開始識緊張呈分試?
樓主: tong831
go

你哋嘅仔,幾時開始識緊張呈分試?  

tong831 發表於 19-4-28 18:42
我陪佢溫習,好多年了,好累.....
我媽同事個仔,小一已自動溫習,溫到夜晚10:00都唔瞓,佢學到人哋1成已 ...

為何你和你弟的優良傳統沒有得到傳承呢?

tong831 發表於 19-4-28 21:45
呢樣係真,我媽都咁講。佢叫我讀到中五就夠。
女仔唔介意男仔貧富,一定搵到老公。
男仔就相反,太窮好難搵 ...

我阿媽都唔會噤諗

tong831 發表於 19-4-28 18:32
有!永遠唔聽!
每一級中英數加埋只買十幾本練習俾佢,2,3年級肯做,4年級開始嫌多唔肯做,佢中文作文好差 ...

你趕快收手,男孩子長得快,用不了多久就不是你家暴他而是他家暴你了。你調整一下策略,貴精不貴多,孩子和你都需要休閑的時間。每天溫習半小時是大部份人都做不到的,你不寂寞。空一些你自己的時間出來,不要所有時間都圍着孩子打轉,做運動也好,美容打扮也好,找回你自己,大大減少焦慮。

little_yolky 發表於 19-4-28 17:53
sorry,我知樓主依家好煩,但我係女權主義者,佢句說話好eng眼,我只係講緊反話。

家父教落,就算嫁個好 ...

就算冇專業一樣可以好大聲,以理服人,自己亦識揀個講理嘅老公。我媽媽讀到中一、我爸爸冇讀過書,雖然我爸爸負責搵銭,但我媽媽喺屋企都好大聲。

tong831 發表於 19-4-28 22:20
佢班同學,分別好大,幾分至九十幾分都有。
你講開【痴埋】,我又諗起一個我最憎嘅男同學,呢個正損友嚟! ...

樓主,你真的壓力太大,連你兒子喜歡爸爸也令你不滿。希望你在這發泄完有助緩解,否則你要找專業人士了。

boboT 發表於 19-4-28 21:08
+1 十幾本睬佢都傻(emoji)
補充練習只係反映咗樓主一部份嘅管教方式,其實可能佢同仔仔平日充滿愛、關係和諧嘅趣事無同我地分享都唔奇,我自己好多時都費事將D太肉麻嘅事同人公開分享。
不過,我最著眼於係樓主成日用自己細個嘅經歷,同埋將佢心目中嘅role model學生套落自己仔仔身上作比較。其實每個人都有自我,都係一個個體,亦有自己嘅長處短處,大家唔係倒模出嚟,而父母嘅其中一個責任,就係處理小朋友嘅情緒,發掘佢強項,引領佢成長,而唔係複製一個你期望嘅model出嚟。小朋友成長嘅同時,父母都一樣要學習、要成長,因為每個階段都係一個新體驗同挑戰。而小學呈分只係小朋友生命嘅一小部,一句講晒,共勉之。
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

tong831 發表於 19-4-28 22:34
唉!我都唔明點解?
好嘅唔遺傳,衰嘅中晒,我雖然蠢,讀書不成,但我有責任心,有時間觀念,做事主動快手, ...

那麼我估計你姐弟倆的主動自律是自發的,不是父母培養的,所以你以為你兒子自然而然也和你一樣,而錯過了培養兒子良好習慣的時機。

甚麼人都不能接受別人說自己父母的不是的,男孩子又更重情誼講義氣,你只生一個的話,朋友/兄弟就佔他更大比重,這些忌諱還是少犯比較好。

你兒子已經開始反抗,你越壓迫他就越往別人那裏找認同,和你也漸行漸遠。

faikam 發表於 19-4-28 22:43
補充練習只係反映咗樓主一部份嘅管教方式,其實可能佢同仔仔平日充滿愛、關係和諧嘅趣事無同我地分享都唔奇 ...

樓主摸唔透佢個仔嘅最大受壓點,更惶論如果正面誘導或激勵兒子的學習動機。

tong831 發表於 19-4-28 22:42
非也,我冇不滿,我想話俾jm知,我老公縱到佢,令佢日夜掛住爸爸,我份工收15:30,收工接放學,真係好趕 ...

他不喜歡和你獨處,太壓抑。有爸爸在,他有安全感。

tong831 發表於 19-4-28 22:47
其實唔多㗎,3科除開,真係4,5本,佢學校功課好少,多數放學前做晒,每日做1,2頁練習好快做完十幾本,填 ...

那你也可以安排一些活動給他呀,運動的、閱讀的、義工的,不能用補充練習塞滿所有時間。

其實樓主囝囝肯教下同學,又有咩唔好呢?
正所謂"教學相長", 其實在教別人時,自己都要自己先消化和組織,就好似溫多一次咁。
同埋男仔好要臉,在教人過程亦可滿足佢地"英雄感" ,培養自信。
正所謂"能力愈大,責任愈大".
樓主一方面想囝囝有責任感啲,但又教囝囝要自私,只顧自己,不要幫人,矛盾!