用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你哋嘅仔,幾時開始識緊張呈分試?
樓主: tong831
go

你哋嘅仔,幾時開始識緊張呈分試?   [複製鏈接]

tong831 發表於 19-4-27 18:18
幾時識主動溫習,唔洗你勞氣,唔會等你收工返屋企,再罵一輪,催佢一輪,才郁手做嘢?
我仔完全唔理唔緊張 ...

你應該深入啲了解你仔嘅深層思緒才能稍為影響佢嘅行為(短期)以致佢嘅發展(長遠)。

haihaimom 發表於 19-4-28 11:12
上咗岸都可以跌翻落水,睇下啲娛樂新聞有幾花生就知,呢個世界那裡有永遠的碼頭,都係靠自己穩陣啲。
...

sorry,我知樓主依家好煩,但我係女權主義者,佢句說話好eng眼,我只係講緊反話。

家父教落,就算嫁個好老公,都要有自己事業。有經濟能力,講句說話都大聲D。

tong831 發表於 19-4-28 18:32
有!永遠唔聽!
每一級中英數加埋只買十幾本練習俾佢,2,3年級肯做,4年級開始嫌多唔肯做,佢中文作文好差 ...

十幾本除開每科都四五本喎,除非本身係好自覺或好聽話嘅小朋友,否則三本又三本,跟本唔會有無動力做,做完分分鐘又會多十幾本   

回覆樓主:

睇完樓主嘅留言, 我開始明白點解樓主個仔唔聽佢講
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

你仔學校讀書風氣如何?你仔平時「群埋」嘅男同學有冇鬥心?你c6有冇和你同一陣線?如果三者都無,你仔好難聽你支笛。
天助自助者,  別再怨天尤人

tong831 發表於 19-4-28 18:43
咩說話?

話「女仔讀唔成書無問題,可以嫁人等老公養」

有!永遠唔聽!
每一級中英數加埋只買十幾本練習俾佢,2,3年級肯做,4年級開始嫌多唔肯做,佢中文作文好差 ...

唉,十幾本實在太多,你要明白補充練習應該只係幫佢未掌握好嘅部分,揀黎做,如果冇差別咁做,真係太多。另外目標要定喺一個佢有能力做到的,佢只要花小小力就可以完成,逐步提高,另外band 1成綪其實幾抽像,可唔可以具體啲呢,例如中、英、數、常幾多分等.....

faikam 發表於 19-4-28 19:27
睇完樓主嘅留言, 我開始明白點解樓主個仔唔聽佢講

+1 十幾本睬佢都傻(emoji)

始終都是靠小朋友有鬥心。帶佢去中學參觀,搵到鍾意的中學,就會較有動力。每個小朋友都是獨特的,不要成日同人比,硬係覺得點解人地做到,自己個囝做唔到。
好似我兩個囝,他們自小學起,四點放學,我會俾佢地tea和hea下,五點正開始做功課。 大囝勁自律,但細囝會拖拖拉拉。 大囝測考一早溫好,細囝一溫書就好易瞓著。 但兩個的成績差不多,平均八九十分,我就任得佢。 細囝上小五時,終於肯清醒溫下書,成績就大躍進。佢話,有需要就開"認真mode"
另, 平日我唔會叫佢地做補充,只會測考時,才給和考試內容有關的補充佢地做。其實上堂有聽書,功課識得做,就無需要做咁多補充,做得多反惹厭煩和抗拒。

有!永遠唔聽!

補充 重質不重量10幾本太多了。

我地學校比較多工作紙,所以只會買中英閱讀理解(唔好買個D書展十年八年前出版既超特價$10蚊20蚊),要認真睇過內容,買高半級至一級。其餘重做學校所有工作紙同past paper,數小測,英文Quiz。

tong831 發表於 19-4-28 18:39
我同佢講,如入到B1,同佢去日本玩14日,加送果部佢好鍾意乜鬼蘋果定唉瘋(好似5千幾蚊),入B2去台灣或泰 ...

你有問過他對日本和台灣感興趣嗎?條件是你開,可能只有你自己覺得很吸引而已。

IloveJJ 發表於 19-4-28 15:17
我覺得女人唔想被老公嫌棄,靠的不是真才實學,也不一定是外貌,而是能否讓老公覺得有你的需要。

他工作 ...

你在這方面有獨特見解
‹ 上一主題|下一主題