用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你哋嘅仔,幾時開始識緊張呈分試?
樓主: tong831
go

你哋嘅仔,幾時開始識緊張呈分試?  

回覆樓主:

父母勞氣其實唔夠同輩互動有用,當年都係去到小六,同學間開始自己揀學校,為了要一齊考入心儀的學校,才開始有動力

tong831 發表於 19-4-27 23:57
我都明白係要自細教,我仔唔知咩構造,係教極唔聽!
例如我一家同男家飯聚,拜年等,我咁大個人會自動波叫6 ...

我地都試過,細時覺得點頭已是打招呼,叫人唔型,結果多次要求下,只是加了聲 hello,始終冇稱謂,反而大咗就識自動波

tong831 發表於 19-4-28 00:18
佢真係唔緊張,好似唔關佢事咁。
當年學能測驗,我覺得好似有舊大石壓住我,佢竟然冇事一樣,所以我串佢:

咁你要諗下點樣可以誘發佢個責任感, 當然有小朋友天生就自動波, 不過大部份父母都無呢個中六合彩一樣嘅命水 。

其實唔好講做功課溫書應付考試, 就算執屋洗碗守時出席活動呢啲都係責任嘅一種, 而呢啲嘢係要培養出嚟, 唔係一時三刻就改到。令公子已經5年級, 快側已開始步入青春期, 慢側過兩年都步入青春期, 到咗青春期仲難處理。

tong831 發表於 19-4-27 23:48
你個仔起碼踢吓會郁吓,我仔係【踢極都唔郁】,6月考呈分,激死!
咁考呈分接近一年內,你有冇帶仔去吓街? ...

一切和平時一樣,考試叫溫書半小時就説要休息,又看電視,又打機,又打波和比賽,但我早一至二星期就開始叫他溫乜溫物,重㸃要溫乜,每科分開幾part溫,只是有些小聰明,數學從未見他溫書也可拿高分,令外初小已教他最緊要掌握考試時間,不可以留空,基本上未試過考試不夠時間做。

PS:英文基本補習老師已溫哂,我只叫他串生字。

tong831 發表於 19-4-27 23:48
你個仔起碼踢吓會郁吓,我仔係【踢極都唔郁】,6月考呈分,激死!
咁考呈分接近一年內,你有冇帶仔去吓街? ...

真的會有人會系呈分一年內唔去街 ,無keep住做運動?

tong831 發表於 19-4-27 18:18
幾時識主動溫習,唔洗你勞氣,唔會等你收工返屋企,再罵一輪,催佢一輪,才郁手做嘢?
我仔完全唔理唔緊張 ...
男仔好少可以係初中或者之前會主動溫習,你勞氣、鬧、催都無用,反而陪佢一齊溫,效果會好啲。

王家爸爸 發表於 19-4-28 08:55
男仔好少可以係初中或者之前會主動溫習,你勞氣、鬧、催都無用,反而陪佢一齊溫,效果會好啲。 ...

真言,小兒已中一,從冇緊張過。而家見佢成績不算太差。玩吓陪讀就算。
仔,要等開竅。

little_yolky 發表於 19-4-27 23:17
如果諗住嫁個老公等養果D,唔該2X歲就上岸啦,仲等3X咩!BTW,我係覺得4X歲既洪欣靚過⋯⋯
...

上咗岸都可以跌翻落水,睇下啲娛樂新聞有幾花生就知,呢個世界那裡有永遠的碼頭,都係靠自己穩陣啲。

money3298 發表於 19-4-28 10:28
真言,小兒已中一,從冇緊張過。而家見佢成績不算太差。玩吓陪讀就算。
仔,要等開竅。
...

我仔都係中一,學習態度算ok,老師都有讚佢,但同我哋細過時真係冇得比,下星期有測驗,weekend 都可以冇帶書返家屋企溫,我哥哥唔係咁款,我高小已經冇得䏲電視,因為有個初中嘅哥哥要做功課溫習,佢唔俾我睇。仲有好多溫習方法係佢教我。

醒目開學勳章

回覆樓主

考完都唔識緊張

識緊張都未必是好事。
我仔呈一好緊張,考試前一個月停手機,pad ,完全唔睇,每日都溫書,但考出來的分數卻大倒退。呈二三,考試期都俾佢睇下youtube, 亦計劃入唔到band1組別,就讀band2吧,書一定有得讀。可能放鬆左心情,呈三後,拉返上band1, 好彩唔駛成邊緣。