用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你哋嘅仔,幾時開始識緊張呈分試?
樓主: tong831
go

你哋嘅仔,幾時開始識緊張呈分試?  

陪小朋友睇多D書好過啦,記住係陪,唔係叫,姐係你又睇佢又睇。讀書既野有時係未開竅就未開竅,迫都冇咩大作用

回覆樓主:

如果我仔教人,我會好開心哦! 跟住自己妄想吓會唔會自己教得幾好,教到阿仔都算係一個樂於助人既人

cmchang0927 發表於 19-4-29 14:31
如果我仔教人,我會好開心哦!  跟住自己妄想吓會唔會自己教得幾好,教到阿仔都算係一個樂於助人既人  ...
我都好welcome同学打黎问阿仔功课,大家一齊温習下幾好吖。

kkhon 發表於 19-4-29 14:35
我都好welcome同学打黎问阿仔功课,大家一齊温習下幾好吖。

我都係哦
感覺好學術

做人太斤斤計較,會好影響人際關係,無老闆無女仔鍾意"小家"既男人。最慘佢將來都係咁對父母,樓主自己受返晒。
老土啲講: 施比受更為有福" 自己有能力才幫到人

cmchang0927 發表於 19-4-29 14:31
如果我仔教人,我會好開心哦!  跟住自己妄想吓會唔會自己教得幾好,教到阿仔都算係一個樂於助人既人  ...

Mami教得好,已經係公認左既事實~~~

樓主,感覺好似是你自己壓力過大。仔仔其實人又仗義,都算醒目,而且心態平衡,同爸爸又幾傾的埋,頗多優點!

不如你自己當放自己假,暫時不要再逼佢,困獸斗自己辛苦,小朋友也反感加煩躁。
留些空間,不如爸爸同仔仔傾,未必要樣樣功課跟到盡,其實都是了解一下仔仔自己點睇呈分試,點睇自己的將來,其實就係佢想點?

另外前面網友講的好好,孩子慢慢長大,千萬不要bad mouth 佢哋的朋友。年輕人對朋友睇的好重,越鬧同父母越離心。反而儘量幫小朋友自己認識到朋友身上的優點,缺點。記得一定從優點開始

tong831 發表於 19-4-27 18:18
幾時識主動溫習,唔洗你勞氣,唔會等你收工返屋企,再罵一輪,催佢一輪,才郁手做嘢?
我仔完全唔理唔緊張 ...

點解可以咁一樣? 我以為你講解我個小朋友, 是女仔的
但也是一樣.....

兩個仔女從來都唔緊張,大女成績一向好,坐定粒六,輕鬆解決;細仔唔識驚,明知自己成績唔係頂班,第三次呈分試衰咗就會係B2,都仲要考天才波,考試前仲玩玩下,好彩又俾佢過到關。

mcl203 發表於 19-4-29 15:36
Mami教得好,已經係公認左既事實~~~

你幾時得閒要請你飲茶先得嘞

IYY    發表於 19-5-2 11:49

tong831 發表於 19-4-28 23:12
教係可以,唔好太多,唔好乜都教,我仔易被人氹,又直,人哋話唔識,立即出盡全力,乜都教晒。
咁人哋洗乜 ...

唔好太在意教人會有損失,講真嘅,每教人一次就可以打穏孩子對該問題進步多一點點,是""無價學習""值得鼓勵架!你試想想,無嘢好得過學過嘅嘢有機會重溫,再且係透徹明瞭嘅人才有能力教人。

tong831 發表於 19-4-28 23:05
有呀,佢睇過報紙介紹,主動話想去日本。(佢同我都未去過)
台泰條件係我開。

B1B2都有獎勵,如果你兒子是B3成績,B1的金多寶太遙遠,不吸引他完全正常。

回覆樓主:

樓主不見了。

回覆樓主:

仔呈分前呢次考試已經比上學期跌咗五名,不過真係唔到我急。我急還急,仔一樣衹會按自己節奏做事。

教係可以,唔好太多,唔好乜都教,我仔易被人氹,又直,人哋話唔識,立即出盡全力,乜都教晒。
咁人哋洗乜 ...

教識徒弟無師父,講到呢度真是無言,樓主太自相矛盾教仔了,繼續用你的方式教吧

完全明白樓主感受。我大個個兒家小一都係超佛系,第時宅男機會極高。最大鑊獎罰講道理完全無反應,無任何野可以令佢有動力,佢最喜愛攤係度乜都唔做。

細個個完全掉轉,自主性好高,但成日唔聽人講。

tong831 發表於 19-4-28 18:32
有!永遠唔聽!
每一級中英數加埋只買十幾本練習俾佢,2,3年級肯做,4年級開始嫌多唔肯做,佢中文作文好差 ...

「我打佢,佢夠膽搶我手上滕條打返我!」

用體罰方式管教係有機會導致呢個結果。再大個d,一拳打埋黎都有可能。

我曾經聽過教育學院的一些關於管教的工作坊,如果用體罰的方法,要一次比一次打得更厲害,先有阻嚇作用。咁要打到幾時呢?

樓主,唔好再打仔啦,佢已經當左你係仇人。平心靜氣傾下。或者你地兩母子真係要搵下專業的遊戲治療師幫幫手。我記得袁詠儀好似曾經都係同佢仔的關係好差,後來帶仔見治療師,先發現問題不在呀仔,是佢自己

考晒3次呈分試出埋成績表先緊張.....又或
從來都唔緊張

咁人哋洗乜 ...

小學不會因“唔識做"而失分,
呈分升中課程沒有人性黑暗面,
我仔補習費3000 考2X , 做幾多練習一樣非常不小心,班主任也叫我睇開啲,欲速則不達等等。
兩公婆,校長,班主任,補習教師都認同阿仔係聰明,甚至比考級一的家姐更受教,奈何考試就會天馬行空用自己諗法而不依書作答。
競爭對手永遠永遠不是同學,沒有齊上齊落心態的組職最後必然是各自為政,一盤散沙。