用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你哋嘅仔,幾時開始識緊張呈分試?
樓主: tong831
go

你哋嘅仔,幾時開始識緊張呈分試?  

IloveJJ 發表於 19-4-27 20:14
我仔由小一開始,已經係放學就開始做功課。不過我响佢哋幼稚園時,已要求佢哋咁做。
...
我都明白係要自細教,我仔唔知咩構造,係教極唔聽!
例如我一家同男家飯聚,拜年等,我咁大個人會自動波叫6299,姑奶等,亦教個仔:媽媽咁大個人都要叫人,何況你係小朋友?

我仔偏偏唔叫人,男家班細路又係咁冇禮貌,唔知係被佢哋教壞咗,還要我教得唔好?

我自細,老豆已教我要叫人,或者男家啲種唔好啦。

我直情想放棄!

回覆樓主:

父母勞氣其實唔夠同輩互動有用,當年都係去到小六,同學間開始自己揀學校,為了要一齊考入心儀的學校,才開始有動力

tong831 發表於 19-4-27 23:57
例如我一家同男家飯聚,拜年等,我咁大個人會自動波叫6 ...
我話佢唔知咩構造,意思懶散,冇禮貌可能有遺傳。(佢係自然製造)
我仔曾講過,堂妹,表哥都唔叫人啦!

我成日解釋:人哋衰,你唔好學人,人哋做賊,你係咪要學?

佢真係教極唔聽,其他例如,寫字唔好咁慢,校服唔好周圍掉,永遠唔聽,佢好難教,咁細已經咁樣,到咗十幾歲,我預佢學壞,到時被差人,懲教署教佢,我實在冇能力!

IloveJJ 發表於 19-4-27 20:18
我認為緊張成績,同要求做足功課、溫書,係兩件事。

從小我已訓練佢哋要自己完成功課,有默書要溫習,但 ...
我都係咁,只要佢盡力,唔合格,我都接受。
冇盡力,就唔得!

佢本身有小聰明,分數,2位乘2位數可以3秒內準確心算出,如有盡力,係咪可以考得更好先?

講到默書,咁多年都要提佢溫習,唔提就會忘記,又好攞命!

例如我一家同男家飯聚,拜年等,我咁大個人會自動波叫6 ...

我地都試過,細時覺得點頭已是打招呼,叫人唔型,結果多次要求下,只是加了聲 hello,始終冇稱謂,反而大咗就識自動波

faikam 發表於 19-4-27 23:53

以你嘅描述, 好難會識得緊張呈分, 就算順利完成你投訴緊嘅嘢 ...
佢真係唔緊張,好似唔關佢事咁。
當年學能測驗,我覺得好似有舊大石壓住我,佢竟然冇事一樣,所以我串佢:

唔識你嘅人,見你唔溫習,以為你考第一。

我唔叻㗎,我覺得呢啲係自己責任,唔想被人管住,功課始終要做冇得避,我要盡快做完先有得玩。

B.B.BaBa 發表於 19-4-27 19:15
時代唔同了,好多家庭唔會分邊個係支柱,邊個負責教細路。唔少家庭係兩公婆共同分擔家用及教務,當然女方 ...
我識好多家庭,有中產,有夾心,又有低收入,都係男人主力養家。
女人份工係幫補,或買花戴。

little_yolky 發表於 19-4-27 20:21

女仔想嫁個好老公,都要生得靚。唔靚又係靠自己。乜你 ...
啱,最遲P5要緊張,但依家,5月都嚟

tong831 發表於 19-4-28 00:18
佢真係唔緊張,好似唔關佢事咁。
當年學能測驗,我覺得好似有舊大石壓住我,佢竟然冇事一樣,所以我串佢:

咁你要諗下點樣可以誘發佢個責任感, 當然有小朋友天生就自動波, 不過大部份父母都無呢個中六合彩一樣嘅命水 。

其實唔好講做功課溫書應付考試, 就算執屋洗碗守時出席活動呢啲都係責任嘅一種, 而呢啲嘢係要培養出嚟, 唔係一時三刻就改到。令公子已經5年級, 快側已開始步入青春期, 慢側過兩年都步入青春期, 到咗青春期仲難處理。

tong831 發表於 19-4-27 23:48
你個仔起碼踢吓會郁吓,我仔係【踢極都唔郁】,6月考呈分,激死!
咁考呈分接近一年內,你有冇帶仔去吓街? ...

一切和平時一樣,考試叫溫書半小時就説要休息,又看電視,又打機,又打波和比賽,但我早一至二星期就開始叫他溫乜溫物,重㸃要溫乜,每科分開幾part溫,只是有些小聰明,數學從未見他溫書也可拿高分,令外初小已教他最緊要掌握考試時間,不可以留空,基本上未試過考試不夠時間做。

PS:英文基本補習老師已溫哂,我只叫他串生字。

tong831 發表於 19-4-27 23:48
你個仔起碼踢吓會郁吓,我仔係【踢極都唔郁】,6月考呈分,激死!
咁考呈分接近一年內,你有冇帶仔去吓街? ...

真的會有人會系呈分一年內唔去街 ,無keep住做運動?

tong831 發表於 19-4-27 18:18
幾時識主動溫習,唔洗你勞氣,唔會等你收工返屋企,再罵一輪,催佢一輪,才郁手做嘢?
我仔完全唔理唔緊張 ...
男仔好少可以係初中或者之前會主動溫習,你勞氣、鬧、催都無用,反而陪佢一齊溫,效果會好啲。

王家爸爸 發表於 19-4-28 08:55
男仔好少可以係初中或者之前會主動溫習,你勞氣、鬧、催都無用,反而陪佢一齊溫,效果會好啲。 ...

真言,小兒已中一,從冇緊張過。而家見佢成績不算太差。玩吓陪讀就算。
仔,要等開竅。

little_yolky 發表於 19-4-27 23:17
如果諗住嫁個老公等養果D,唔該2X歲就上岸啦,仲等3X咩!BTW,我係覺得4X歲既洪欣靚過⋯⋯
...

上咗岸都可以跌翻落水,睇下啲娛樂新聞有幾花生就知,呢個世界那裡有永遠的碼頭,都係靠自己穩陣啲。

money3298 發表於 19-4-28 10:28
真言,小兒已中一,從冇緊張過。而家見佢成績不算太差。玩吓陪讀就算。
仔,要等開竅。
...

我仔都係中一,學習態度算ok,老師都有讚佢,但同我哋細過時真係冇得比,下星期有測驗,weekend 都可以冇帶書返家屋企溫,我哥哥唔係咁款,我高小已經冇得䏲電視,因為有個初中嘅哥哥要做功課溫習,佢唔俾我睇。仲有好多溫習方法係佢教我。

little_yolky 發表於 19-4-27 23:17
如果諗住嫁個老公等養果D,唔該2X歲就上岸啦,仲等3X咩!BTW,我係覺得4X歲既洪欣靚過⋯⋯
...

早上岸,等左到40,50歲,一樣踢走你,大把後生女,不是說女人靠自己,是女人一定要有真材實學,這樣地位才牢固

醒目開學勳章

回覆樓主

考完都唔識緊張

識緊張都未必是好事。
我仔呈一好緊張,考試前一個月停手機,pad ,完全唔睇,每日都溫書,但考出來的分數卻大倒退。呈二三,考試期都俾佢睇下youtube, 亦計劃入唔到band1組別,就讀band2吧,書一定有得讀。可能放鬆左心情,呈三後,拉返上band1, 好彩唔駛成邊緣。

咁佢有無聽你話先?佢哋一直由我湊,唔敢唔聽我話,就算而家六年級,都聽我話。所以你話叫人嗰啲,就算我仔細胆唔喜歡叫,都會叫。

tong831 發表於 19-4-28 00:11
我都係咁,只要佢盡力,唔合格,我都接受。
冇盡力,就唔得!

如果聰明但唔盡力,咁一係利誘佢出力,一係鼓勵到佢發力。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊