用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你哋嘅仔,幾時開始識緊張呈分試?
go

你哋嘅仔,幾時開始識緊張呈分試?   [複製鏈接]

26    0    0    0

回覆樓主:

放鬆D

今年小兒呈一到呈三也沒緊張過,也是踢一踢郁一郁,但功課自己搞点,出來成績也可以在,順其自然吧!

tong831 發表於 19-4-27 18:52
男仔始終係養家主力,經濟之柱

時代唔同了,好多家庭唔會分邊個係支柱,邊個負責教細路。唔少家庭係兩公婆共同分擔家用及教務,當然女方可能在教務方面會著緊多D

除非細training到大, 小朋友對自己要求好高, 默書取99分都喊餐死嗰啲。否則多數小朋友都係父母緊佢唔緊, 好似唔關佢事咁, 真係激死你!

唔識緊張,其實係好好的性格,我仔都係。好處就係每次考試自我感覺良好,零壓力。

davywm    發表於 19-4-29 10:59

回覆 swytca 的帖子

你講得好正,竹門對竹門,鐵閘對鐵閘

我個無中英數每日溫習,只係評估前的weekend 溫下

我都想佢可以養成每日溫習的習慣,但見佢做完功課,練完樂器,想睇書,想玩一陣就睡覺,都唔忍心要佢溫習

簡直同路人!我仔都係小五,發覺成績開始大跌。我仔要踢先郁,有時踢都唔郁,我要返工,放工返黎其實無乜時間跟功課啦,又要食飯又要沖涼,功課基本上佢自己攪掂,但你睇得出佢係求其做完就算數,對自己0要求,乜都無所謂,只愛打機同睇電視。我教佢教到好倦了!

回覆樓主:

tong831 發表於 19-4-27 18:52
男仔始終係養家主力,經濟之柱

女仔想嫁個好老公,都要生得靚。唔靚又係靠自己。乜你唔知依家香港女仔工資平均比男仔高咩?

其實中英數唔駛日日溫,除非你要求佢考top3。我細個日日預習兼溫書,阿女只係臨測考前溫,我考級二佢考級六,唔差好多,中學都係咁考。但我付出成本高好多,唔划算。

阿女係P4參觀完中學開始alert,P5開始緊張+發力,一次好過一次。

hohoho36 發表於 19-4-27 20:12
簡直同路人!我仔都係小五,發覺成績開始大跌。我仔要踢先郁,有時踢都唔郁,我要返工,放工返黎其實無乜時 ...

俾D心機啦,我當初教阿細都教到好攰,依家P4,好咗好多了。雖然無家姐主動,但起碼「想」有好成績,同埋有入咩中學既目標。男仔可能係差D,我都等到呢日,你俾心機呀!

回覆樓主:

學習動機、自理等等都需要從小開始培養,去到呈分先至開始搞已經遲,如果用責罵就會改善,咁養兒育女就唔使咁頭痕。五年班已經大個仔,開始明白事理,平心靜氣同佢傾下目前情況(唔好講讀書唔成將來做乞兒呢尐虛無飄渺嘅說話),用鼓勵嘅語氣同信任佢嘅口吻,同埋俾佢一個能力內可以達到嘅目標一齊面對,讚得小朋友多,有時佢地反而唔好意思,唔想冇咗父母嘅讚許。

swytca 發表於 19-4-27 22:06
容貌總有天會老個麼,40,50歲總會亮過20多歲後生女,所以自己要貨正價實
...

如果諗住嫁個老公等養果D,唔該2X歲就上岸啦,仲等3X咩!BTW,我係覺得4X歲既洪欣靚過⋯⋯

tong831 發表於 19-4-27 18:18
幾時識主動溫習,唔洗你勞氣,唔會等你收工返屋企,再罵一輪,催佢一輪,才郁手做嘢?
我仔完全唔理唔緊張 ...

以你嘅描述, 好難會識得緊張呈分, 就算順利完成你投訴緊嘅嘢, 都未必會緊張自身呈分成績, 更何況連佢仲要你督促住佢。

其實, 你細個識自動自覺做晒啲嘢, 可能係你叻啫, 你又唔可以將你細個做到嘅嘢, 覺得理所當然。

每個人都有唔同特性, 所以我覺得父母主要係幫個小朋友發掘長處, 而唔係想佢實現你嘅期望。
‹ 上一主題|下一主題