用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國hsbc debit card
樓主: kit2004
go

英國hsbc debit card   [複製鏈接]

ydoris 發表於 19-8-9 08:39
回覆 YuYuMother 的帖子

而家我勁煩惱啦.原本想係東亞買左既英鎊,提取入去HSBC香港再一次大手轉過英國啦. ...

現鈔通常要預訂,多個某個金額要手續費,所以我螞蟻搬家慢慢搬,但要時間同分好幾次。

如果你大額攞應該要手續費,倒不如電匯過去啦,唔駛走幾轉咁辛苦。

東亞就真係吵,又吾俾窮人開海外戶口,買左又攞吾到.佢話無得訂要日日問.真係吾係急都吾會幫佢買.一萬幾千鎊點會係大額,攞現鈔都收手續費架啦,TT過去吾知貴吾貴過現提啦.做佢客戶覺得佢好小家....

ydoris 發表於 19-8-9 09:29

東亞就真係吵,又吾俾窮人開海外戶口,買左又攞吾到.佢話無得訂要日日問.真係吾係急 ...

吓?無得訂?

我喺建行換完會預訂分批攞,之後照日子去就得。

打左4次電話都問吾到呀.而家仲要留電話等佢覆有無現鈔,叫我去總行攞仲要得五千.分行分分鐘一鎊都無.TT過去要去分行登記戶口先得,每次一百蚊.貴過HSBC好多...火都來埋,去HSBC買埋佢算啦.要我請兩日假去銀行攞幾千鎊..有無攪錯?

東亞就真係吵,又吾俾窮人開海外戶口,買左又攞吾到.佢話無得訂要日日問.真係吾係急 ...

東亞提現收0.25%架,所以會滙去英國的錢我才會在東亞兌換,用現金的就其他银行兌換易拎啲。東亞話可以打電話查詢邊間分店有現金架22111333,試下。

ydoris 發表於 19-8-9 10:14

打左4次電話都問吾到呀.而家仲要留電話等佢覆有無現鈔,叫我去總行攞仲要得五千.分 ...
TT都係HK$100, 係匯豐換£1000, 差價都HK$100.

回覆 cfs 的帖子

我未打左兩日啦.九點幾打到而家都未覆有無錢攞.吾通大角咀有要我去攞咩?我係灣仔呀..攞晒佢以後都吾幫佢買啦.一TAKE過去HSBC度買,坐係屋企一步都吾洗行就攪到啦.我而家想攞一些現金第一星期要用架...

ydoris 發表於 19-8-9 10:35
回覆 cfs 的帖子

我未打左兩日啦.九點幾打到而家都未覆有無錢攞.吾通大角咀有要我去攞咩?我係灣仔呀..攞晒 ...
中環多數有

ydoris 發表於 19-8-9 10:35
回覆 cfs 的帖子

我未打左兩日啦.九點幾打到而家都未覆有無錢攞.吾通大角咀有要我去攞咩?我係灣仔呀..攞晒 ...

唯有等佢覆啦,我未試過提現金因為知道有手續費,只會轉到英國户口才在東亞兌,所以我啲現金喺中銀兌。反正要收0.25%轉去滙豐銀行比TT費啦。唔好勞氣

回覆 cfs 的帖子

一向都係中銀攞架,因為幫我貫既屋企人吾得閒,叫我去中銀自己開一個戶口用.但阿囡去一年姐,都係吾會成日換,費事幾百個戶口啦...HSBC我最方便架...東亞因為按摟先用佢姐...一於TT過去LOR...但一陣要走去登記個戶口呀..好煩...

ydoris 發表於 19-8-9 10:48
回覆 cfs 的帖子

一向都係中銀攞架,因為幫我貫既屋企人吾得閒,叫我去中銀自己開一個戶口用.但阿囡去一年姐 ...

吾好滾,一次過清咗佢!

回覆 cfs 的帖子

吾滾吾滾.....留返個幾千鎊慢慢攞,先買左上學期學費同宿費先..謝....

謝謝你們的回覆

YuYuMother 發表於 19-8-9 09:42
吓?無得訂?

我喺建行換完會預訂分批攞,之後照日子去就得。
唔好意思, 我資質愚笨, 想再問一下是不是你先在建設銀行預定英磅現金, 再將現金存入匯豐英國戶口, 然後就可以用匯豐英國戶口轉錢俾仔女既英國匯豐戶口 及 英國大學既其他銀行戶口?(例如: Barclays Bank) 或者用已入英磅現金的匯豐英國戶口做TT? 謝謝

Lofty 發表於 19-8-9 19:13
唔好意思, 我資質愚笨, 想再問一下是不是你先在建設銀行預定英磅現金, 再將現金存入匯豐英國戶口, 然後就可 ...

唔係.....

先在建設銀行預訂英磅現金,再將現金存入匯豐香港戶口,然後轉錢去呀女英國匯豐戶口。(如果自己有匯豐英國戶口,轉比自己再轉比仔女都得,視乎自己有咩戶口)

之後佢可以自己轉帳去交大學學費同宿費 (英國本地銀行轉帳應該係免費)。

要留意,香港既銀行提英鎊現鈔每日有限額,過左要收手續費的。如果攞得多比手續費就電匯過匯豐啦。我係之前逐少換逐少搬,有時間先可以咁做。

我就是因為這樣才不在東亞開英國戶口,絶對謝絶窮人。

對換率雖然比其他銀行靚,但取現鈔要補差價,同大新一樣。

請2天假,自從有小朋友,儲假同儲錢一樣難

我私人覺得,獅子銀行收$800/$1600開英國戶口,絶對超值,淨係DHL寄卡來,也超值(雖然職員比較眼角高),IDD費也可省回。

回覆樓主:

這個apps ,可同時看到很多銀行的外滙報價,當中永隆/東亞最好,滙豐最差

bristol 發表於 19-8-10 09:54
這個apps ,可同時看到很多銀行的外滙報價,當中永隆/東亞最好,滙豐最差

...
大家update時間唔同,要睇多幾次先清楚。永隆同有幾間都平過東亞。

回覆 cow 的帖子

英鎊平對於我來講沒有作用了.為什麼要請假去攞區區五千鎊.星期五最後東亞打俾我,佢籌到二千幾英鎊俾我.我說朝早打俾你,下午先來電,叫我如果去攞錢?佢最後把那二千幾鎊留給我今天中午去分行提取.還說全部是一百鎊及大量二十鎊.十分可笑.我嬲嬲地直接網上在獅子銀行買了幾千鎊應付開學.那些廿蚊紙就當現金拿去英國買日用品算.搵一日得閒才去把未提的攞晒佢..了結此事..
‹ 上一主題|下一主題