用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國hsbc debit card
樓主: kit2004
go

英國hsbc debit card  

If I already have an account in BEA, can I apply a debit card and then pass it onto my son for using in the UK?

cow 發表於 19-6-20 22:10
8月起 advance account無最低結餘要求。不過唔知轉或開advance account有乜要求。

今日約左電話interview,職員話夠18歲自己開戶,除左premier account 免費,開student account 一律收$800手續費

SINSINMUM 發表於 19-7-10 19:14
If I already have an account in BEA, can I apply a debit card and then pass it onto my son for using ...

Debit card小孩夠十三歲可以申請了,喺香港都唔會比自己張提款卡孩子用,更何況外地。我仔足十三歳我會帶他去東亞申請一張。

SINSINMUM 發表於 19-7-10 19:14
If I already have an account in BEA, can I apply a debit card and then pass it onto my son for using ...

刑事㗎!

YuYuMother 發表於 19-7-10 19:47
今日約左電話interview,職員話夠18歲自己開戶,除左premier account 免費,開student account 一律收$800 ...
請教是否子女夠18歲自己開英國戶口收費$800, 以後advance account轉英磅去子女英國戶口每次收費$65? 英國戶口有沒有最低存款額? 謝謝

Lofty 發表於 19-7-17 22:51
請教是否子女夠18歲自己開英國戶口收費$800, 以後advance account轉英磅去子女英國戶口每次收費$65? 英國戶 ...

之前問過advance 轉係每次收$65,但我未試轉錢,所以未知實際係咪咁。

職員話英國唔係用最低存款額,係每月要存款入去。不過24歲以下一律免費無手續費。

你可以打上hsbc再問清楚

回覆 YuYuMother 的帖子

謝謝你

HSBC好有效率,上星期簽文件,昨日已成功開戶,UK職員打電話比呀女activate埋account

YuYuMother 發表於 19-7-26 08:26
HSBC好有效率,上星期簽文件,昨日已成功開戶,UK職員打電話比呀女activate埋account
...
咁就好!出國準備做得七七八八喇

YuYuMother    發表於 19-7-26 19:48

我上星期去舍和個間問.ADVANCE戶口轉英鎊入英國戶口要二百幾蚊.但阿囡開戶時又話免費.而家聽妳地講每次要65蚊.我都吾知點好.原先想少少咁轉過去英國,如果每次咁貴未要一次轉好多錢先得.有無人可以話我知正確係點?定係打去問返HSBC海外個部門?

ydoris 發表於 19-7-29 08:42

我上星期去舍和個間問.ADVANCE戶口轉英鎊入英國戶口要二百幾蚊.但阿囡開戶時又話 ...

前兩日網上問過,香港呢邊每次$65,英國唔知要唔要收。 上網睇返hsbc uk 好似每次£6.

我未轉帳,換完英鎊遲少少再轉

謝謝...都要轉一些學費同宿費過英國先.好快要交啦...過兩日已八月啦..

ydoris 發表於 19-7-29 09:25

謝謝...都要轉一些學費同宿費過英國先.好快要交啦...過兩日已八月啦.. ...

我地無咁早交,不過都差不多了

LAS01 發表於 19-4-30 10:44
滙豐英國開戶係煩,但冇傳聞所講咁難。勝在開戶條件/申請表格都清清楚楚可以提早列印、準備如何對答。對於 ...
上面條LINK既申請表係俾17歲或以下學生申請戶口, 請問有沒有LINK係俾18歲以上學生申請? 謝謝

ydoris 發表於 19-7-29 08:42

我上星期去舍和個間問.ADVANCE戶口轉英鎊入英國戶口要二百幾蚊.但阿囡開戶時又話 ...
應該係counter轉要二百幾, 上網65.

回覆 cow 的帖子

好彩妳提我,仲未轉.吾知網上轉有無限額?我想分兩次轉過英國.因為得兩個學期?不是太多英鎊,但都怕轉吾到呢.

HSBC 以我問的理解是:
Premier account 轉自己英國戶口—免費
Advance account 轉自己英國戶口—手續費 USD7=HKD55左右
轉錢到英國戶口後,轉去其他英國銀行—免費
如有理解錯誤,請告訴我,謝謝

ydoris 發表於 19-8-7 12:11
回覆 cow 的帖子

好彩妳提我,仲未轉.吾知網上轉有無限額?我想分兩次轉過英國.因為得兩個學期?不是太多英鎊 ...

限額係自己定的。

你入ebanking加呀女做受款人可以set daily limit. 最多好似300萬港幣。

KaWo 發表於 19-8-9 00:05
HSBC 以我問的理解是:
Premier account 轉自己英國戶口—免費
Advance account 轉自己英國戶口—手續費 USD ...

delete

而家我勁煩惱啦.原本想係東亞買左既英鎊,提取入去HSBC香港再一次大手轉過英國啦.點知原來去中環總行都要日日打去問有無現鈔.仲係多數最多得五千鎊.而家兩頭吾到岸,一陣要查下直轉去英國HSBC要幾多錢再睇下點做.