用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國hsbc debit card
樓主: kit2004
go

英國hsbc debit card  

回覆 MrsFung 的帖子

妳有無申請自動轉帳呀?
其實係一家四口子

回覆 YuYuMother 的帖子

咁都係WOR,香港開通海外提款卡,過到去有需要才開戶口.咁就可以避免不必要既開支.香港英國開我都要俾架啦.專登去開個高貴戶口真係好無謂,我又吾係有錢人家..

一家三口 發表於 19-5-3 16:00
回覆 MrsFung 的帖子

妳有無申請自動轉帳呀?

無呀,都未返學,學校無聯絡過我。

ydoris 發表於 19-5-3 16:01

咁都係WOR,香港開通海外提款卡,過到去有需要才開戶口.咁就可以避免不必要既開支. ...

其實係擔心過到去先開有問題就麻煩,如果我同呀女飛過去開學就會過到去先搞。但佢話大學生仲要家長陪好奇怪,自己飛去開學就得。所以先諗住香港開定....

又唔知英國開要唔要最低存款額、手續費之類....

做父母始終會擔心,但其實佢地咁大個應該可以處理到既。

MrsFung 發表於 19-5-3 15:46
唔好意思呀,題外話,我女今年8月第一次過去讀,我已交頭一期學費,請問以後的學費通常點交?學校出email ...

學校會有e mail 通知。我有東亞英國戶口,試過開支票& 網上過數。

MrsFung 發表於 19-5-3 16:03
無呀,都未返學,學校無聯絡過我。
我囡囡學校要填好多FORM, 其中一張是自動轉帳.
其實係一家四口子

擔心吾來架,我問過中介,佢叫阿囡去到英國先開.本身佢本港戶口有錢架.有提款卡既到是時都可以提現金開戶.成日覺得係香港先要有最低存款額.

ydoris 發表於 19-5-3 16:30

擔心吾來架,我問過中介,佢叫阿囡去到英國先開.本身佢本港戶口有錢架.有提款卡既到 ...

到時提佢開定海外提款功能,再帶d現金傍身,去到先開

MrsFung 發表於 19-5-3 15:46
唔好意思呀,題外話,我女今年8月第一次過去讀,我已交頭一期學費,請問以後的學費通常點交?學校出email ...
我女果間U網上有講幾時要交學費,佢地有個system交學費可以set (credit card, debit card, 戶口)自動deadline轉帳, 也可自己用credit card, debit card, 戶口比錢/轉帳比學校.

ydoris 發表於 19-4-30 17:12
回覆 cow 的帖子

係?我阿囡都有東亞同HSBC.妳呢個方法都好WOR.不過我去銀行問都問吾到野.係未全部都要去總 ...

剛開左,要打去中環HSBC international bank問,試過去其他分行問,無人答到

ydoris 發表於 19-5-3 13:49
回覆 cfs 的帖子

好複雜,我兩間銀行都係普通戶口.錢就一定要俾佢賺啦.我阿囡已過十八歲,佢只係過去讀一年. ...
只過去讀一年,俾信用咭似乎仲好(用一張高rebate嘅), 可以免卻麻煩。
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

ydoris 發表於 19-5-3 16:01

咁都係WOR,香港開通海外提款卡,過到去有需要才開戶口.咁就可以避免不必要既開支. ...
用海外提款,不如用信用咭。海外提款,每次收手續費之餘,仲要有匯差。又冇rebate.
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

回覆 Snakemama 的帖子

請問點樣用倌用卡呀?例如繳學校費用及日常開支?帶多些現金可行嗎?

回覆 ydoris 的帖子

hsbc HK$25000 = $100獎賞錢
1x = 0.4%

最紅自主獎賞(賞世界): 5x
signature card: 多3x
premier card: 多5x
(上限每年簽賬$100,000)
回贈上限係斷人計(主card, 附屬card,分開計, 18歲以下附屬card唔知有無分開計)

hsbc credit card: 1x (一般簽賬)
海外簽賬 (18,19年都有): 5x (每季計:上限$400獎賞錢, 最小簽賬$3000)

signature card:最多14x = 5.6%回贈
premier credit card 最多16x = 6.4%回贈

回覆 cow 的帖子

咁即係申請一張附屬卡俾阿囡去英國用來簽卡交學費同宿舍是嗎?申請左後再登記呢D回贈是嗚?其實信用卡有限額,可能好低交吾到學費架WOR?佢已有一張東亞信用卡了,是不是已經可以過英國用?

回覆 ydoris 的帖子

信用卡限額唔係問題,可以先過數去信用卡, 然後簽賬, 反而要留意回贈上限.
東亞日 - 額外4.4%回贈, 好似都唔錯, 不過, 交學費唔知東亞計唔計.
hsbc我都係試少少睇下佢計唔計, 然後先正式交.

回覆 cow 的帖子

謝謝.我上網比較下先.

SIYip 發表於 19-5-3 16:19
學校會有e mail 通知。我有東亞英國戶口,試過開支票& 網上過數。

请教,英磅現放喺我東亞香港户口,来年会是Y2,孩子六月中返港。是否到時轉去我UK户口,再轉比孩子,由他用debit card 交学費?現階段,不想放在他户口。我並無debit card 和 link 学校account 去UK户口。谢谢。

回覆 KopyKat 的帖子

- 是否到時轉去我UK户口,再轉比孩子

- 由他用debit card 交学費?
留意每日上限好似£10000,可能要同學校或東亞聯絡

回覆 cow 的帖子

我想問,而家阿囡戶口HOLD住左一筆用來作經濟証明既錢.咁學校交學費係要電匯或匯票.咁我又吾用得個筆錢.我用我本地個東亞戶口買定一些英鎊,咁網上銀行有電匯同外幣.我應該點買?到時如果阿囡係用信用卡自動轉賬交學費既,係未可以轉我既英鎊去佢個戶口交架?我見佢新增海外簽賬?定無需要買英鎊來交學費.只買英鎊紙幣自己帶過去用?