用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國hsbc debit card
樓主: kit2004
go

英國hsbc debit card  

cow 發表於 19-5-3 08:22
手續費加匯率差價(當日計)一般3%以內,所以都有少少著數。

即刻申請咗

Sadman07 發表於 19-5-3 09:59
即刻申請咗
重有迎新優惠

cow 發表於 19-5-3 10:02
重有迎新優惠

冇喎??

ydoris 發表於 19-5-3 08:52
回覆 poonseelai 的帖子

我係東亞係普通戶口,咁係未開吾到呀?而家都係等,咩都做吾到.所有野要6月初先有,到 ...

係,今年頭改左了,冇supreme gold(50萬)唔再開新英國戶口了。

回覆 cfs 的帖子

咁即係蝦我地D窮人姐...唯有去獅子銀行開啦..謝謝.

ydoris 發表於 19-5-3 12:26
回覆 cfs 的帖子

剛問左,可以開聯名戶口或個人學生戶口。因為我女就快18歲,佢建議夠先開,因為夠18歲又要換過張卡。

今日預約的話,下星期已有期可以安排開戶口。因為要等佢18歲先開,CAS我忘記問,但問手續時佢無話一定要....我問到再update....

ydoris 發表於 19-5-3 12:26
回覆 cfs 的帖子

獅子要一百萬元先可以Premier戶口,我只是中間的戶囗,開戶要收八九百元一個,連孩子乘2,之後每次(emoji)錢到英國幾十蚊手續費,不過要每月有
transaction ,...我覺得煩,每月要記得轉一次錢又冇幾廿蚊,東亞(emoji)錢只是一百元,我半年才郁一次。

cfs 發表於 19-5-3 13:24
獅子要一百萬元先可以Premier戶口,我只是中間的戶囗,開戶要收八九百元一個,連孩子乘2,之後每次(emoji) ...
好似月薪6萬都得, 唔記得東亞定匯豐

cow 發表於 19-5-3 13:33
好似月薪6萬都得

呢個要求就吾清楚了,我趕及上年開咗

cfs 發表於 19-5-3 13:24
獅子要一百萬元先可以Premier戶口,我只是中間的戶囗,開戶要收八九百元一個,連孩子乘2,之後每次(emoji) ...

我都唔係premier account, 應該只開子女戶口就得,收$800。每次匯錢收$65,要2-3個工作天。

每月有
transaction 呢隻account每次匯錢收us$7,但唔會每月匯錢,所以唔會揀呢隻,不過好處係即到到帳。

我無東亞戶口,唔會專登去開了。

回覆 cfs 的帖子

好複雜,我兩間銀行都係普通戶口.錢就一定要俾佢賺啦.我阿囡已過十八歲,佢只係過去讀一年.手續費加埋都係一千幾百.條數都有得計.而家考緊試,最快都要五月中先開始預備.到時先打電話UPDATE左再去申請.而家可能太早...如果有咩新消息,吾該通知大家一下.謝..

YuYuMother 發表於 19-5-3 13:40
我都唔係premier account, 應該只開子女戶口就得,收$800。每次匯錢收$65,要2-3個工作天。

每月有

原來仲有另一隻!我開自己及孩子已經冇$1600上年趕及東亞銀行開戶口,呢1600元足夠我八年手續費網上轉錢去英國。其實獅子銀行應該免埋中間戶口的開戶費啦。好在而家有轉數快,手機轉錢去東亞好方便

ydoris 發表於 19-5-3 13:49
回覆 cfs 的帖子

好複雜,我兩間銀行都係普通戶口.錢就一定要俾佢賺啦.我阿囡已過十八歲,佢只係過去讀一年. ...

哦咁十八歲又好好多我孩子十二咋,條數好大!你等佢努力完先啦

ydoris 發表於 19-5-3 13:49
回覆 cfs 的帖子

好複雜,我兩間銀行都係普通戶口.錢就一定要俾佢賺啦.我阿囡已過十八歲,佢只係過去讀一年. ...

只去一年我未必會專登開戶口了,帶d現金同提款卡,開海外提款功能。直接戶口轉英鎊提款都好方便。

除非英鎊突然大升,否則都唔需要開戶。個人意見。

回覆 YuYuMother 的帖子

海外提款?係未可以交學費架?咁係未係佢戶口買左英鎊,咁可以用來交學費呀?另外可以提出來日常用呀?我呢D銀行野無咩常識架.可以教下我嗎?

ydoris 發表於 19-5-3 14:36

海外提款?係未可以交學費架?咁係未係佢戶口買左英鎊,咁可以用來交學費呀?另外可以 ...

其實我都唔係好識,大家研究下

交學費應該可以香港直接匯錢去學校account, 家長自己戶口可以處理到,開英國戶口主要比佢日常生活用。

海外提款功能即好似去旅行海外提款咁,每次提款收手續費,即時戶口用港幣轉英鎊,用當日兌換價計,並唔係戶口先換英鎊再提出來。

去讀一年其實頭尾都係十個月左右,我覺得無必要專登開一個英國戶口。只開戶手續費都要$800了。每次匯錢要手續費,海外提款手續費仲平d呢......除非學校或宿舍必要有英國戶口/卡,呢點我唔肯定,之前見Ruby提過洗衫呢類issue, 可以check下

原來係咁.等我再問下先.如果係香港滙過去既,我可以搵屋企人幫手.但如果要俾其他費用又要銀行過數既,咁未吾得LOR?穩陣既都係有個戶口會方便咁WOR..研究下先..

ydoris 發表於 19-5-3 15:16

原來係咁.等我再問下先.如果係香港滙過去既,我可以搵屋企人幫手.但如果要俾其他費 ...
可以去到英國先開戶口. 唔一定係香港開. 如係香港開又唔使手續費, 香港開定先, 就方便啲

cow 發表於 19-5-3 15:31
可以去到英國先開戶口. 唔一定係香港開. 如係香港開又唔使手續費, 香港開定先, 就方便啲
...

呢個提議都好,我都諗緊 可能簡單d....

cow 發表於 19-4-30 17:34
回覆 ydoris 的帖子

要去總行做,先打電話預約. 7月頭都可以,不過6月中要預約,唔好等到7月先預約

唔好意思呀,題外話,我女今年8月第一次過去讀,我已交頭一期學費,請問以後的學費通常點交?學校出email通知我嗎? 我女已開左英國戶口,要我女從戶口攞錢出來交嗎?我擔心佢處理不好。