用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國hsbc debit card
go

英國hsbc debit card   [複製鏈接]

醒目開學勳章

有冇小朋友在英國辦理?未夠16歲自己辦理可以嗎?是否有學校信同passport visa就可以?
   16    0    0    0

kit2004 發表於 19-4-27 14:01
有冇小朋友在英國辦理?未夠16歲自己辦理可以嗎?是否有學校信同passport visa就可以?
...
未夠16歲無乜可能

要足18歲先可以係當地開私人戶口.

匯豐英國 Children /student account  開户條件都可以在網上找到。
未滿16歲,一定要在父母或監護人陪同,才能開户。
如果父母陪開學,可以在英國直接辦理開戶。最好事先download開戶申請表,了解要申報事項,所需文件,特別是地址証明要求。不難,只是煩。

...
其實香港hsbc 總行可以辦理,不過要收hkd800 手續費,而且要家長陪同,先約時間,詳細情況可以先致電 hsbc 問清楚。

Anniemun 發表於 19-4-28 10:06
其實香港hsbc 總行可以辦理,不過要收hkd800 手續費,而且要家長陪同,先約時間,詳細情況可以先致電 hsbc  ...

Premier account免手續費,而家尖沙咀半島樓上都有office可以搞。

...

依家非常難在英國申請,比手續費香港申請啦,5年前我大仔只需帶齊文件學校信就ok,年半前我細仔有齊文件學校信,老師及監戶人陪同去,行咗2轉都攪唔到,超煩架,結果比手續費香港HSBC攪

etoile 發表於 19-4-29 12:33
Premier account免手續費,而家尖沙咀半島樓上都有office可以搞。

是否未夠16歲都可以

回覆樓主:

阿細未夠16歳。

不過我哋已經有户口,今次只同阿細開,如果第ㄧ次開,唔知會唔會有分別。

回覆樓主:

我女2015年當時末夠16歲都开到個人户口

我女(14yrs)都係因為老公以前讀書喺英國戶口冇close到,所以仔女過到去開新戶口就可以了。

但而家好多同學仔都唔係咁容易開到戶口了

回覆 scso 的帖子

我問過AGENT,佢叫我去英國開,因為易D咁WOR.阿囡今年九月過去,佢夠18歲架啦...而家15,16 吾知點好?

ydoris 發表於 19-4-30 08:39
回覆 scso 的帖子

我問過AGENT,佢叫我去英國開,因為易D咁WOR.阿囡今年九月過去,佢夠18歲架啦...而家15,16  ...
阿女係香港東亞開咗個英國戶口, 今年又係英國hsbc開咗戶口, 因為有租約同銀行信, 所以好易開 (passport+住址證明+學校信).

回覆 kit2004 的帖子

你可問下匯豐銀行,我女16歲,我老公和她預約去中環總行開左英國戶口。

Anniemun 發表於 19-4-28 10:06
其實香港hsbc 總行可以辦理,不過要收hkd800 手續費,而且要家長陪同,先約時間,詳細情況可以先致電 hsbc  ...
我無HSBC Premium account,  去咗東亞開.

滙豐英國開戶係煩,但冇傳聞所講咁難。勝在開戶條件/申請表格都清清楚楚可以提早列印、準備如何對答。對於有足夠英語能力,肯細讀條文學生,並非不可能的任務。

https://www.hsbc.co.uk/content/d ... P2-MCP50876-WEB.pdf

Premier 客當然要善用香港服務,正是HSBC Global banking 最大的優勢。是否付費$800代開戶,則見人見智,自己衡量好了

Last year my 14 y old son opened UK account in Hong Kong HSBC.  No charges for Premier customer.  Debit card is so convenient n I don’t have to give him any cash.  

Global View is also excellent in terms of remitting money to UK.  No charges too.  

回覆 cow 的帖子

係?我阿囡都有東亞同HSBC.妳呢個方法都好WOR.不過我去銀行問都問吾到野.係未全部都要去總行做架?等佢做完實習同佢去攪.遲吾遲呢?7月左右?

回覆 ydoris 的帖子

要去總行做,先打電話預約. 7月頭都可以,不過6月中要預約,唔好等到7月先預約
https://www.hkbea.com/html/tc/bea-international-services-services.html
‹ 上一主題|下一主題