用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 (沙田B1) 終於要交表, 祈求大家中肯的意見! ...
go

(沙田B1) 終於要交表, 祈求大家中肯的意見! [複製鏈接]

沙田兩線頭小學,過去5年十分穩定頭60名都能派到B1校。三次呈分排名四十尾。

請問以下排位是否正路? 其實仲想搏一搏, 乙二填多間B1B (蘇浙 / 沙循 / 林裘謀), 其乙三才沙官, 但今年升中人數比去年回升, 是否較冒險?

甲一: 沙崇
乙一: 沙崇
乙二: 沙官
乙三: 林漢光
乙四: 郭德勝
乙五: 聖心
乙六: 鄭榮之

5    0    1    0

kiukiupig 發表於 19-4-27 09:35
沙田兩線頭小學,過去5年十分穩定頭60名都能派到B1校。三次呈分排名四十尾。

請問以下排位是否正路? 其實 ...
若唔介意蘇浙普教中由 中一至中六,乙2放蘇都好穩陣,可乙3才放沙官。不過二缐小學4X入沙崇,要有心理準備入倒可能都會追得辛苦。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-27 11:56
若唔介意蘇浙普教中由 中一至中六,乙2放蘇都好穩陣,可乙3才放沙官。不過二缐小學4X入沙崇,要有心理準備 ...

而且,40尾去沙循、林裘謀可能都會有少少吃力。對嗎?thx.thx.

如果有60人派band1未必是60人band one因為band2都可以入band1

Arabellahk    發表於 19-4-27 13:15

所以實際band1人數或者只是五十個甚至四十幾 樓主不宜太進取

YmOra 發表於 19-4-27 13:06
而且,40尾去沙循、林裘謀可能都會有少少吃力。對嗎?thx.thx.
...
又唔可以少看孩子,畢竟升中後會如何,要看小朋友學習態度與能力,升中後讀書始终要靠自己,家長能幫的有限,所以選合適的學校很重要。

Arabellahk    發表於 19-4-27 13:16

萬分感謝各位意見!小朋友很喜歡沙崇嘅中樂團,學校各方面都很好,老師話小朋友唔係邊緣人,所以抖膽放了乙一,人望高處,都係想搏下。

不過若乙三放沙官,都屬保險線的話,乙二咪想放間1B試試。但若然今年競爭大咗的話,就保守一點求穩陣。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-27 13:14
又唔可以少看孩子,畢竟升中後會如何,要看小朋友學習態度與能力,升中後讀書始终要靠自己,家長能幫的有限 ...

你說的對。升上中學大家又係從"起點"從新開始,六年中學生涯只要肯努力亦可以改變好大。

洋蔥頭媽咪    發表於 19-4-27 13:43

雖話沙田多band 1校,但band 1生一樣咁多,四大又爭崩頭,其一放首選,又要放棄其他,保守型又唔敢再放大熱B1B係乙二,7除8扣填得嘅都所剩無幾,真頭痛....

好正路呀,最小都派到沙官,如入左努力入精英班,其實都吾錯的

正路, I think you make a good decision.

kiukiupig    發表於 19-4-27 20:22

angiehouse 發表於 19-4-27 19:16
好正路呀,最小都派到沙官,如入左努力入精英班,其實都吾錯的
謝謝你的意見! 再想請教若甲二填培英 (自行其中一間中學), 是否填和唔填也分別也不大? 乙七打後是否又要填回其他沒有填的B1A和B1B的學校,才填B2的學校?

甲一: 沙崇
甲二: 堷英

乙一: 沙崇
乙二: 沙官
乙三: 林漢光
乙四: 郭德勝
乙五: 聖心
乙六: 鄭榮之

kiukiupig 發表於 19-4-27 20:21
謝謝你的意見! 再想請教若甲二填培英 (自行其中一間中學), 是否填和唔填也分別也不大? 乙七打後是否又要填 ...

甲二照填培英啦,填左都無損失,
比我乙部頭五六間用心甘填,跟住填反1BA, 甘無壞,就算沙田差小小band1位,你排第一間band2在第13都會派到的

想請教只填甲1與填甲1及2 , 會否影響到乙部大抽獎的先後次序?

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-27 13:14
又唔可以少看孩子,畢竟升中後會如何,要看小朋友學習態度與能力,升中後讀書始终要靠自己,家長能幫的有限 ...

對,唔明D人下下覺得小學成績一定等於中學,其實中學的學習模式同小學不同,有D人越讀越好,亦有人越讀越差,反而睇小朋友抗壓力,如果佢坑壓力ok,試下比自己能力高少少亦可。

suetyeezoie 發表於 19-4-27 22:19
想請教只填甲1與填甲1及2 , 會否影響到乙部大抽獎的先後次序?

甲部為全港校網選校 (包括本區校網),是按全港派位組別、隨機號碼及選校志願編配,佔統一派位學額的一成,電腦會首先處理,若有剩餘學額會撥入乙部再編配乙部為學校網的學校選擇,是按校網派位組別、隨機號碼及選校志願編配

若甲部已獲派學額的話,就不會進入乙部統一派位程序。所以若果乙一是你心儀非入不可的學校,就只填甲一(和乙一相同)吧!   除非甲一你想選誇網校,   咁甲二(和乙一相同),增加少少機會抽到。

咁填,隨機號碼唔靚,台山都派到,到時恭喜你

demo9112002 發表於 19-4-28 06:16

隨機號碼 ---> 我控制唔到, 搏一間大熱, 其次已填B1C, 最多咪跌去B2A, 台山又誇了少少吧!  有何高見, 可指教下?

kiukiupig 發表於 19-4-28 05:04
甲部為全港校網選校 (包括本區校網),是按全港派位組別、隨機號碼及選校志願編配,佔統一派位學額的一成, ...

謝謝回覆,這個我也明白。但我聽人講只選擇甲一的人,會比選甲一甲二的人快一點進入乙一階段抽籤,其實我也不太相信,只想再證實一下。

demo9112002 發表於 19-4-28 06:16

吾好危言聳聽,最多未去2A,其實你了吾了解沙田網,或者個派位機制?

kiukiupig    發表於 19-4-28 14:49
‹ 上一主題|下一主題