用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 證書對升小的重要性
樓主: honeybibibibi
go

證書對升小的重要性   [複製鏈接]

pekovian 發表於 19-4-27 16:24
面試表現一定最重要,但又唔可以話證書無用,幾個小朋友面試表現相若既話,就再睇埋portfolio。
有d校長會 ...

邊d叫做有代表性?

見以上的留言,都不小小朋友 K3 Flyer15 shields. 其實 k3 Flyer 14、15 shield 不罕見,不過不代表flyer cert 有甪。不過證明HK 的 K3小朋友是有這個能力的。

千語mami 發表於 19-5-1 21:28
邊d叫做有代表性?

一d越級挑戰既獎項

做多D服務,又幫到人,又對社會有貢獻,又可以儲到cert.  

Sheep06 發表於 19-5-1 21:41
見以上的留言,都不小小朋友 K3 Flyer15 shields. 其實 k3 Flyer 14、15 shield 不罕見,不過不代表flyer c ...

係有部份語言天份好高既小朋友存在,對佢地來講「書本」就係佢地既玩具,我第一身識既都有兩個,佢地去旅行時睇書、小朋友玩緊時佢地睇書。稍加引導,Flyer 15 shields 係手到拿來(以我知佢地一個有考、一個冇考),兩個都入左神級學校,一開口講兩句就感受到佢地既成熟,遮都遮唔住既能力,Cert 只係錦上添花。

神校收佢地,係睇到張 Cert先?定睇到佢地能力先?

我主要講緊堅要靠操 past paper 既小朋友,受谷證明佢地都叻。但囫圇吞棗式咁記,對小朋友有幾大得益?假如 interviewer 有心要 verify佢既能力,問小小 trick questions 會唔會答唔上?花一年操練去考一張 cert,只要受谷,好多唔同類既 cert 都得,strategically, 考樂器更有利,interviewer 冇咁易即場做 verification(我朋友向我講明,要教我個仔考到某個等級,佢做到,但唔會教,唔想 ruin 我個仔既音樂路)。

其實就算 native English speaker系呢個年紀,搞錯 grammar、spelling 都係好 common 既事。如果小朋友唔係有興趣,個人覺得冇必要為升小而越級考cert。

當然每個家庭走既路都唔同,適合我既唔等於適合你,EK既意見都只係參考,make decision 都系父母本身

#我真心鐘意 Captain Underpants 兩個主角自己寫漫畫時經常串錯字
#我個仔睇 Captain Underpants 已經被鬼婆教師's 話太早睇咁深既書
#我個仔畫漫畫時會特登串錯字黎扮佢地,亦有時係真係串錯
#睇住小朋友從小錯誤中學習,係一件好 enjoyable 既事
# Cambridge YLE 係幾好、幾有系統的,但唔想 overdo

Sheep06    發表於 19-5-2 14:06

回覆樓主:

過來人,證書沒幫助,主要看小朋友面試表現

993rs 發表於 19-5-2 12:34
係有部份語言天份好高既小朋友存在,對佢地來講「書本」就係佢地既玩具,我第一身識既都有兩個,佢地去旅 ...
你覺得captain underpants 值得睇嗎? 我見都多串錯字,都唔stop左比阿仔睇了。

sunnymama2 發表於 19-5-2 14:47
你覺得captain underpants 值得睇嗎? 我見都多串錯字,都唔stop左比阿仔睇了。

串錯字只係 comic 部份,故事內容冇錯呀,同埋就算串錯都幾好呀,比小朋友知道同一個讀音可以由唔同組合串出來。不過越後既chapter 越深,K3睇 Dogman 個人認為已好適合。個仔係被故事吸引主動要睇晒,其實好勉強。

值唔值得?真係睇家長追求乜野。我個仔會扮串錯、又會真串錯,唔識既會叫我 google,我覺得套書引導左佢唔怕錯,你讀句英文要佢寫,佢點唔識都會拚返隻字出來,起碼啱音先。唔知會唔會有家長唔鐘意小朋友亂拚,我自己比較 carefree。佢有段時間英文係好菲律賓口音,以至最近港式口音,我都冇介意過

993rs 發表於 19-5-2 15:20
串錯字只係 comic 部份,故事內容冇錯呀,同埋就算串錯都幾好呀,比小朋友知道同一個讀音可以由唔同組合串 ...
阿仔小一啦,評估時中文寫錯字狂扣1x分,英文串錯字又狂扣1x 分,總平均分唔見左好多分,我已經好驚驚啦,我做唔到 carefree, 我成受唔到佢串錯字
雖然學校英文老師都有介紹過captain underpants 俾阿仔。。。

回覆樓主:

我女k2睇dog man, 佢要求咁我買俾佢睇,但我個人唔太喜歡,可能我老土,我覺得太無聊又學唔到d乜vocab,我放長假先俾佢睇,覺得佢睇得太興奮,笑到癲咗咁

picalo 發表於 19-5-2 16:54

我女k2睇dog man, 佢要求咁我買俾佢睇,但我個人唔太喜歡,可能 ...
你咁講,我先記起我記錯左,好似係dogman 先串錯字?

sunnymama2 發表於 19-5-2 16:56

Dog man d英文係slang 多
Formal eng 都未master 到
學埋哂d slang 做乜鬼
我都未必識,真係問我都唔識答
我老土,寧願佢睇ORT

sunnymama2 發表於 19-5-2 16:33
阿仔小一啦,評估時中文寫錯字狂扣1x分,英文串錯字又狂扣1x 分,總平均分唔見左好多分,我已經好驚驚啦, ...
初小或者可以比多少少 tolerance?好多人(父母)三、四年級先發力
單講套書,content 係唔會串錯,用來比小朋友印正返 comic 既 spelling mistakes。正面睇其實 arouse 左 小朋友對果d字正確串法既 awareness,印象更深刻。

underpants 個故事幾天馬行空,對男仔係幾吸引,搗蛋得黎又有少少大道理。如果唔放心,有好多 alternatives ,最緊要佢肯睇

sunnymama2 發表於 19-5-2 16:56

dog man 我唔知;underpants 系畫漫畫部份,主角串錯字
正路小一老師冇理由 recommend dog man,公仔多過字

picalo 發表於 19-5-2 16:59

兩睇啦,slang 係貼地既語言,第日交朋結友唔會時刻都 formal English,而且 formal eng 大把機會學

Edited
我攞咗兩本黎睇,都唔算slang,只係口語化為主,個人覺得問題不大

993rs 發表於 19-5-2 17:00
初小或者可以比多少少 tolerance?好多人(父母)三、四年級先發力
單講套書,content 係唔會串錯,用來比 ...

我女K2時都好鍾意睇underpants,內容好有創意,佢都會搵comics部分既錯字。我同佢解釋個作者係小朋友,就算有錯字都可以創作獨特既故事,反而令我女好佩服!

picalo 發表於 19-5-2 16:59

我個鍾意睇老夫子,學埋好多成語

心急媽媽xxx 發表於 19-5-2 23:30
我個鍾意睇老夫子,學埋好多成語

我女都有睇老夫子,不過係等學琴時喺琴行睇,老夫子令我諗起:耐人尋味
‹ 上一主題|下一主題