用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Ming Wai vs York
go

Ming Wai vs York [複製鏈接]

本人小兒已得太子明慧及美孚York取錄2019-2020幼兒班, 但不知道怎樣選擇?  大家有沒有意見? 謝謝!
   4    0    0    0

回覆樓主:

明慧for sure

我揀york

明慧好多去津小

回覆樓主:

我都揀york. 目標家長完全不同

多謝大家意見!

York比較好!

York

明慧 PN 用家 , 老師同 ee 都好好 , 都好有愛心 , 係會記得晒小朋友的名同特性 , 教自理都 ok ,  每星期尾會有少量親子功課會做 , 老師耐唔耐會打電話俾家長 , 講下小朋友返學情況 , 唯一校舍比 york 輸蝕

YORK K 用家 , NET 質素高 , 學術上會比 MW 深 , 不過校舍美孚同九龍塘比 , 九龍塘係更優勝 , 升返 yrok K 申請就是 , 不用再面試...!!

最後 , 我個人認為 , 不論邊間都可能要外補 , 差在補外補少...!!

你兩間都試過,勁!
多謝你的寶貴意見,我會參考一下!

chriskaan 發表於 19-4-29 14:36
明慧 PN 用家 , 老師同 ee 都好好 , 都好有愛心 , 係會記得晒小朋友的名同特性 , 教自理都 ok ,  每星期尾 ...

請問 York K 學費幾多?參加多元智能班又要幾多錢呢?你有無外補?外補啲咩?York 係咪傳聞中英數強,中文較弱?Thanks

回覆 LittlemBB 的帖子

請問 York K 學費幾多?國際班 $6500 / 本地 $5500
參加多元智能班又要幾多錢呢 ? K1 $2900/5DAYS (唔包 LUNCH $900) / $5600/5DAYS (有野學 / 包LUNCH) , K2 可選 2 / 3 / 5 日返 ,
($3200 / $4300 / $5600)
你有無外補?
外補啲咩?原本有 abc , 但黎緊 k2 會參加學校2日 MI , 只補英文 , 到時係出面再補中文
York 係咪傳聞中英數強,中文較弱?英一定強 , 中文較弱(睇每個小朋友能力 , K1 大約要認 40個中文字) , 數學適中 , 不過主力用英文教...!!
Thanks

chriskaan 發表於 19-5-23 11:11

請問 York K 學費幾多?國際班 $6500 / 本地 $5500

請問多元智能班係學咩?

回覆 dolly_cheers 的帖子

k2 的 , 英文 , 普通話 , 運動 , 面試班乜都有 , 睇係返幾多日 mi 全日 , 而且 , 學術的野仲有証書考...!!

chriskaan 發表於 19-4-29 14:36
明慧 PN 用家 , 老師同 ee 都好好 , 都好有愛心 , 係會記得晒小朋友的名同特性 , 教自理都 ok ,  每星期尾 ...

多元智能班 is it chosen by the teacher or anyone who paid can study in those classes

chriskaan 發表於 19-5-23 15:57
回覆 dolly_cheers 的帖子

k2 的 , 英文 , 普通話 , 運動 , 面虐班乜都有 , 睇係返幾多日 mi 全日 , 而且  ...

甘你小朋友一年學費、雜費、MI,一年大約要幾錢?MI 甘多選擇,唔知揀邊樣好喎

美孚York for sure,唔洗唸

回覆 ollaw 的帖子

K1 你報都係由老師選的 , K2 基本報就有位...!!  

國際班學費 + 校車 = $8100/M雜費 + 茶點 , 雜費有D K1 買左 ,K2 就唔駛再買(可以繼續用) , 家長可以自己選擇幫學校買定自己出去買 , 如果買除返開約 $800-$1000 左右一個月
書就一年買一次 好似 4000 左右 , 但家長可以買二手 , 因為 , 我個仔 k1 的書 , 上堂都好少用 , 二手都可以好新...!!
K2  , MI 我返2日 $3200

但係留意 , MI 好似九龍塘校的學生先有 , 其他分校唔知有無開 MI , 如果 PN 讀美孚 YORK , K1 可以申請直接轉出九龍塘
‹ 上一主題|下一主題