用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有無九龍區好的圍棋興趣班推介?
樓主: McA
go

請問有無九龍區好的圍棋興趣班推介?

kc64 發表於 19-5-17 23:36
回覆 RexPaMa 的帖子

首先, 大陸為了區分專業(職業)和業餘段立, 定了數目字大寫, 如四段, 五段, 代表專業 ...

想請教, 如果同時參加2間棋會。 會有問題嗎?

回覆 大雯bb 的帖子

我個人就唔想小朋友花太多時間在單一的課外活動.
若有原因而去上兩間棋院或不同型式的課堂, 如"小班" vs "大班", 就真係睇小朋友受唔受.
每間棋院的老師, 教學手法各有不同, 要看小朋友能否適應吧. 大班有一個好處, 就是課堂後, 可以有不同類型的同學實戰對弈; 但上大班, 老師唔會太注意個別小朋友反應和進度; 至於小組或單對單, 對較害羞的小朋友來說, 會有壓力, 但如果小朋友有强烈的學習興趣, 小班"長棋"的確會較快.

kc64 發表於 19-6-7 20:16
回覆 大雯bb 的帖子

我個人就唔想小朋友花太多時間在單一的課外活動.

謝回答。 就是在暑假見有時間, 去見識一下!

回覆 大雯bb 的帖子

暑假又真係不妨去感受下其他其棋院, 夾老師, 真係好重要.
留意八月份, "香港圍棋協會"有比賽, 分級制, 去玩下, 是成長的好體驗.

kc64 發表於 19-6-7 22:29
回覆 大雯bb 的帖子

暑假又真係不妨去感受下其他其棋院, 夾老師, 真係好重要.

好的! 多謝提醒!

回覆 大雯bb 的帖子

今年的回歸盃, 由以往分齡, 改為分級制, 報名截止日為6月17號, 比賽日期是6月23號. 睇下有冇興趣玩.
http://ccad.com.hk/competition/detail/67/

kc64 發表於 19-6-11 13:48
回覆 大雯bb 的帖子

今年的回歸盃, 由以往分齡, 改為分級制, 報名截止日為6月17號, 比賽日期是6月23號. 睇 ...

謝謝呀 我early bird 時已報了!
我等緊8月的親子比賽資料

kc64 發表於 19-6-11 13:48
回覆 大雯bb 的帖子

今年的回歸盃, 由以往分齡, 改為分級制, 報名截止日為6月17號, 比賽日期是6月23號. 睇 ...

新手一問,請問這個回歸盃比賽,認受性高嗎?

回覆 TataNg 的帖子

大部份棋院, 都會每年攪一至兩個規模較大的公開賽.
例如:

中國香港棋院: 小棋聖盃
圍棋發展中心: 回歸盃
妙手棋院: 勵進盃
香港兒童棋院: 香港兒童棋院盃和香港校際圍棋大賽
......

這些都是參賽人數最多的比賽.

至於應受性, 首推圍協的賽事, 比賽分級和分段, 另設公開組. 圍協是奧委會成員, 圍協公開組比賽頭兩名, 有資格正式代表香港參加世界性賽事. 另外, 就是"香港校際圍棋大賽", 我見過香港教育局局長做頒獎嘉賓.

如果以賽員水準衡量, 弘德盃和楊士海盃公開組的比賽, 水平不下圍協公開組比賽. 此外, 交通銀行每兩年的舉辦的"交心寶寶盃", 水準也很高.

kc64 發表於 19-6-12 00:32
回覆 TataNg 的帖子

大部份棋院, 都會每年攪一至兩個規模較大的公開賽.

謝謝詳細解答

DeL Del

回覆 VvTara 的帖子

YW 老師是朴永云, 前韓國院生, 雖沒上職業, 但有香港業6水平. 我認識一位小六生, 上朴老師課堂, 說他教得很好. 但留意, 課堂以英語講解.

‘琴棋書畫’這間如何?他們天后是總校,荃灣,將軍澳有分校。

回覆 Wonderlady 的帖子

將軍澳是新辦, 情況唔清楚; 荃灣自從大舖搬細舖 , 好多學生無再學, 舊老師都走哂; 天后原來有一位職業棋手老老師都離開咗, 自已開棋院了