用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有無九龍區好的圍棋興趣班推介?
樓主: McA
go

請問有無九龍區好的圍棋興趣班推介? [複製鏈接]

回覆 eviepa 的帖子

有啲"鬥氣"成份喎

回覆 cream@@ 的帖子

楊士海棋院

kc64 發表於 19-5-2 11:34
回覆 eviepa 的帖子

有啲"鬥氣"成份喎
有可能係商業策略

醒目開學勳章 貢獻勳章

我仔學咗6年圍棋,以下係我所見嘅

部份棋院會比較容易升級,我地叫水份較高,我仔學棋頭4年跟妙手,係圈子內公認實力較高嘅棋院之一
點先知水份高唔高?如果一間棋院好少叫人報公開賽,只玩自己升級賽,就小心d,我仔可以20級時贏其他棋院嘅10級!

仔現時跟緊韓仔,亦跟過曾sir (弘德),不過老曾怕鬼咗阿仔,我仔實在太麻煩!

建議可試先上試堂,我仔去過中國棋院上陽士海試堂,有心人一check就應該知我仔咩料,但佢地棋院無followup,楊sir亦一句話都無撩過我仔講過野,我仔可能同年長老師唔太夾,所以最終亦無上過中國棋院
另外,個人覺得大棋院導師比較參差,無咁體貼,可能仔跟開細棋院都唔錯,但細仔响中國棋院學其他棋,就好唔掂 (定係細仔唔夠叻...)

我知仲有間細棋院上面無提,就係國際棋院,我同導師傾過計,覺得佢地都唔錯
恐龍家

回覆樓主:

贊成妙手唔錯,但棋院太細,冇咩練習對手。
我地都試過中國棋院,楊士海同另一老師都不是太好。

回覆 RunningPig 的帖子

楊士海係職業八段,應該仲係全港圍棋最高段數棋手。佢可能唔識揼細路,但教段級學員可能好好。

回覆樓主:

這當然知道,但真係冇聽過其他人話佢教得好

請高段棋士下幾次指導棋,同上課有少少分別,有無得着,睇下各自有咩要求。
不同個性嘅小朋友,在棋盤上嘅表現,老師好易會知道。

小曳人 發表於 19-5-3 10:46

部份棋院會比較容易升級,我地叫水份較高,我仔學棋頭4年跟妙手,係圈子 ...

請教點解唔繼續喺妙手學,妙手邊個老師比較好?謝謝

eviepa 發表於 19-5-4 19:45

楊士海係職業八段,應該仲係全港圍棋最高段數棋手。佢可能唔識揼細路,但教段級學 ...
同意, 3段或以上才能明白楊老師的課堂; 另外, 楊老師溫文儒雅, 絶對是好好先生.

kc64 發表於 19-5-4 23:34
同意, 3段或以上才能明白楊老師的課堂; 另外, 楊老師溫文儒雅, 絶對是好好先生. ...

如果我無記錯,楊老師曾在(妙手/可能記錯係香港兒童棋院)開過進段班,教得相當好。

醒目開學勳章 貢獻勳章

dodotin0505 發表於 19-5-4 22:55
請教點解唔繼續喺妙手學,妙手邊個老師比較好?謝謝
妙手院長好似得3段,所以段位班係請人教
當初跟跟下韓仔,佢6月走,轉HK冠軍級嘅李,兼職教,但李教咗一年又走,轉個網絡高手,我地唔想一年轉一個老師,而且長期樽頸,說好的升段等咗超過一年.... 所以走,最終搵返韓仔,跟返佢年幾已經升到二段

但其實院長教得好好!我仲介紹緊朋友去妙手學
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

ABC-DAD 發表於 19-5-5 00:40
如果我無記錯,楊老師曾在(妙手/可能記錯係香港兒童棋院)開過進段班,教得相當好。

...
楊士海教中國棋院,網頁有佢個名我仔响馬鞍山上過試堂
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

初學,建議搵d入門班,同步學,妙手為例,會不定時開班
我有朋友就係唔想等妙手開班,去咗中國棋院"插班",結果係唔知發生咩事,唔想去,然後又轉返去妙手院長入門親子班,呢次知做乜,仲玩得好開心
恐龍家

小曳人 發表於 19-5-5 07:37
楊老師已離開中國香港棋院。現在是“楊士海棋院”的院長

小曳人 發表於 19-5-5 07:37
楊老師初到香港時在香港兒童棋院教,時為2006或07,忘記了。小兒上他進段班,也下過指導棋。

妙手棋院我兩個小朋都上過課,女童學連院長千金也就幾個人,還不是定時有開班哩。

eviepa 發表於 19-5-4 19:45

楊士海係職業八段,應該仲係全港圍棋最高段數棋手。佢可能唔識揼細路,但教段級學 ...
楊老師高足無數, 其中一個門生是陳乃申(香港冠軍), 另一位謝依旻(旅日職業女棋手)

小曳人 發表於 19-5-3 10:46

部份棋院會比較容易升級,我地叫水份較高,我仔學棋頭4年跟妙手,係圈子 ...

中x香x 水份高唔高?  
其實是否應該成日出去其他棋院比賽下 才對小朋友好點?

小曳人 發表於 19-5-5 07:33
妙手院長好似得3段,所以段位班係請人教
當初跟跟下韓仔,佢6月走,轉HK冠軍級嘅李,兼職教,但李教咗一年 ...
岑院長五段http://www.smartgo.hk/post.htm

kc64 發表於 19-5-5 20:17
楊老師高足無數, 其中一個門生是陳乃申(香港冠軍), 另一位謝依旻(旅日職業女棋手) ...
楊老師對小學生也很用心指導,只要係專心學棋,同初中生也有講有笑。
‹ 上一主題|下一主題