用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有無九龍區好的圍棋興趣班推介?
go

請問有無九龍區好的圍棋興趣班推介?

如題

回覆 McA 的帖子

1. 香港兒童棋院2. 香港兒童圍棋學院
3. 楊士海棋院
4. 中國香港棋院
5. 弘德棋院
6. 傳碁
7. YWBADUK (YW 韓國圍棋)
.
.
還有香港圍棋協會, 入門班會好平

好多圍棋學校, google 下就知地址

請問邊間學過覺得教得好/有趣呢?小朋友讀緊小一。

回覆 McA 的帖子

初學的話, 都係夾老師, 好難話邊間棋院好啲. 我做家長, 會先揀地點和時間. 興趣班, 無謂周車勞頓. 到見到小朋友真係有興趣學落去, 再揀或轉老師, 都未遲. 我仔由初學到現在, 都轉咗幾間棋院了.

kc64 發表於 19-4-28 21:53
回覆 McA 的帖子

初學的話, 都係夾老師, 好難話邊間棋院好啲. 我做家長, 會先揀地點和時間. 興趣班, 無謂 ...

可否分享下小朋友學圍棋的歷程? 我小朋友剛開始學,暫時有興趣.. 想知如何維持他的興趣.. 謝謝

回覆 大雯bb 的帖子

圍棋可視為一道又一道的死活題,每道死活題,都是一條“解難遊戲”,對喜歡思考的小朋友而言,是充滿樂趣,但對不喜愛思考的來說,就太辛苦了。因此,有興趣便有興趣,沒興趣的,也不必勉強。另外,圍棋的最大樂趣,便是終局勝利,要取得勝利,死活題練習,是不二法門。好的老師,除了課堂上給學生做死活練習,也會要求學生每天在家做練習,這樣進步才會快。

家人在4(觀塘分校)學了兩年,由初小開始

回覆 goldpiglet 的帖子

現在是跟曾Sir上堂嗎?

kc64 發表於 19-4-29 09:42
回覆 大雯bb 的帖子

圍棋可視為一道又一道的死活題,每道死活題,都是一條“解難遊戲”,對喜歡思考的小朋 ...

謝謝解答

回覆樓主:

死活題當然重要,但學到上去,十級或以上,佈局及大局觀亦很重要。

回覆 RunningPig 的帖子

大局觀和佈局, 對小朋友來說, 很難. 他們大多都只著重對殺的樂趣, 要隨著年紀增長, 才會懂得重視. 我仔玩到3段, 都時常被老師責備, 欠大局觀.  

kc64 發表於 19-4-30 00:08

大局觀和佈局, 對小朋友來說, 很難. 他們大多都只著重對殺的樂趣, 要隨著年紀增長 ...

三段, 叻仔
我個仔學左幾堂, 最享受同人捉
但屋企冇人識

回覆 Lu324 的帖子

可以上網搵對手,如驣訊或弈客,也可以同AI捉,但一定要限住小朋友時間,唔可以沉迷。

kc64 發表於 19-4-30 00:08

大局觀和佈局, 對小朋友來說, 很難. 他們大多都只著重對殺的樂趣, 要隨著年紀增長 ...

3段。 好勁呀。 你仔玩咗幾多年? 會成日出去比賽嗎?

回覆 大雯bb 的帖子

我仔學咗接近三年半了, 過去兩年, 都常參加比賽, 去年開始, 太多課外活動, 圍棋比賽次數減少了

kc64 發表於 19-4-30 22:56
回覆 大雯bb 的帖子

我仔學咗接近三年半了, 過去兩年, 都常參加比賽, 去年開始, 太多課外活動, 圍棋比賽次 ...

三年半就三段
你仔一定超級勁! 好叻呀

講起圍棋,我而家正正係嚮小棋聖盃高小組圍棋賽做緊裁判。有部分小朋友捉得唔錯。

回覆 eviepa 的帖子

唔明白點解每年校小棋聖盃都要和校際圍棋賽撞期? 有冇高人指點下

回覆 kc64 的帖子

請問仔仔在那裡學圍棋,謝謝

kc64 發表於 19-5-1 20:00
回覆 eviepa 的帖子

唔明白點解每年校小棋聖盃都要和校際圍棋賽撞期? 有冇高人指點下 ...
我無兼職圍棋導師十幾年,圍棋界發生乜嘢事唔係好清楚。不過問過一個圍棋界人仕,佢話校際圍棋賽好耐以前無特定日子舉行,但知道中國香港棋院每年都係五月一日舉辦比賽後,香港兒童棋院就確定每年五月一日舉行。