用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 高小作息時間
go

高小作息時間

阿女做功課唔算慢手腳,一星期三個興趣班全部佢自己堅持要上,上學日有自由時間俾佢休息睇電視,每晚最遲十點入房,冇打機冇電話,仍然唔夠時間用

請問高小家長你地仔女既作息時間如何?

好想每日加30分鐘溫習時間,因為要呈分了,但阿女成日好攰,迫佢溫都溫唔入腦

回覆樓主:

起床時間幾點?

iluvchun 發表於 19-4-26 09:52
阿女做功課唔算慢手腳,一星期三個興趣班全部佢自己堅持要上,上學日有自由時間俾佢休息睇電視,每晚最遲十 ...

我個安排興趣班響禮拜六日,星期一至五只有禮拜五補數,平時唔會睇電視,阿大手腳勁快,一三五功課堂基本可以做好功課,佢會自己安排時間溫書,所以無乜需要再同佢溫,9:00要準備入房,一般9:00前瞓著。

阿妹手腳慢D,又唔自己溫書,所以測考默前會擠時間同佢溫書。相同時間瞓,六點起身。

阿女做功課唔算慢手腳,一星期三個興趣班全部佢自己堅持要上,上學日有自由時間俾佢休息睇電視,每晚最遲十 ...

冇必要的電視最好少看, 另是否返學, 放學需時 ?

IloveJJ 發表於 19-4-26 10:12
10點已算遲。我唔覺得有需要每日溫習,我只會星期六/日抽個下午溫。

小一至四都係測考前才溫習都應付到,但上到小五開始溫唔切

九點幾十點入房都唔夠時間用,所以好頭痕

lulumelody 發表於 19-4-26 14:34
起床時間幾點?

7:15起床,入房後會睇一陣書

little_yolky 發表於 19-4-26 16:54
我個安排興趣班響禮拜六日,星期一至五只有禮拜五補數,平時唔會睇電視,阿大手腳勁快,一三五功課堂基本 ...

興趣班已盡量安排週末,但學校有課外活動、拔尖、補課,有時阿女又俾老師揀左去比賽,要留校練習

返學日子電視只係半個鐘,因為阿女由嫲嫲湊大,已經中左電視毒,戒唔到

功課堂35分鐘都做得哂啲功課,真係好快手!阿女每日大約要個幾兩個鐘,唔算好快但唔算慢,我有問過其他同學媽咪

assado 發表於 19-4-26 17:39

冇必要的電視最好少看, 另是否返學, 放學需時 ?

我同阿女傾過佢既作息時間,佢話要半個鐘電視時間當休息,既然係自由時間我又唔應該迫佢做 / 唔做某事

返學半個鐘,放學去嫲嫲屋企大約15分鐘路程,我放工再去接返屋企

因為屋企七八點先開飯,其實九點入房瞓係冇乜可能

iluvchun 發表於 19-4-26 22:33

興趣班已盡量安排週末,但學校有課外活動、拔尖、補課,有 ...

我哋因為跨區,留校無校巴,所以所有課後既都唔參加。我哋功課堂一個鐘,所以認真做一定做得晒。其實即係轉個彎講阿妹唔認真做

至於無功課堂既日子,家姐會小息做。至於中唔中毒,無既,睇小朋友著唔著緊啫,佢著緊成績,自然唔會睇電視。我哋跨區返到屋企都4:30以後,休息一下、換下衫,家姐從小一已經日日有時間睇書,高小都係,只係時間少咗,因為佢要整理筆記。小朋友著緊,係事半功倍。

哗~早瞓~我女係23:00~07:00瞓。瞓前搞呢搞路,唔係温書做功課,就係唔知搞乜。平日無温書,都係考前两周开始温。果时-星期操五日水,係好攰下㗎。

在嫲嫲屋企, 點會溫到書
攰, 功課又做得慢, 未完成但又俾看電視, 家長又合埋化埋。 (正常, 都要完成正經事情才看電視呀! )
冇時間温書, 但又参加學校訓練/活動/興趣班, 可能家長要楝選一吓, 升中, 主要都是看成績。
功課會吾會較難, 吾識做? 所以做得慢。
相信, 家長檢視一下現時生活時間表, 學習流程, 相信都諗到解決方法, 不用問大家。

iluvchun 發表於 19-4-26 22:38
我同阿女傾過佢既作息時間,佢話要半個鐘電視時間當休息,既然係自由時間我又唔應該迫佢做 / 唔做某事

返 ...
我們作息時間都是比小朋友自己決定做乜,打機都得,另外做完哂所有當天的事(包括小量閲讀),時間就是佢自己的(咁先會有motive 去做好time management),有些同學會在小息甚至堂上做功課,不過我等佢自己決定。
至於每天溫習,雖然是最有效的方法,除非測考成績差,暫時都未有咁做,但我們會好早在長假開始溫/預習(當其親友同學去旅行時)。

電視cctvb 太差了,我們通常看大陸劇或西片,一石二鳥,不過最近看舊劇楚漢驕雄,都ok, 但在老人家屋企未必control 到。

高小小朋友開始有自己主見,萬事要有商有量,咁關係先長久

興趣班已盡量安排週末,但學校有課外活動、拔尖、補課,有 ...

電視不是洪水猛獸,我女每天完成功課後(功課堂都完成7-8成功課),看30-45分鐘卡通片,反而不用太緊張每天溫習,做功課也算是溫習,我星期六日才花一,兩小時温習。
飯後自由活動,多數是大家看書,九點上床。

回覆樓主:

上學期無時間溫,但下學期開始有時間溫習。

每天2至3小時玩,小4。

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

當年我囡都好多活動, 校內校外訓練加補習, 佢係自己安排埋溫書時間, 就係學校小息同午休時間, 功課都係個段時間做埋, 放學校已經唔存在話要追佢溫書同做功課呢樣煩野.

講真, 最基本既默書真係可以係學校溫到, 就算 quiz 都可以溫到部份, 你已經可以慳返捉佢溫書既時間.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~